Kaune nuo Nepriklausomybės atgavimo „nuo nulio“ statomas pirmas vaikų darželis

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/kaun... 2020-10-26 11:48:00, skaitė 1195, komentavo 0

Kaune nuo Nepriklausomybės atgavimo „nuo nulio“ statomas pirmas vaikų darželis

Prieš kelerius metus Kaune panaikintas vietų trūkumas miesto darželiuose, atidarytos kelios naujos įstaigos, tačiau tai tėra atspirties taškas tolesnei jų plėtrai. Siekiama užtikrinti, kad mažieji kauniečiai lankytų darželius arčiau namų. Augant poreikiui, senosios įstaigų patalpos atnaujinamos ir modernizuojamos, o Šilainiuose jau ryškėja pirmųjų plyno lauko statybų kontūrai – Kuršių gatvėje kyla 200 vietų darželis. Jo atidarymas planuojamas kitąmet rudenį.

Solidus Vyriausybės indėlis

93 Kauno miesto ikimokyklinio ugdymo įstaigas šiemet lanko beveik 14,5 tūkst. auklėtinių. Vien Šilainių seniūnijoje veikiančiuose dešimtyje darželių – daugiau kaip 2200 vaikų. Tarp jų – nemažai gyventojų iš aplinkinių teritorijų – Smėlių, Milikonių, Linkuvos, Romainių, Vytėnų bei Sargėnų.

„Miestas prasideda nuo žmonių, bendruomenės, o ši auga nuo pačių mažiausiųjų. Todėl mūsų pareiga – nuolat gerinti sąlygas kokybiškam, prieinamam ir patogiam ugdymui. Tai svarbu tiek vaikams, tiek ir jų tėvams. Nesižvalgome į greitus „konteinerinius“ sprendimus, bet imamės projektų, kurie tarnautų ilgą laiką.

Naujasis darželis – pirmoji plyno lauko investicija švietimo srityje. Akivaizdu, jog augančiam miestui jų reikės daugiau. Kažin, ar statybos Šilainiuose būtų pradėtos dar šiemet jeigu ne solidi Vyriausybės parama. Iš reikiamų 3,4 mln. eurų beveik pusė lėšų skirta būtent iš valstybės biudžeto ir tai yra puikus pavyzdys konstruktyvaus darbo su Premjeru Sauliumi Skverneliu bei jo komanda“, – sakė Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

Naujojo darželio vizija

Projektuojant pastatą didžiausias dėmesys buvo skirtas vidaus ir lauko erdvių funkcionalumui. Darželis išsiskirs jaukia aplinka ir šiuolaikiškomis žaidimų erdvėmis, skatinančiomis vaikų judrumą bei smalsumą.

Erdviose patalpose išsiteks 12 grupių – dvi lopšelio ir keturios, skirtos auklėtiniams nuo 2 iki 3 metų amžiaus. Jas lankys po 15 vaikų. Dar šešiose grupėse – po 20 auklėtinių nuo 3 metų iki priešmokyklinio amžiaus.

Projektuojant vidaus erdves siekta multifunkciškumo, galimybės jas transformuoti pagal poreikius. Pasitelkti energetiškai efektyvūs inžineriniai sprendimai.

Moderniose erdvėse taip pat numatyta įrengti sporto bei užsiėmimų sales, valgyklą, specialistų kabinetus ir kitas reikiamas patalpas. Įstaigą lankys 200 vaikų, kuriuos ugdys daugiau kaip 50 darbuotojų.

Artėja apdailos darbai

Dar rugpjūtį, pradėjus ruoštis statyboms, Kuršių gatvėje pašalinti menkaverčiai krūmai ir šabakštynai, sklypas išvalytas nuo ten buvusio statybinio laužo. Statybų teritorijoje jau įgręžti poliai, įrengti rostverkai, lauko vandentiekio ir nuotekų šalinimo tinklai.

„Šiomis dienomis pradėjome mūryti sienas, po to seks stogo darbai. Iki Naujųjų metų šilainiškiai turėtų pamatyti pilnai iškilusias lauko konstrukcijas. Jei oro sąlygos nesukliudys, toliau pastato išoriniai paviršiai bus aptaisomi apdailinėmis plokštėmis, lauks statinio vidaus įrengimo darbai“, – statybų darbų eigą komentavo bendrovės „Statybų vizija“ darbų vadovas Audrius Bartusevičius.

A+ energetinio naudingumo klasės darželio rangos darbų konkursą laimėjusi įmonė Kaune jau įgyvendino keletą projektų: nuo nulio pastatė Veršvų gimnazijos pradinės mokyklos pastatą Romainiuose ir šią vasarą užbaigė naująją sporto mokyklos „Bangpūtys“ irklavimo bazę ant Lampėdžių ežero kranto.

Darželiai arčiau namų

„Galime pasidžiaugti, kad Kaune išspręsta vietų trūkumo darželiuose problema – itin pasiteisinimo patalpų modernizacija ir atnaujinimas, maksimaliai išnaudojant įstaigų plotus ir didinant vietų skaičių. Tačiau vis dar matome, kad tėveliams, ypač auginantiems kelis mažamečius vaikus, itin svarbi vieta. Šiuo metu vienas iš prioritetų – sudaryti palankias galimybes lankyti darželius kuo arčiau namų“, – teigė Kauno mero pavaduotoja Rasa Šnapštienė.

Nors Kaune esama darželių, kuriuose šiuo metu vis dar likę dešimtys laisvų vietų, priėmimo sistemoje matyti nemažai prašymų lankyti ugdymo įstaigas būtent Šilainių seniūnijoje. Pasak R. Šnapštienės, dauguma tėvelių savo atžalas registruoja į keletą darželių, tačiau visuomet renkasi esančius arčiausiai namų.

Daugiau pokyčių kitąmet

Naują darželį Šilainių seniūnijoje planuojama statyti ir sparčiai besiplečiančiuose Romainiuose, Vijūkų gatvėje. Jį turėtų sudaryti 14 grupių. Šiuo metu rengiami priešprojektiniai pasiūlymai.

Kitais metais Kaune numatyta modernizuoti daugiau įstaigų. Žaliakalnio,  „Boružėlės“ ir „Svirnelio“ darželių pavyzdžiu paseks ir kitos miesto įstaigos. „Ežiuko“ ir „Šnekučio“ darželiuose bus atnaujintos multifunkcinės erdvės. Darbai vyks ne tik vidaus erdvėse, bet ir lauke: bus apšiltinami pastatų fasadai bei stogai.

Dar viena įstaiga įsikurs naujai „prikeltose“ patalpose Vilijampolėje, Jūratės gatvėje. Projekte numatyta įrengti 9 ikimokyklinio amžiaus grupes – apie 160 vietų. Iki šių metų pabaigos konkurso būdu planuojama išrinkti darbus atliksiantį rangovą.

Kauno sav. inf.