A. Širinskienė. Politinis miksas

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2022/01/29/a-... 2022-01-30 01:18:00, skaitė 345, komentavo 5

A. Širinskienė. Politinis miksas

Tuoj užgims politinis miksas iš konservatorių, socdemų, valstiečių, tvarkiečių, darbiečių, regionų partijos buvusių atstovų bei įvairiausių rinkimų komitetų narių.

Be apibrėžtų vertybių ir su išplauta ideologija.

Nes prisibalsavus Seime už „tris raides“ vargu ar pavyks ką nors, net ir visus savus, įtikinti, kad naujoji partija yra centro kairės „tautinių“ pažiūrų.

Jau dabar akivaizdu, kad surasti bendrą vardiklį tarp vakar buvusio „iš įsitikinimo-konservatoriaus“ Kaune ir buvusio „iš įsitikinimo-socdemo“ kokioje Nidoje nėra ir nebus taip lengva.

Taip pat nebus lengva surasti bendrus vardiklius tūlam Bakui ir tūlai moteriškei, sublizgėjusiai Šviniaus aplinka.

Nebent pas juos nėra pažiūrų, o bendras vardiklis yra #duokit_man_valdžios_greičiauuuuu ir politinis valkatavimas, kai kas metus ar kelis bėgama vis į kitą partiją, kuri duoda daugiau šansų laimėti.

Tai yra, kuri suteikia galimybę gyventi geriau.

Taip elgdavosi klajokliai, kai nugyvendavo vieną kišlaką, ir po jame prastumtos žiemos keldavosi ieškoti laimės kitur. Kur dar nespėjo nudergti visų pakampių.

Toli to kilnojimosi pavyzdžių ieškoti nereikia. Kad ir vienas Politikas – pradėjęs su tvarkiečiais, paskui pabėgęs pas valstiečius vos pirmųjų reitingai krito, o antrųjų – pradėjo kilti, antrųjų reitingams pakritus – pabėgęs vėl.

Įdomiausia tai, kad daliai politinio mikso narių jau ir bėgti tuoj nelabai liks kur – praktiškai visos partijos per kokį dešimtmetį ar kelis apeitos kai pasiskaitai žmonių biografijas.

Nežinau, bent jau man neteko girdėti, kad senojoje Europoje tokiu perbėgėlių pagrindu kurtųsi bent kiek politinių perspektyvų turinčios partijos, kur priimami visi: pradedant nepatenkintu konservatoriumi, keršto Karbauskiui už negautus postus kupinu valstiečiu, ir baigiant socialdemokratu, kuris ryte atsikėlęs sugalvojo, kad tokiu niekada kaip ir nebuvo.

Toks unikalus ne „catch-all“, o jau visas „mix-all“ fenomenas.

Bet palikim tai politologams.

Politologai, po kurio laiko, galės įvertinti ir tai, kodėl to mikso dotacija taip nuoširdžiai rūpinasi konservatoriai, kad net „pamiršo“ apie savo pažadus atšaukti taip iki šiol kritikuotus politinių partijų finansavimą reguliuojančius teisės aktus.

Tiksliau, atšauks tuomet, kai miksas bus aprūpintas pinigais rinkimams. Ir tai ne prielaidos – tai esminių konservatorių lyderių teiginių santrauka iš vieno rinkimų kodekso peržiūros darbo grupės posėdžio, jo viešai Seimo svetainėje esančio įrašo.

Viena ko linkiu, bet ne naujiesiems gelbėtojams, o mums visiems: kad 2024 metų rudenį netektų atsibusti taip, kaip atsibudome 2021 m. vasarą, ir sakyti „Ups, išsirinkome ne tuos. Ir vėl apgavo“.