Ar sausio 20 d. Algirdas Paleckis keliaus už grotų?

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/ar-s... 2022-01-12 17:18:00, skaitė 463, komentavo 6

Ar sausio 20 d. Algirdas Paleckis keliaus už grotų?

Sausio 20 d. vyks vienas paskutiniųjų Algirdo Paleckio apeliacinio teismo posėdžių. Ta proga – šios bliūkštančios „bylos“ esmės priminimas. 2018 m. spalį žurnalistas, politikas ir politologas Algirdas Paleckis buvo apkaltintas „šnipinėjimu  Rusijai“. Jis praleido pusantrų metų  izoliatoriaus vienutėje, dar iki teismo. Nuo 2020 m. balandžio jis – namų arešte. Kaltinimas A. Paleckiui paramstytas slaptomis vilniečio Deimanto Bertausko apklausomis. D. Bertauskas yra pedofilas (teismo už tai nuteistas 2021 metais) – ir šio iškrypimo pagrindu jis nuo 2018 m. tapo VSD bendradarbiu.

Prokuratūra A. Paleckį kaltina “rinkus privačią informaciją apie teisėjus ir prokurorus, kurie tyrė sausio įvykių bylą“. (1991 m. sausį Vilniuje tarybiniai kariškiai perėmė TV bokšto kontrolę, tą naktį žuvo 14 žmonių.) Tačiau pas A. Paleckį nebuvo rasta minėta informacija. Šnipų bylose teismui privalo būti pateikta prišnipinėta informacija – dokumentai, failai, usb – ir turi būti užfiksuotas jos perdavimas. Šioje byloje to nėra. Nėra pateikta nei A. Paleckio „rinkta“ informacija, nei jos perdavimo faktas, nei užsienio žvalgybininkai. Todėl teismas ir vyko slaptai. Ir būtent todėl kaltintojams teko ramstytis pedofilo parodymais.

Antrasis kaltinimų A. Paleckiui „šaltinis“ – tai VSD „pažymos“. Jų dalis irgi iki šiol išlieka slapta, neduodant paaiškinimų, kodėl tai slapta. Išslaptintoje pažymų dalyje VSD įrodinėja A. Paleckio „ryšį“ su Rusijos FSB ne tiesioginiais įrodymais (įrašais ir pan.), o teikdamas savo (VSD) nuomonę…

Pavyzdžiui, pažymose VSD „vertina“, kad kai kurie A. Paleckio kontaktai Rusijoje nors ir nėra FSB darbuotojai, bet jie esą yra „FSB tarpininkai“… VSD įrodinėja „FSB tarpininkavimo faktą“ tuo, kad dalis tų žmonių kadaise, prieš 30 metų, buvo specdalinio „Alfa“ („Aro“ atitikmens) kariškiai ir dalyvavo sausio įvykiuose Vilniuje. A. Paleckis ėmė iš jų interviu jo rašomai knygai apie tuos įvykius – tačiau tiriamoji žurnalistika nėra šnipinėjimas, nebent iškreiptoje VSD vaizduotėje.

VSD to pakanka, kad konstatuotų – „šie žmonės yra FSB tarpininkai“. Todėl prokuratūros kaltinimas yra toks: „Užduotis A. Paleckiui davė nenustatytas FSB pareigūnas.“ Nenustatytas… O kadangi nenustatytas, tai VSD teko sugalvoti „tarpininkus“. Bet jeigu „FSB tarpininkavimui“ nustatyti pakanka tik VSD „nuomonės“, tuomet šnipinėjimu gali būti apkaltintas bet koks žmogus, turintis nors kokių kontaktų Rusijoje.

Išvada viena: ši „byla“ yra politiškai įtakojamų struktūrų kerštas vienam iš Lietuvos opozicijos vadovų A. Paleckiui ir jo komandai už ilgametę socialinę ir ant-militaristinę valdžios kritiką. Kartu tai ir signalas, kad ši komanda – tikroji opozicija Lietuvoje.

Ir spaudimas ją tik sutvirtino.

BV inf.