Skrydžio misija: kodėl JAV perkėlė dešimtis naikintuvų į Baltijos šalis

Autorius: Aleksandras Chrolenko Šaltinis: https://sputniknews.lt/columni... 2021-04-27 14:33:00, skaitė 4119, komentavo 6

Skrydžio misija: kodėl JAV perkėlė dešimtis naikintuvų į Baltijos šalis

Amerikiečių naikintuvai "F-15E Strike Eagle" atvyko į Estiją atlikti pilotų ir orlaivių valdytojų sąveikos respublikos oro erdvėje manevrus, vykdydami oro smūgius priekinėje linijoje ir perimdami oro taikinius

Vašingtonas Rusijos kariuomenės perkėlimą Rusijos Federacijos teritorijoje ir laikiną kai kurių Rusijos teritorinių vandenų sričių uždarymą užsienio karo laivams laiko neišprovokuota eskalacija. Tačiau tuo pat metu JAV oro pajėgų naikintuvai Baltijos šalyse agresyviai praktikuoja oro smūgius "priekinėje linijoje" - 150 kilometrų nuo Sankt Peterburgo ir 6000 kilometrų nuo Amerikos Atlanto vandenyno pakrantės. Rusija tinkamai reaguoja į realią eskalaciją ir akivaizdžias karines grėsmes - Vakarų karinės apygardos oro gynybos sistemos S-400 ir S-350 kontroliuoja kiekvieno Amerikos naikintuvo skrydį nuo pakilimo iki nusileidimo.

Amerikiečių naikintuvai-bombonešiai "F-15E Strike Eagle" atvyko į Estiją pilotų ir orlaivių valdytojų sąveikos respublikos oro erdvėje pratybų, vykdydami oro smūgius priekiniame krašte ir perimdami oro taikinius. Balandžio 21 dieną pratybų teritorija apėmė Emario oro bazės apylinkes, Saremos ir Hiiumaa salas, tai yra, potencialaus priešo laivai buvo pagrindiniai oro smūgių taikiniai.

JAV karinės oro pajėgos Baltijos šalyse reguliariai vykdo panašias pratybas, neva norėdamos patikrinti kovinį pasirengimą. Vis dėlto Latvijai, Lietuvai ir Estijai negresia grėsmė, ir niekas netrukdo Amerikos 48-ojo naikintuvų sparno pilotams padidinti savo pasirengimą kovai nuolatinio dislokavimo vietoje - Lakenheath oro bazėje JK (arba namuose - JAV). ). Iš tikrųjų  Baltijos įalis Pentagonas pasirinko agresyvioms operacijoms prieš Rusiją vykdyti. Tokių manevrų taktinis beprasmiškumas gali sukelti regioninę krizę. Vieno iš skrydžių metu amerikiečių naikintuvas gali netyčia nukrypti nuo kurso ir pažeisti Rusijos sieną. Ir pataikyti į Rusijos oro gynybos sistemas, kurioms Baltijos šalių oro erdvė yra visiškai skaidri ir atvira.

Savo pranešime Federalinei asamblėjai Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas tiesiogiai perspėjo partnerius, kad bet kokių provokacijų prieš pagrindinius Rusijos saugumo interesus organizatoriai "gailėsis dėl savo padarytų veiksmų, dėl kurių ilgai nesigailėjo". Pavyzdžiui, RF ginkluotųjų pajėgų koncentracija Juodosios jūros regione leidžia Pentagonui ir NATO atidžiau pažvelgti į Rusijos neverbalinius įtikinėjimo ir taikos užtikrinimo instrumentus.

Skrydžio misija

Balandžio 19 dieną kelios dešimtys JAV karinių oro pajėgų naikintuvų F-15 ir F-16 buvo perkeltos iš Didžiosios Britanijos į Lenkiją, į 32-ąją oro bazę netoli Lask miesto, kuri yra 310 kilometrų nuo Baltarusijos miesto Bresto. Iš čia patogiau atlikti oro operacijas dalyvaujant didesnėms formacijoms.

Rusija bet kuria kryptimi šalia savo sienų turi didžiulį - kiekybinį ir kokybinį - karinį pranašumą. Ir jis sugeba greitai sukurti galingą karinę grupuotę už triuškinantį atsakomąjį smūgį (net nenaudojant branduolinių ginklų).

Pentagono spaudos sekretorius Johnas Kirby amerikiečių bombonešių perkėlimą į Baltijos regioną įvertino kaip įprastas pratybas, neturinčias nieko bendro su padėtimi Rusijos ir Ukrainos pasienyje. Tačiau Rusija atidžiai stebi savo partnerius, kurių pareiškimai pastaraisiais metais gerokai nuvertėjo. Vladimiras Putinas išreiškė viltį, kad "niekam nešaus į galvą peržengti vadinamąją raudonąją liniją Rusijos atžvilgiu, o kur ji bus, kiekvienu konkrečiu atveju nustatysime patys".

Sutapimas?

Du Rusijos strateginiai raketnešiai-bombarduotojai "Tu-160" "Belyj lebed" visiškai "netyčia" balandžio 20 dieną, kai amerikiečių naikintuvai jau buvo persikėlę į Lenkiją, praskrido virš neutralių Baltijos vandenų. Rusijos gynybos ministerija pažymėjo, kad "Tu-160" dengė aviacijos ir kosmoso pajėgų "Su-35S" ir jūrų aviacijos "Su-27“ įgulos, "strategų" skrydžio trukmė buvo aštuonios valandos (tai yra lėktuvai suvyniojo kelias elipses virš Baltijos). Skrydis vyko griežtai laikantis tarptautinių oro erdvės naudojimo taisyklių. Ir vis dėlto, Rusijos strateginės aviacijos kovos patruliavimas yra stabilumo didinimo technologija.

Skrydžio metu raketnešiai "Tu-160" praktikuojasi sparnuotųjų raketų paleidimo ties potencialiais priešo taikiniais liniją. 

Ir jei kas nors iš Varšuvos, Vilniaus, Rygos ar Talino mano, kad Amerikos naikintuvai stiprina Baltijos sąjungininkus, tai yra klaida. JAV smogiamųjų orlaivių koncentracija prie Rusijos sienų daro priimančiąsias šalis tikrai pavojingas gyvybei ir yra labai pažeidžiamos. Galų gale, "Tu-160M" gali nešti 45 tonų arsenalą arba iki 12 subtilių ir aukšto tikslumo "Kh-101" sparnuotųjų raketų, kurių nuotolis yra iki 5500 kilometrų, kurias galima naudoti neįeinant į priešo oro gynybos zoną.

Įprastoje "Kh-101" modifikacijoje yra galvutė, kurios išeiga yra apie 400 kilogramų, išreikšta TNT ekvivalentu, o specialiojoje (X-102) įrengta termobranduolinė kovinė galvutė, kurios išeiga siekia nuo 250 kilotonų iki vieno megatono. Du "Tu-160" "strategai" — tai 24 sparnuotosios raketos, ir galima lengvai įsivaizduoti sunaikinimo mastą Lasko, Emario ir kitų oro bazėse esant realiam kariniam konfliktui su Rusija.

Autoriaus nuomonė gali nesutapti su redakcijos pozicija.