Atsargos išseko: naftai pranašaujami 74$ už barelį

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/world/2... 2021-04-30 14:51:00, skaitė 4540, komentavo 9

Atsargos išseko: naftai pranašaujami 74$ už barelį

Nuo sausio nafta pabrango 30 procentų, jos jau pasiekė prieškrizinį lygį. Ekonomika atsigauna, panaikinami apribojimai, pasaulyje įsibėgėja masinė vakcinacija —  energijos paklausa auga, kartu skatina ir kotiruočių augimą

VILNIUS, balandžio 30 — Sputnik. Iki metų pabaigos "Brent" barelis gali pridėti dar bent dešimt procentų. Jei pandemijos įkarštyje prekybininkai jaudinosi dėl perpildytų sandėliavimo patalpų, tai dabar padėtis yra visiškai kitokia. Kaip klostosi įvykiai angliavandenilių rinkoje — skaitykite RIA Novosti autorės Natalijos Dembinskajos medžiagoje.

Prieškrizinis lygis

2020 metais naftos pramonė išgyveno keletą nuosmukio bangų. Paveiktų veiksnių visuma, iš kurių pagrindinė yra perteklinė gamyba, smarkiai sumažėjus paklausai, taip pat pandemija ir lockdowna’as. Praėjusių metų kovą naftos kainos išaugo daugiau nei dvigubai — iki 30 JAV dolerių už barelį.

Tačiau vėlyvą rudenį sėkmingi vakarietiškų vakcinų bandymai ir Džo Baideno pergalė JAV prezidento rinkimuose pakėlė rinką į viršų. Iki sausio mėnesio kainos buvo didžiausios per aštuonis mėnesius. Augimas tęsėsi dar vieno OPEC + sprendimo apriboti gamybą fone. Vasario mėnesį "Brent" viršijo 65 dolerius už barelį — tai yra prieškrizinis lygis.

Kovo mėnesį nafta sumažėjo devyniais procentais iki 61 dolerio — Europoje buvo paskelbta trečioji COVID ir uždarymo banga. Bet tai neperlaužė bendros tendencijos — laimėjus europinius apribojimus, kotiruotės vėl kyla.

Paklausa auga

Įsibėgėjanti vakcinacija atliko savo darbą. Nepaisant koronaviruso protrūkių keliose šalyse, naftos paklausos prognozės žymiai pagerėjo. Pasaulio ekonomika atsigauna.

Kovo pabaigoje Tarptautinė energetikos agentūra (TEA) prognozavo paklausos padidėjimą šiais metais iki 96,5 milijono barelių per dieną ir atgausiančią maždaug 60% praėjusių metų pandemijos nuostolių.

Be to, po staigaus JAV gamybos sumažinimo ir papildomų savanoriškų Saudo Arabijos apribojimų vykdant OPEC + sandorį, pasaulinis tiekimas sumažėjo dviem milijonais barelių per dieną. Balandžio mėnesį kartelis sumažino gamybą 7,9 mln. barelių, gegužę — 7,3, birželį —  6,6, liepą — 5,76. Visa tai skatina žaliavų kainas.

Atsargos išseko

Kitas veiksnys: paaiškėjo, kad pandemijos metu sukauptos atsargos praktiškai išseko. Šiek tiek daugiau nei 20% "pandemijos perteklių" liko išsivysčiusių šalių naftos saugyklose. Jei pernai liepą buvo 249 milijonai barelių, tai vasario mėnesį, TEA duomenimis, tik 57.

Tai taip pat yra OPEC + sandorio dalyvių gamybos mažinimo rezultatas. Kaip pažymi TEA,"pandemijos atsargų" liekanos beveik visiškai sutelktos Kinijoje. Ir, pavyzdžiui, Amerikos saugyklose — 1,28 mlrd., kaip ir prieš krizę. Tanklaiviuose atsargų žaliavų lieka vis mažiau. Pasak "IHS Markit" analitikų, per pastarąsias dvi savaites šis skaičius sumažėjo 27%, iki 50,7 milijono barelių.

Naftos superciklas

Dar vasario mėnesį "JP Morgan" analitikai pastebėjo naftos super ciklo pradžią. Vieno didžiausių investicinių bankų ekonomistai nurodė šiuos požymius: žemės ūkio produktų, metalų kainų šuolis ir nafta po 50 dolerių.

Per šimtą metų prekių rinkoje įvyko keturi super ciklai. Pastarasis prasidėjo 1996 metais ir pasiekė aukščiausią tašką po 12 metų augimo 2008 metais. Padėjo Kinijos, pagrindinės angliavandenilių vartotojos, ekonomikos augimas. O dabartinį lemia postpandeminis atsigavimas, itin švelni pinigų ir fiskalinė politika (minimalios normos, įvairių šalių centrinių bankų fiskaliniai stimulai), silpnas doleris, pagreitėjusi infliacija ir aplinkosaugos priemonės.

Tuo pačiu metu situacija yra panaši į 2000-ųjų vidurį: kotiruotės prekių rinkose — daugiamečių kainų maksimaliame lygyje. Pavyzdžiui, Kinijai nusipirkus didelius kukurūzų ir sojų pupelių kiekius, šių kultūrų kainos JAV muša rekordus. O pasaulinių atsargų sumažėjimas kelia baimę dėl trūkumo.

Kalbant apie naftą, tai "rodo patikimą išeitį iš pandemijos gelmių, nes pasaulinė pasiūla mažėja", pabrėžia "JP Morgan". Kainų kilimas prekių rinkoje laukiamas ne tik ten, bet ir "Goldman Sachs Group", "Bank of America", "Ospraie Management".

Visų pirma, "Goldman Sachs" ketvirtajame ketvirtyje "Brent" prognozavo 65 dolerius. Tačiau jau dabar — 67. Todėl dabartinės prognozės, atsižvelgiant į pasaulinio naftos pertekliaus nykimą, yra optimistiškesnės. "Citigroup" tikisi, kad pasaulinės atsargos mažės 2,2 milijono barelių per dieną, nes paklausa ir toliau didės. Todėl "Brent" šiais metais padidės iki 74 dolerių ar daugiau.