Vykstant į tam tikras šalis, gali prireikti Tarptautinio skiepijimo pažymėjimo, nes priešingu atveju į šalį galite būti neįleisti

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/vyks... 2020-06-23 14:52:00, skaitė 997, komentavo 3

Vykstant į tam tikras šalis, gali prireikti Tarptautinio skiepijimo pažymėjimo, nes priešingu atveju į šalį galite būti neįleisti

Turizmo sektoriui atnaujinant veiklą, Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) medikai primena, kad vykstant į tam tikras šalis, gali prireikti Tarptautinio skiepijimo ar profilaktikos priemonių pažymėjimo, įrodančio, kad esate pasiskiepiję, nes priešingu atveju į šalį galite būti tiesiog neįleisti.

„Tarptautinis skiepijimų pažymėjimas nėra COVID-19 sveikatos pasas (pažymėjimas), kurio reikalauja kai kurios užsienio valstybės, norint atvykti į atitinkamą šalį“, – paaiškino Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro direktorius, profesorius Saulius Čaplinskas. Pasako jo, Tarptautinis skiepijimo ar profilaktikos priemonių pažymėjimas turi vieningą visame pasaulyje užpildymo formą ir yra suprantamas viso pasaulio sveikatos priežiūros specialistams. Jį pildant yra numatyti tam tikri reikalavimai tiek žmogui, kuris skiepijamas, tiek jį skiepijantiems medikams.

Priklausomai nuo šalies, į kurią vykstate, skiepai gali būti privalomi arba rekomenduojami. Rekomendacijas keliautojams kasmet išleidžia Pasaulio sveikatos organizacija. Šiuo metu galiojančias rekomendacijas galima rasti Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro interneto svetainėje (ULAC.lt) nuorodoje „Skiepai“.

Vykstant į tam tikras užsienio šalis, skiepytis nuo geltonosios karštligės (geltonojo drugio) yra privaloma, o į kitas tik rekomenduojama. Yra šalių, kurios iš atvykstančių keliautojų iš endeminių geltonosios karštinės, poliomielito teritorijų ar per tokias teritorijas vykusių tranzitu – reikalauja „Tarptautinio skiepijimo ar profilaktikos priemonių pažymėjimo“ (Tarptautinis pažymėjimas). 

Nepasiskiepiję keliautojai ir/arba asmenys, neturintys tarptautinio pažymėjimo bei vykstantys į užsienio šalis, kuriose iš keliautojų, atvykstančių iš endeminių geltonosios karštinės, poliomielito teritorijų ar per tokias teritorijas vykusių tranzitu, gali būti neįleidžiami į šalį ir/arba izoliuojami atitinkamam laikotarpiui pagal tos valstybės galiojančias taisykles.

Pažymėjimą išduoda medicinos įstaigos (ASPĮ)

Pažymėjimas nėra reikalingas kiekvienam keliautojui. Pasaulio sveikatos organizacija  kiekvienais metais atnaujina rekomendacijas keliaujantiems į visas pasaulio šalis. Yra šalių, kurios iš atvykstančių keliautojų iš endeminių teritorijų ar per tokias teritorijas vykusių tranzitu – reikalauja pažymėjimo, nes tai kaip įrodymas, kad esate pasiskiepiję nuo konkrečios ligos. Neturint šio pažymėjimo, galite būti tiesiog neįleisti į šalį, pavyzdžiui, vykstant į Angolos Respubliką, Dramblio Kaulo Kranto Respubliką, Centrinę Afrikos Respubliką, Ugandos Respubliką pažymėjimas yra privalomas.

Jeigu turite išduotą tokį skiepus liudijantį tarptautinį pažymėjimą, tuomet rekomenduojama turėti keliaujant net ir tada, kai jo nereikalaujama.

Keliautojams, kuriems pažymėjimas kelionėje reikalingas, turėtų kreiptis į asmens sveikatos priežiūros įstaigą (ASPĮ), iki kelionės likus 4–6 savaitėms, kadangi imunitetui susiformuoti po skiepijimų reikalingas tam tikras laikotarpis. Tarptautinis pažymėjimas pradeda galioti praėjus 10 dienų po atlikto skiepo nuo geltonosios karštligės.

ULAC medikai primena, kad elektroninio tarptautinio pažymėjimo versijos šiuo metu  nėra, todėl jį reikia labai saugoti. Vis dėlto, jei pažymėjimą pametėte, kreipkitės į sveikatos priežiūros įstaigą, kurioje jums buvo atlikta vakcinacija. Iš jūsų ambulatorinės asmens sveikatos istorijos duomenys apie vakcinaciją gali būti užpildomi į naują pažymėjimą.

ULAC inf.