Kazachstane vyksta maidanas: Susirėminai su policija Alma-Atoje

Autorius: Mindė Šaltinis: http://ldiena.lt/... 2022-01-05 04:52:00, skaitė 627, komentavo 13

Kazachstane vyksta maidanas: Susirėminai su policija Alma-Atoje

Kazachstane prasidėjo maidanas, kada nuo sausio 1 dienos buvo dvigubai padidintos SGD kainos, nuo 60 tenge už litrą iki 120 tenge. taip pat buvo pakeltos ir kito kuro kainos.

NUR-SULTAN, sausio 4 d. / TASS /. 

Į Kazachstano Mangistau regioną atvykusi vyriausybinė komisija, susitikusi su protestuotojais prieš degalų kainų didėjimą, paskelbė, kad suskystintų dujų kaina nukris iki 50 tenge (0,11 USD) už litrą. Tai antradienį pranešė Vyriausybės spaudos tarnyba.

"Vyriausybinė komisija susitiko su Aktau miesto Yntymak aikštėje susirinkusiais aktyvistais. Posėdyje buvo aptarti derybų su Aktau miesto iniciatyvine grupe, priimti sprendimai dėl suskystintų dujų kainos mažinimo ir 50 tenge už litrą kainos nustatymo. Mangistau srityje, AB „Kazmunaigas“ socialinės atsakomybės rėmuose“, – teigiama pranešime.

Posėdžio metu buvo suteiktos garantijos, kad protesto akcijoje dalyvavę asmenys nebus patraukti atsakomybėn. „Šalys taip pat susitarė visas iškylančias problemas išspręsti konstruktyvaus dialogo metu ir pagal galiojančius teisės aktus“, – nurodė spaudos tarnyba.

Sausio 2 dieną Mangistau srities Žanaozeno ir Aktau miestų gyventojai masiškai išėjo į gatves su raginimu sumažinti degalų kainas. Anot jų, nuo sausio 1 dienos suskystintų dujų litro kaina pakilo iki 120 tenge (0,27 USD), demonstrantai reikalavo ją sumažinti iki 50–60 tenge (0,11–0,13 USD). Šalies prezidentas Kasimas Jomartas Tokajevas nurodė vyriausybei skubiai apsvarstyti situaciją regione, atsižvelgiant į ekonominį pagrįstumą ir teisinę sritį. Vyriausybinės komisijos nariai sausio 4 dieną tarėsi su Mangistau krašto aktyvistų iniciatyvine grupe, aptarė suskystintųjų dujų kainą ir galimybę išspręsti susidariusią situaciją. Sausio 5 dieną Kazachstano prezidentas susitiks su vyriausybe dėl socialinės ir ekonominės padėties respublikoje.

Šiuo metu protesto mitingai ir susirėmimai su policija vyksta buvusioje kazachstano sostinėjė Alma-Ata. 

Kazachstano vyriausybė paskelbė mažinanti suskystintųjų dujų kainą Mangistau regione.

Tiesioginė neramumų transliacija ir komentarai žemiau:

Maidanas Kazachstane, tiesiogiai