Lietuva privalės nuversti Lenkijos prezidentą, nes Lenkija planuoja šešis branduolinius reaktorius

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/liet... 2020-10-30 00:18:00, skaitė 1573, komentavo 2

Lietuva privalės nuversti Lenkijos prezidentą, nes Lenkija planuoja šešis branduolinius reaktorius

Baltarusijai nusprendus tapti energetiškai nepriklausoma valstybe, Lietuva puolė iš visų jėgų trukdyti ir kiršinti visuomenę. Baltarusijos Astravo AE (BelAE) ateinančiomis dienomis pradės veikti, o Lietuva liks be pigios elektros ir gerų santykių su kaimyne.

Lenkija taip pat nusprendė žengti panašiu keliu, tik kažin ar Lietuva imsis tokių pat veiksmų kaip prieš Baltarusiją?

Lenkija ketina investuoti apie 40 milijardų dolerių į šešių branduolinių reaktorių statybą, praneša portalas „ERR„.

Lenkijos klimato ministras Michalas Kurtyka papasakojo, kad Varšuva siekia sumažinti priklausomybę nuo anglies, kuri naudojama 75 procentų šalies elektros energijos gamybai.

Pažymima, kad pirmųjų reaktorių statyba turi prasidėti 2026 metais, o pradėti juos eksploatuoti planuojama 2033 metais. Lenkija planuoja investuoti į visų šešių reaktorių statybas per 20 metų.

„Perėjimas įvyks keliuose sektoriuose, tačiau energetika atlieka svarbiausią vaidmenį kovoje su klimato kaita“, — pasakė Kurtyka.

Lenkijos teritorijoje nėra nė vienos atominės elektrinės. Tačiau kaimyninėje Baltarusijoje statoma nuosava atominė elektrinė (BelAE), kurią netrukus planuojama pradėti eksploatuoti. Pati Varšuva pasisakė prieš šį projektą.

Taip pat BelAE statybomis netoli savo sienų nepatenkinta Lietuva, ji teigia, kad objektas „kelia grėsmę“ nacionaliniam saugumui.

Tuo tarpu BelAE išlaikė visus būtinus ir net papildomus TATENA ir kitų specializuotų institucijų patikrinimus. Daugelis ekspertų patvirtino elektrinės saugumą.