"Didysis Džo": kaip Josifas Stalinas - tautų vadas - tapo Amerikos indėnų vadu

Autorius: Mindė Šaltinis: http://ldiena.lt/... 2020-12-17 22:57:00, skaitė 806, komentavo 7

Autorius: bukimevieningi.lt

Rusijos istorijos muziejuje saugomas 1941 metais Josifui Stalinui padovanotas Šiaurės Amerikos indėnų vado galvos apdangalas

Po Raudonosios armijos pergalės netoli Maskvos 1941 metais, kai buvo išsklaidytas mitas apie nacių Vokietijos neįveikiamumą, tautų vadas Josifas Stalinas išrinktas dar ir „indėnų garbės vadu“.

Šalia naujo laipsnio buvo suteiktas ir simbolis — nacionalinis indėnų galvos apdangalas. Unikalią eksponato istoriją papasakojo Šiuolaikinės Rusijos istorijos muziejus, apie kurią paskelbė RIA Novosti.

Aukštą laipsnį Tarybų Sąjungos lyderiui suteikė Amerikos indėnų konfederacija, vienijanti 27 JAV, Kanados ir Centrinės Amerikos gentis.Naujo statuso simboliu tapo Šiaurės Amerikos indėnų vado galvos apdangalas. Jis buvo pagamintas iš plunksnų, dekoruotas juostelėmis, karoliukais ir išsiuvinėtas.

Vakarų pusrutulio čiabuvių tautų tradicijoje toks baldžios atributas ne tik reiškė karo vado statusą, bet ir turėjo dvasinę bei apsauginę galią.“Daug kandidatų buvo siūloma genčių vadams, bet galų gale, įžymiu karo vadu 1941 metais buvo išrinktas Josifas Stalinas“, — rašė TSRS ambasadoriui JAV Konstantinui Umanskiui JAV karo pagalbos Rusijai bendrijos pirmininkas Edvardas Karteris.

Asmeniškai įteikti galvos apdangalą „tautų vadui“ nebuvo galimybės: iki Antrojo pasaulinio karo pabaigos buvo dar toli, todėl dovaną „1941 metų karininkui — Didžiajam Džo“ Amerikos indėnų konfederacijos vadovas, mohaukų, nešiojančių irokėzą, genties vadas vardu Polis Hornas (Nukritę Medžiai) iš pradžių perdavė Edvardui Karteriui. Beje, konfederacijos vadovas buvo metalo apdirbėjas ir profesinės sąjungos veikėjas Bruklino uoste.


Indėnų garbės vado galvos apdangalo įteikimo ceremonija Niujorke, 1942 metai Dovanos įteikimo ceremonija įvyko 1942 metų vasarį Niujorke laikantis indėnų ritualų.

„Kaip mūsų vienybės kovoje su Hitleriu simbolį ir mūsų susižavėjimo jo vadovavimu šioje kovoje, mes pateikiame Josifui Stalinui vado galvos apdangalą, kurį jis turėtų dėvėti kaip mūsų genčių garbės vadas“, — citavo Polio Horno žodžius laikraštis „The New York Times“

Amerikos indėnų dovana Josifui Stalinui tapo didele sensacija Amerikoje — tuo metu apie tai rašė visa spauda. Apie tai, ar patiko tautų lyderiui indėnų dovana ir ar jis rado laiko pasimatuoti galvos apdangalą, istoriniai šaltiniai nutyli. Nepaisant to, šis draugiškas gestas buvo deramai įvertintas: 1944 metų gruodžio 9 dieną Stalino sekretoriatas perdavė Amerikos indėnų dovaną Valstybiniam revoliucijos muziejui.


Indėnų garbės vado galvos apdangalas TSRS ir užsienio šalių dovanų Josifui Stalinui parodoje

Dabar indėnų galvos apdangalas saugomas Šiuolaikinės Rusijos istorijos muziejaus saugyklose, nes šis muziejus tapo Revoliucijos muziejaus įpėdiniu.