Dviem per riaušes Almatoje žuvusiems pareigūnams buvo nukirstos galvos

Autorius: Sputnik Šaltinis: https://sputniknews.lt/2022010... 2022-01-08 00:23:00, skaitė 521, komentavo 9

Dviem per riaušes Almatoje žuvusiems pareigūnams buvo nukirstos galvos

Iš viso per susirėmimus žuvo trylika teisėsaugos pareigūnų, pranešė miesto komendantūra.

VILNIUS, sausio 6 — Sputnik. Teisėsaugos pareigūnų, žuvusių per susirėmimus Almatoje, skaičius išaugo iki 13, dviem iš jų buvo nukirstos galvos, RIA Novosti pranešė Kazachstano miesto komendantūra.

"Žuvo trylika teisėsaugos pareigūnų, tarp kurių buvo rasti du kūnai su nukirstomis galvomis", — agentūrai pranešė Almatos komendantūros atstovas.

Kūnų su sužalojimais buvimą valdžia įvertino kaip "tiesioginį teroristinio ir ekstremistinio Almatą užpuolusių banditų formacijų pobūdžio įrodymą".

Masiniai protestai Kazachstane prasidėjo pirmosiomis 2022 metų dienomis. Tada Mangistau regiono Žanaozeno ir Aktau miestų gyventojai pasisakė prieš suskystintų naftos dujų kainų padidinimą du kartus, vėliau protestai išplito į kitus miestus. Senojoje respublikos sostinėje Almatoje sausio 4 ir 5 dienomis įvyko susirėmimai su saugumo pajėgomis, policija panaudojo dujas ir garsines granatas. Visame Kazachstane buvo išjungtas internetas, laikinai sustabdytas daugelio televizijos kanalų transliavimas.

Sausio 5 d. Kazachstano prezidentas Kasimas-Žomartas Tokajevas dviem savaitėms įvedė nepaprastąją padėtį Mangistau ir Almatos regionuose, taip pat Almatoje ir Nur Sultane. Šis režimas visų pirma numato komendanto valandą nuo 23:00 iki 7:00, draudimą rengti masinius renginius, streikus ir prekiauti ginklais, taip pat sustiprinta ypač svarbių objektų apsauga. Tą pačią dieną nepaprastoji padėtis — taip pat iki sausio 19 d. — buvo įvesta visoje Kazachstano teritorijoje.

Sausio 5-osios rytą Tokajevas paleido vyriausybę ir pradėjo vadovauti respublikos Saugumo tarybai, nušalinęs pirmąjį valstybės vadovą Nursultaną Nazarbajevą nuo šio posto. Be to, prezidentas pabrėžė, kad valdžia nusikaltėlių atžvilgiu elgsis kiek įmanoma griežčiau, ir pažadėjo artimiausiu metu "pateikti naują pasiūlymų paketą".

Sausio 6-osios naktį Tokajevas surengė pirmąjį jo vadovaujamos Saugumo tarybos posėdį, kuriame situaciją Kazachstane pavadino "valstybės vientisumo pakirtimu" ir pranešė, kad kreipėsi pagalbos į KSSO "terorizmo grėsmės įveikimui". Tą pačią naktį KSSO nusprendė pasiųsti kolektyvines taikos palaikymo pajėgas į Kazachstaną dėl Tokajevo kreipimosi. Pranešta, kad pajėgos bus išsiųstos ribotam laikui, jog stabilizuotų ir normalizuotų padėtį šioje šalyje.