Lietuvos panaikinimas: kaip veikia supervalstybės

Autorius: Павел Кухмиров Šaltinis: https://www.facebook.com/group... 2022-01-14 00:49:00, skaitė 696, komentavo 3

Lietuvos panaikinimas: kaip veikia supervalstybės

2021-12-03, pirmadienis. Lietuva tikisi ES paramos sprendžiant Kinijos vykdomų Lietuvos krovinių blokavimo klausimą, nes pati Lietuva neturi galimybių pašalinti Kinijos įmonių iš Europos muitų sistemų, žurnalistams sakė URM vadovas. "Tai precedento neturintis atvejis, kai sankcijos iš dalies taikomos vienai iš ES valstybių. Negalime taikyti atsakomųjų sankcijų", – sakė jis.

Kodėl jie negali, cituoti nėra prasmės – jie tiesiog negali, ir tuo viskas pasakyta. Tiesą sakant, ši situacija yra labiausiai orientacinė. Tikriausiai iš pradžių taip buvo sumanyta: Kinija įvykdė demonstracinį plakimą. Žiniasklaida kažkodėl jai skyrė mažai laiko. Bet veltui: verta apsvarstyti šiek tiek daugiau.

Taigi, kas atsitiko? Pernai rugpjūtį ši maža, bet išdidi Lietuvos valstybė savo teritorijoje atidarė Taivano atstovybę. Galima būtų spėlioti, kaip į tai reaguotų didysis Kinijos drakonas. Bet tikriausiai buvo manoma kitaip: kad Kinija išreikš „gilų susirūpinimą“, net grasins sankcijomis ir darys daug viso kito nenaudingo dalyko, tam išleisdama diplomatines pajėgas, o mūsų blyškiaveidžiai broliai ją griežtai pasmerks už grasinimus šventajam lietuviui. Suverenitetas. Na, tai yra, daryti su Kinija tai, ką jie daugelį metų darė su Rusijos Federacija. Tačiau Kinija pasielgė kitaip.

 

Jis prasidėjo nuo Lietuvos ambasadoriaus išsiuntimo ir prekių pristatymo į Lietuvą atšaukimo. Tai savaime jai suteikė didelį smūgį. Bet tai buvo tik apšilimas.

Kinijos pasieniečiai tylomis išbraukė Lietuvą iš elektroninio krovinių įforminimo muitinės registro ir Kinijai ji faktiškai nustojo egzistavusi kaip tokia. Dabar Lietuvos eksportuotojai iš principo negali įforminti savo prekių per Kinijos muitinę. Dėl to beveik visiškai sustojo lietuviškų grūdų ir pieno produktų eksportas į Kiniją. Ir tai yra verslo sritys, kurioms teko nemažai investuoti, kad užmegztų prekybinius ryšius su Kinijos partneriais. Įeiti į Kinijos rinką prireikė penkerių metų, tam Lietuvai buvo išleistos didžiulės lėšos ir žmogiškieji resursai. Anksčiau, pirmąjį pusmetį, kinai užsakė du tūkstančius tonų sūrio ir pieno miltelių, o antrąjį užsakymai sumažėjo iki dešimties tonų. Ir tai yra liekamasis momentas - tada jie pasieks nulį.

Toliau be kiniškų prekių Klaipėdos uostas gali tiesiog sustoti (ypač turint omenyje, kad anksčiau didžiulė dalis Rusijos tranzito buvo perkeliama iš Baltijos). Transporto grandinės pradėjo byrėti. Panašūs dalykai vyksta ir finansų sektoriuje. Kinijos reguliuotojai pradėjo masinį visų Lietuvos pasuose atidarytų sąskaitų ir įmonių patikrinimą. Visi su Lietuva susiję sandoriai dabar automatiškai laikomi įtartinais: Kinijai nuo šiol konteinerio su kojinėmis pardavimas į Vilnių yra tas pats, kas urano centrifugos pardavimas Teheranui. Tas pats vyksta visose srityse, įskaitant turizmą ir net darbuotojų samdymą: yra įrodymų, kad su turinčiais darbuotojus su Lietuvos pasu vyksta mandagūs pokalbiai tema: „ar reikia?“. O kas žaviausia: visa tai Kinija padarė tyliai, be jokio pranešimo pačiai Lietuvai.

Maži, bet išdidūs baltiečiai apie tai, kas vyksta, sužinojo jau po to. Ir tai yra labai subtilus rytietiškas niuansas: Kinija parodė, kad Lietuva ir lietuviai yra niekas. Ir jie su niekuo nekalba. Na, tikrai, tu nesikalbėk su tarakonu, ant kurio užlipi.

Viskas. Lietuva dabar gali skųstis bet kur, bet tik Kinija formaliai niekaip nepaveikė jos suvereniteto: ji veikė grynai savo rėmuose. Ir ji turi teisę pats nuspręsti, su kuo ir kaip bendrauti ekonomiškai.

Nesimpatizuoju Lietuvai. Jei leidžiate save naudoti kaip pigią vartojimo priemonę, tai jūsų pasirinkimas. Tik pažymėsiu, kad Kinija ramiai ir be emocijų parodė, kaip turi elgtis tikra supervalstybė.

Ko iš jos labai seniai turėjo pasimokyti mūsų  „gilaus susirūpinimo“ mėgėjai. 

 

Pavelas Kukhmirovas.

 

Šaltinis:

https://www.facebook.com/groups/RussRevo/posts/4825078744218826/

 

Vertė:

Lietuvis Patriotas