Nacionalinis susivienijimas reikalauja atmesti imuniteto pasą ir nenuoseklius ribojimus

Autorius: propatria.lt Šaltinis: https://minfo.lt/aktualijos/st... 2021-04-19 19:08:00, skaitė 1143, komentavo 0

Nacionalinis susivienijimas reikalauja atmesti imuniteto pasą ir nenuoseklius ribojimus

Nacionalinis susivienijimas kreipėsi į pagrindines valdžios institucijas ir politines partijas, reikalaudamas nutraukti piktnaudžiavimą valdžia, vykdomą prisidengiant karantino suvaržymais, taip pat atsisakyti idėjos įvesti vadinamąjį imuniteto ar koronos pasą, kuris įtvirtintų piliečių diskriminaciją.

Partija akcentuoja, jog karantino suvaržymai sistemingai blogino smulkaus ir vidutinio verslo konkurencinę padėtį, tačiau buvo itin palankūs stambiesiems prekybininkams, neretai didinusiems pelnus mažųjų sąskaita. Ribojimai, taikyti tik smulkesniems prekybininkams, dažnai neturėjo jokio mokslinio pagrindimo, priešingai, neretai prieštaravo net sveikai nuovokai. 

Autorių teigimu, nenuoseklūs ir nepagrįsti ribojimai taikyti ne tik verslui, bet ir piliečiams. Nuolatinis naujų draudimų įvedinėjimas ir atšaukinėjimas, proporcingumo principui prieštaraujančios baudos, nenuspėjamai kaitaliojami pažadai dėl esą būsimų sprendimų šalyje, galiausiai perteklinis vietinių, bet ne tarptautinių kelionių ribojimas kuria nepasitikėjimo ir nepaklusnumo esamiems suvaržymams atmosferą. Valdžios abejingumas „elito“ pažeidimams M.A.M.A. apdovanojimų metu, kai paprasti piliečiai negali net dalyvauti artimųjų laidotuvėse, tapo tobulu šalyje įtvirtintų dvigubų skirtingoms piliečių grupėms taikomų standartų  pavyzdžiu.

„Nacionalinis susivienijimas neginčija koronaviruso grėsmės žmonių sveikatai ir neneigia būtinybės taikyti laikinus žmonių laisvių apribojimus pandemijai suvaldyti, tačiau atkreipia dėmesį, kad nepateisinamai iškreiptą pobūdį įgavo pandemijos grėsmių viešinimas, pateikiami gyventojų susirgimų skaičiai (tiesiogiai priklausantys nuo testavimo mastų), aplaidumas sergančiųjų kitomis ligomis atžvilgiu, ką aiškiai liudija išaugęs mirčių dėl kitų nei COVID-19 priežasčių skaičius. Neneigiant pandemijos grėsmės visų Lietuvos žmonių sveikatai, dabartiniai valdžios veiksmai yra skirti ne tiek pandemijai suvaldyti, kiek, ja prisidengiant, ES kovai su pandemija skirtiems finansiniams ištekliams įsisavinti“, – teigia Nacionalinio susivienijimo pirmininkas prof. Vytautas Radžvilas.

Pareiškimo autoriai kategoriškai nepritaria imuniteto paso idėjai, nes imuniteto pasas leistų įtvirtinti visuomenės grupių segregaciją (vienas žmonių grupes atskirti nuo kitų), nes tokio paso neturintiems asmenims būtų ribojamos paslaugos ir jų laisvas judėjimas bei kitos konstitucinės teisės, kas iš esmės prieštarauja piliečių konstituciniam lygybės principui. Imuniteto pasas komplikuotų valstybės ir piliečių santykius, kadangi asmenys, vengiantys prievartinės vakcinacijos, dėl prastesnių gyvenimo sąlygų būtų stumiami į socialinį užribį.

Nacionalinis susivienijimas reikalauja panikos dėl pandemijos kurstymą pakeisti racionaliomis diskusijomis apie geriausias galimas, ne aklai kopijuojamas, o konkrečiai Lietuvos visuomenei ir ekonomikai tinkamiausias pandemijos valdymo priemones, taip pat aiškiai nuraminti visuomenę, kad nėra ir nebus priverstinio vakcinavimo grėsmės, nepriklausomai nuo to, ar ta prievarta būtų tiesioginė, ar per atvirai diskriminacinio imuniteto paso įvedimą. Galiausiai, raginama peržiūrėti smulkaus ir vidutinio verslo sąlygas pandemijos metu, objektyviau nustatyti būtinus saugos reikalavimus tiek didiesiems prekybos centrams, tiek mažoms krautuvėlėms ir turgavietėms bei kitoms paslaugų įmonėms, panaikinant bet kokias privilegijuojančias diskriminacines išlygas stambiajam verslui.

Politikai ir visuomeninės organizacijos kviečiami atsakingai vertinti koronaviruso pavojų žmonių sveikatai, nepasiduoti raginimams nepaisyti saugumo reikalavimų ir nesisaugoti užkrato, o Prezidentas raginamas imtis lyderystės ir sušaukti paties siūlytą piliečių asamblėją, kaip galimą būdą atkurti dialogui ir pasitikėjimui šalyje.