Rusofobas Klivečka piliečių kelionę į Baltarusiją įvardijo kaip išdavystę

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/ruso... 2022-01-20 04:20:00, skaitė 842, komentavo 9

Rusofobas Klivečka piliečių kelionę į Baltarusiją įvardijo kaip išdavystę

Internetinės televizijos „Kitaip TV“ vedėjas Arnas Klivečka, griežtai įvertino Lietuvos piliečių vykdomą sumanymą apsilankyti Baltarusijoje ir pasikalbėti tiek su vietos politikais, tiek su visuomene.

„Dabar, šitoj situacijoj, kai jis (Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka – ekspertai.eu past.) yra visiškoj Volodios subinėj, važiuoti ir tartis dėl gerų santykių, tai jau yra, mano galva, išdavystė“, – teigė A. Klivečka.

Jo kolega Gintaras Furmanavičius šiuo klausimu buvo linkęs nieko nesakyti, nes, vyriškio teigimu, jei pasakytų, tada televizija prarastų pusę rėmėjų.

Jūsų dėmesiui sausio 18 d. „PressJazz TV“ laidos „2K+“ fragmentas apie tai (visą laidą galima žiūrėti ČIA):

Ekspertai.eu primena, kad minėtas piliečių vizitas į Minską susilaukė ir vieningai nepalankių Lietuvos teritorijos administratorių, Valstybės saugumo departamento (VSD) bei politikos mokslininkų vertinimų.

„Toks vizitas su Lietuvos užsienio reikalų ministerija nebuvo derintas, Lietuvos ambasada Baltarusijoje apie jį nebuvo informuota. Lietuvos užsienio reikalų ministerijos nuomone, tokie veiksmai neprisidės prie sudėtingų Lietuvos ir Baltarusijos dvišalių santykių gerinimo. Manytume, kad susidariusią situaciją turėtų įvertinti Valstybės Saugumo departamentas“, – rašoma Lietuvos diplomatijos vadovo Gabrieliaus Landsbergio vadovaujamos Užsienio reikalų ministerijos atsiųstame komentare valstybinio transliuotojo portalui lrt.lt.

„Valstybės saugumo departamento vertinimu, šį Lietuvos gyventojų vizitą Baltarusija sieks kaip įmanoma plačiau išnaudoti propagandai bei savo įgyvendinamai agresyviai vidaus ir užsienio politikai pateisinti. Tai pirmiausia bus orientuota į Baltarusijos ir Rusijos auditorijas. Tai yra dažnai antivakarietiškų autoritarinių valstybių naudojamas metodas, kai labai mažą politinę įtaką turinčias, tačiau toms valstybėms palankias nuostatas skleidžiančias organizacijas ir grupes yra bandoma parodyti kaip didelės visuomenės dalies remiamas politines jėgas“, – rašoma VSD komentare valstybiniam transliuotojui.

Tuo metu Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslo instituto (VU TSPMI) politikos mokslininkas Vytis Jurkonis perspėjo, kad Baltarusija vizitą išnaudos propagandai, o užsienio reikalų ministro sprendimas priimti grupę rodo režimo desperaciją.

„Iš patirties žinome, kad režimas tokiomis iniciatyvomis, tokiais asmenimis pasinaudos ir pasidarys sau tam tikrą viešinimo kampaniją, kad yra kitaip mąstančiųjų (…). Žiūrint į šį sąrašą žmonių, į šios organizacijos istoriją, tai atrodo nesavarankiškas dalykas“, – naujienų firmai BNS pasakė V. Jurkonis.

Labai blogai vizitą į Baltarusiją yra įvertines ir buvęs ilgametis Konstitucinio teismo pirmininkas Dainius Žalimas, įvardindamas išvažiavusius kaip kolaborantus.