JT generalinis sekretorius Antonijus Guterešas ragina ruoštis kitai pandemijai po COVID-19

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/jt-g... 2021-12-29 00:37:00, skaitė 363, komentavo 4

JT generalinis sekretorius Antonijus Guterešas ragina ruoštis kitai pandemijai po COVID-19

COVID-19 pandemija žmonijai nėra paskutinė, būtina ruoštis kitai, savo Twitter pareiškė JT generalinis sekretorius Antonijus Guterešas.

Gruodžio 27-ąją visame pasaulyje minima Tarptautinė pasirengimo kovai su epidemijomis diena. JT Generalinė Asamblėja tai paskelbė 2020 metų lapkritį.“COVID-19 nebus paskutinė žmonijos pandemija.

Kovodami su šia sveikatos krize, turime ruoštis kitai. Tarptautinę pasirengimo kovai su epidemijomis dieną atkreipkime dėmesį į šią problemą ir atkreipkime dėmesį į tam reikalingas investicijas“, — rašė jis.

Pandemija — tai didelio masto epidemija, galinti paveikti visą šalį, kelias kaimynines šalis ir žemynus. Būdingas labai didelis atvejų skaičius (iki kelių milijonų žmonių) ir trukmė (nuo metų iki dešimčių). Kai kurios pandemijos su pragaištingiausiomis pasekmėmis gavo specialius pavadinimus: pavyzdžiui, „Justiniano maras“ (VI a., imperatoriaus Justiniano I valdymo laikais), maro pandemija XIV amžiuje — „juodoji mirtis“, gripo pandemija XX amžiuje — „ispaniškas gripas“.

PSO naujosios koronavirusinės infekcijos (COVID-19) protrūkį paskelbė pandemija 2020 metų kovo 11 dieną.

Džono Hopkinso universiteto (JAV) duomenimis, 2021 metų gruodžio 26 dieną pasaulyje užregistruota per 279 mln. užsikrėtimo COVID-19 atvejų, mirė per 5,3 mln.

Sunkiausia padėtis yra JAV, Indijoje, Brazilijoje ir JK. Rusija šiame sąraše užima penktą vietą.Reaguodama į protrūkį, PSO atnaujino savo mokslinių tyrimų ir plėtros programą, kuria siekiama paspartinti diagnostikos, vakcinų ir vaistų, skirtų kovai su naujuoju koronavirusu, kūrimą.Plėtroje dalyvauja organizacijos nuo farmacijos gigantų ir mažų biotechnologijų įmonių iki akademinių centrų ir ne pelno grupių.Pasaulinis atsakas į pandemiją — sukurti įvairias vakcinas, apsaugančias nuo COVID-19.Siekdama koordinuoti pastangas kuriant vakcinas nuo COVID-19, PSO sukūrė Tarptautinę klinikinių tyrimų registravimo platformą, kurios tikslas — suteikti visiems sprendimus priimantiems asmenims prieigą prie išsamaus tyrimų vaizdo.

Dabar pasaulyje yra atliekami 168 vakcinų kandidatų klinikiniai tyrimai, iš kurių 40 vaistų yra pirmoje bandymų fazėje, 58 — antroje, o trečiojoje — 62. Aštuonios kandidatinės vakcinos nebeprogresuoja. Vakcinų, kurias patvirtino PSO arba kurios vis dar peržiūrimos, sąraše yra 24 vaistai iš Rusijos, Kinijos, JAV, JK, Indijos, Pietų Korėjos ir Kubos. 2021 metų gruodžio 17 dieną PSO užregistravo devynias vakcinas nuo COVID-19, skirtas naudoti neatidėliotinais atvejais.Džono Hopkinso universiteto duomenimis, 2021 metų gruodžio 26 dieną bendras suleistų vakcinų dozių skaičius pasaulyje viršija 8,9 mlrd.

2020 metų rugpjūčio 11 dieną Rusija užregistravo pirmąją pasaulyje vakciną nuo COVID-19 – „Sputnik V“. Ji buvo sukurta remiantis žmogaus adenoviruso vektorių platforma ir jau patvirtinta 71 šalyje, kurioje iš viso gyvena keturi milijardai žmonių. Vėliau Rusija patvirtino vienkomponentę vakciną „Sputnik Light“, „Vektor“ centro vakcinas „EpiVacCorona“ ir „EpiVacCorona-N“, „KoviVak“ Čumakovo centre. Taip pat užregistruota vakcina vaikams nuo 12 iki 17 metų „Sputnik M“. 2021 metų gruodžio 24 dieną pirmąjį vakcinos komponentą gavo per 77 milijonai šalies gyventojų, pilnai paskiepyti per 73 milijonai rusų, bandos imunitetas siekė 60,4 proc.

Rusijoje 2021-21-22 užregistravo vaistą – aerozolinį preparatą, įpurškiamą į kvėpavimo takus, kuris naikina koronavirusą, įskaitant ir paskutinę Omicron mutaciją. Vaisto, pavadinto MIR-19 efektas pasireiškia net po pirmo įpurškimo. Ar tai reiškia, kad Covid-19 epopėja eina link pabaigos?

2021 m. gruodžio 22 d. Rusijos sveikatos apsaugos ministerija „Valstybiniame tyrimų centre“ užregistravo vaistą, skirtą naujai koronavirusinei infekcijai gydyti pavadinimu „MIR 19“.

SN inf.