G. Nausėda: kreipsiuosi į Konstitucinį Teismą, jeigu galimybių paso situacija liks tokia, kaip dabar

Autorius: Leonardas Marcinkevičius, Elta Šaltinis: https://www.respublika.lt/lt/n... 2022-01-04 19:37:00, skaitė 328, komentavo 5

G. Nausėda: kreipsiuosi į Konstitucinį Teismą, jeigu galimybių paso situacija liks tokia, kaip dabar

Šalies vadovas Gitanas Nausėda tvirtina neatmetąs idėjos kreiptis į Konstitucinį Teismą dėl galimybių paso, jeigu Vyriausybė neatsižvelgs į jo siūlymą pakeisti šio dokumento išdavimo tvarką.

„Mes kreipsimės į Konstitucinį Teismą, jeigu galimybių paso situacija liks tokia, kokia ji yra dabar“, – „Žinių radijui“ antradienį sakė G. Nausėda.

Šalies vadovas sako pirmadienį darbo susitikime su premjere Ingrida Šimonyte jai pasiūlęs į galimybių paso kriterijus įtraukti ir neigiamą greitąjį antigeno testą.

„Susitikęs su premjere aš pasiūliau štai kokį sprendimą: Vyriausybė savo artimiausiame posėdyje galėtų įtraukti, kaip vieną iš galimybių paso gavimo sąlygų, greitąjį antigeno testą“, – aiškino G. Nausėda.

„Jeigu tai nebus padaryta, kreipsiuosi į Konstitucinį Teismą kvestionuodamas galimybių paso 12-15 metų vaikams atitikimą Konstitucijai", – pabrėžė jis.

Prezidento vertinimu, šiuo metu prieiga prie galimybių pasui tinkamų PGR tyrimų yra ganėtinai komplikuota, todėl pasikeitusi tvarka, jo nuomone, leistų supaprastinti galimybių paso gavimo tvarką.

„Jeigu ji (Vyriausybė – ELTA) tai padarytų, mūsų žmonės, mokiniai galėtų gauti galimybių pasą mokykloje. Tokio testo prieinamumas yra platus, ir tai nesukeltų jokių problemų, nepatogumų ir taip jau nuo mūsų reformų ir pandemijų valdymo sistemų pavargusiam žmogui ir visuomenei“, – įsitikinęs G. Nausėda.

ELTA primena, kad prezidentas G. Nausėda paprašė Konstitucinio Teismo „maksimaliai greitai“ išnagrinėti dalies Seimo narių kreipimąsi dėl galimybių paso atitikimo Konstitucijai, praėjusį trečiadienį informavo šalies vadovo patarėjas Ridas Jasiulionis.Į Konstitucinį Teismą kreipėsi 36 Seimo nariai, priklausantys opozicinėms Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos, Darbo partijos, Lietuvos regionų ir Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijoms, prašydami ištirti, ar Vyriausybės nutarimas, nustatantis galimybių pasą, neprieštarauja Konstitucijai bei įstatymams.