Baltarusija ir "prezidentė" Sveta. Lietuvoje viskas paruošta "autonominei respublikai"

Autorius: Vladimiras Matvejevas Šaltinis: https://sputniknews.lt/columni... 2021-04-29 19:54:00, skaitė 4503, komentavo 11

Baltarusija ir

Lietuvoje ir toliau aptariamos Baltarusijos sanatorijos, kuri yra Baltarusijos prezidento administracijos nuosavybė, problemos. Skamba net variantai su valstybinės sanatorijos nacionalizavimu. Sputnik Lietuva siūlo savo problemos sprendimą

Spąstai, į kuriuos pateko Lietuvos valdžia dėl savo pačios taikomų sankcijų oficialiam Minskui, nutrūko. Dabar vargu ar pavyks jį atidaryti be "autogeninio pjovimo". Kaip žinote, bet kurioje kapitalistinėje valstybėje privati ​​nuosavybė, ypač užsienio investuotojų, yra "šventa karvė". Ir ji neliečiama. Jėga ją atimti — reiškia grįžti į bolševizmo laikus, kuriuos Lietuvos istorikai laiko gėda.

Na, o kaip kitaip suprasti spalvingo Lietuvos politinio elito samprotavimus apie galimus sanatorijos — Baltarusijos Respublikos valstybinio turto — "perėmimo" variantus? Pirmiausia būtina bent jau susitikti ir pasikalbėti su įmonės savininku, tai yra su prezidento Aleksandro Lukašenkos administracija, kuri oficialiai buvo pripažinta neteisėta Lietuvoje.

Lietuva šiandien turi savo "pripažintą Baltarusijos Respublikos prezidentę" — Svetlaną Tichanovskają. Tai reiškia, kad, pagal Lietuvos valdžios logiką, būtina ir įmanoma vesti visas oficialias derybas iki finansinių ir nuosavybės klausimų sprendimo. Taigi, kodėl gi nepratęsus šio farso?

Štai pavyzdinis scenarijus nuo Sputnik Lietuva kitai politinio serialo serijai. Baltarusijos aktyvistai, gavę politinį prieglobstį Vilniuje, prisidengdami Lietuvoje dislokuotais NATO kariais patenka į "Belorus" sanatorijos teritoriją Druskininkuose. Jie užima sanatorijos direktoriaus pareigas ir paskelbia apie Baltarusijos autonominės respublikos sukūrimą Lietuvoje. Svetlana Tichanovskaja skelbiama laikinąja prezidente iki visuotinių rinkimų. O viename iš apartamentų atidaroma JAV ambasada respublikoje. Laimei, JAV ambasadorė Baltarusijoje Julie Fisher, oficialiai paskirta Baltųjų rūmų, taip ir nepateko į Minską ir rado laikiną prieglobstį Vilniuje. Ačiū Lietuvos užsienio reikalų ministerijai. Taigi, ji gali lengvai įteikti savo įgaliojimus teisėtai, Lietuvos valdžios požiūriu, "prezidentei Svetai".

Laikydamasi visų formalumų, Tichanovskaja išleidžia pirmuosius dekretus, tarp kurių yra jai patikėto respublikos įstojimo į ES, NATO ir... 2021 metų Žečpospolitos versija. O tada — naujojo valstybės formavimo teisėtumo pripažinimas Europos Parlamente, JAV Senate ir Kongrese, taip pat visame "demokratiniame pasaulyje". Laimei, turima daug patirties, įgytos per įvykius Jugoslavijoje 1990-aisiais.

Sakysite, kad rubrikos autoriui pasireiškė baltoji karštinė ir jį reikia skubiai paguldyti į psichiatrijos ligoninės 6 skyrių? Aš sutinku. O kaip tada opusų apie Skripalių ir Navalno "apnuodijimą "Novičioku" autoriai, detektyvai apie "diversantus-apnuodytojus piktadarius Petrovą ir Boširovą" bei Lietuvos patriotinių istorikų pakelti į "didvyrių" laipsnį "miško broliai", kurie Antrojo pasaulinio karo metu žudė ne tik žydus, bet ir savo gentainius vien todėl, kad tie priėmė sovietų valdžią?

Kol Lietuvos užsienio reikalų ministerija ir Seimo Užsienio reikalų komitetas kuria įvairius "galutinio sanatorijos klausimo sprendimo" scenarijus, Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda ketina aplankyti Varšuvą. Lenkijos sostinėje jis ir Andžejus Duda švęs Lenkijos ir Lietuvos sandraugos konstitucijos 230-metį. O furšeto metu jis tikriausiai pasakos kolegai keblią istoriją su Baltarusijos sanatorija Lietuvoje. Gal "Pan Duda" patars ir ką nors įdomaus.

Autoriaus nuomonė gali nesutapti su redakcijos pozicija.