Lenkijoje pareikšta, kad NATO ir ES gali parduoti Rytų Europą Rusijai?

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/lenk... 2021-12-30 00:40:00, skaitė 4222, komentavo 5

Lenkijoje pareikšta, kad NATO ir ES gali parduoti Rytų Europą Rusijai?

Tarptautinių reikalų ekspertas Jaroslavas Guzy interviu „wPolityce“ pareiškė, kad NATO ir Europos Sąjunga, derėdamosi su Rusija dėl saugumo garantijų, gali nukrypti nuo savo sąjunginių įsipareigojimų Rytų Europos šalių atžvilgiu. Apie tai rašo portalas InoSMI.

Jis pavadino Ciniška Vakarų Europos elito politiką, kuris, pasak eksperto, pradėjo „savižudišką Europos Sąjungai karą“ su Lenkijos ir Vengrijos vadovybe, kurios Briuselyje laikomos nepakankamai politiškai korektiškomis.

„Ši kova užmaskuoja tikrąją problemą, kuri yra tame, kad iki šiol egzistuoja žemyno padalijimas į Rytus ir Vakarus, nors dauguma mūsų regiono šalių įstojo į Europos Sąjungą ir NATO. Buvusios komunistų stovyklos narės gali tapti derybų su Putinu objektu“, — pasakė Guzy.

Ekspertas priminė, kad Rusijos vadovybė neseniai pasiūlė Vakarams abipusio saugumo garantijas, kurios, be kita ko, paliečia NATO karius Rytų Europoje.

Kartu jis pareiškė, kad tiek Maskva, tiek Briuselis bando susilpninti Lenkiją, o Paryžius ir Berlynas faktiškai nori neoficialiai perimti buvusio socialinio bloko valstybių kontrolę.

Rusija praėjusią savaitę paskelbė sutarties su JAV ir susitarimo su NATO valstybėmis projektą, kuriuose, be kita ko, yra nuostatos dėl abipusio saugumo garantijų Europoje, dėl vidutinio ir trumpesnio nuotolio raketų nedislokavimo vieno kito pasiekiamose zonose ir atsisakymo tolesnės NATO plėtros, įskaitant buvusių TSRS respublikų sąskaita.

Kaip pareiškė Rusijos užsienio reikalų viceministras Sergejus Riabkovas, jei NATO ir JAV nesureaguos į Maskvos reikalavimus dėl saugumo garantijų, tai gali sukelti naują konfrontacijos viją.

SN inf.