R. Jankūnas. Nuogąstavimai dėl Covid-19 vakcinų pildosi

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2021/12/31/r-... 2022-01-02 00:41:00, skaitė 629, komentavo 2

R. Jankūnas. Nuogąstavimai dėl Covid-19 vakcinų pildosi

Laikas pripažinti, kad nuogąstavimai dėl Covid-19 vakcinų pildosi. Mokslas rodė gerą trumpalaikį veiksmingumą prieš pradines atmainas, tą patvirtino praktika.

Dar pasitvirtinto apsauga nuo sunkios ligos. Visa kita buvo prielaidomis pagrįsta reklaminė akcija.

Ta didelė nauda visuomenės sveikatai, kurią vakcinos suteikė praeitą žiemą, jau pradeda pasimiršti.

Esame toliau maitinami propaganda, kad vakcinos mažina Covid-19 plitimą, nors pagrindinių klinikinių tyrimų metu tai netirta, o praktiniai duomenys, švelniai tariant, yra prieštaringi.

„Duomenų mokslininko“ aiškinimai, kad reikia booster‘io apsaugojimui nuo omicron leidžia įvertinti jo supratimą apie mediciną, bet ne vakcinų poveikį omicron.

UK Health Security Agency duomenimis, per paskutines 4 savaites 100.000 pasiskiepijusių 18-69 metų amžiaus žmonių teko daugiau Covid-19 atvejų negu 100.000 nepasiskiepijusių. Kitaip buvo tik amžiaus grupėse iki 18 ir nuo 70 metų (COVID-19 vaccine surveillance report, Week 51, p. 40):


COVID-19 vaccine surveillance report, Week 51, p. 40 | Alkas.lt ekrano nuotr.

Apie 76 % mirusių per 60 dienų po teigiamo Covid-19 testo Jungtinėje Karalystėje (JK) buvo pasiskiepiję (39 psl., taip pat žr. įspėjimą po lentelę dėl atsargumo interpretuojant).

Lietuvos statistikos departamentas mįslingu būdu Lietuvoje gauna atvirkščius skaičius, nors paskiepytų procentas JK ir Lietuvoje yra panašus.

Karlosas Techada | Alkas.lt ekrano nuotr.
Karlosas Techada | Alkas.lt ekrano nuotr.

Karlosas Techada (Carlos Tejada), New York Times Azijos skyriaus redaktoriaus pavaduotojas, mirė būdamas 49 metų po miokardo infarkto, ištikusio praėjus mažiau nei parai po to, kai paskelbė, jog gavo Moderna booster‘į.

Anksčiau JAV ligų kontrolės ir prevencijos centras (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) skelbė, kad 80 % Omicron atvejų buvo nustatyta visiškai paskiepytiems asmenims (47 % atvejų gavusiems pradinę vakcinaciją, 33 % – pradinę vakcinaciją ir booster‘į).

Lietuvos Respublikos Vyriausybės rėmimasis duomenų mokslininkais ir sveikatos vadybos specialistais – tai vienintelis kelias pratęsti pandemiją. Virusas to nebegali.

Autorius yra farmakologas, medicinos mokslų daktaras, Sveikatos ir teisės instituto direktorius