Žemės gyventojus įspėjo apie šeštąją išmirimo bangą

Autorius: Agnė Petrauskienė Šaltinis: https://sputniknews.lt/2022010... 2022-01-10 17:19:00, skaitė 620, komentavo 13

Žemės gyventojus įspėjo apie šeštąją išmirimo bangą

Iki šiol planeta patyrė penkis masinius išmirimus. Geriausiai žinomą iš jų sukėlė milžiniškas asteroidas

VILNIUS, sausio 9 — Sputnik. Žemei gresia šeštoji išmirimo banga, teigia Stanfordo universiteto profesorius Paulas Ehrlichas. Apie tai praneša "Daily Mail".

Šiuo metu planeta išgyvena biologinės įvairovės krizę, kurią sukėlė pramonės revoliucija dėl žmogaus veiklos – miškų naikinimo, medžioklės ir pernelyg intensyvios žvejybos.

Grėsmę kelia ir tarša bei antropogeninė klimato kaita. Praėjusiais metais atliktas tyrimas parodė, kad miškų kirtimai ir brakonieriavimas prie mirties slenksčio nustūmė 500 žinduolių, paukščių, roplių ir varliagyvių.

Mokslininkas mano, kad masinis išmirimas — tik viena iš tarpusavyje susijusių egzistencinių grėsmių, su kuriomis susiduria civilizacija, kitos – klimato sutrikimas, pasaulinis apsinuodijimas ir branduolinių ginklavimosi lenktynių atnaujinimas.

"Nors yra nesutarimų dėl ankstesnių penkių masinių išmirimo priežasčių, mokslo bendruomenėje nėra nė žodžio apie vykstančio šeštojo priežastį – per daug žmonių, o turtingiausi iš jų suvartoja per daug, ir visa tai apsunkina lyčių, rasinė ir ekonominė nelygybė", – pridūrė Ehrlichas.

Profesorius mano, kad išmirimo krizė yra tokia rimta, kad "viskas, ką darysime per ateinančius 10-50 metų, nulems žmonijos ateitį".

Pasak Ehrlicho, jei dabartinis išmirimo tempas tęsis ir jei visos rūšys, kurios dabar laikomos nykstančiomis ar pažeidžiamomis, išnyks per kitą šimtmetį, mes galime pasiekti masinį išmirimo tempą maždaug per 240–540 metų.

Gruodžio pabaigoje Pasaulio gamtos fondas perspėjo, kad per ateinančius dešimt metų Žemė gali susidurti su didžiausiu gyvūnų išmirimu nuo dinozaurų išnykimo. Teigiama, kad milijonas floros ir faunos rūšių yra ant išnykimo ribos.

Iki šiol Žemėje įvyko penki masiniai išmirimai. Geriausiai žinomą iš jų sukėlė milžiniškas asteroidas, prieš 66 milijonus metų sunaikinęs dinozaurus.