Rusijos ambasada: Maskva neketina "atsitraukti" dėl JAV sankcijų grėsmės

Autorius: Laima Rimkutė Šaltinis: https://sputniknews.lt/2022020... 2022-02-01 16:42:00, skaitė 270, komentavo 3

Rusijos ambasada: Maskva neketina

Tuo pačiu RF diplomatai apkaltino JAV, kad šios pažeisdamos saugumo nedalomumo principą priartėjo prie Rusijos sienų su savo karine infrastruktūra

VILNIUS, vasario 1 — Sputnik. Rusija nesiruošia "atsitraukti" JAV sankcijų grėsmės akivaizdoje, kuri veikia kaip įtampos dvišaliuose santykiuose generatorius, pranešė Rusijos ambasada Vašingtone.

"Įtampos generatorius yra ne Maskva, o Vašingtonas. Mes neketiname atsitraukti ir stovėti prieš akis, paisydami Amerikos sankcijų grėsmės", — sakoma diplomatinės atstovybės Facebook pranešime.

Ambasada pabrėžė, kad būtent JAV "skatino radikalų-nacionalistinį perversmą Kijeve, dėl kurio Krymo gyventojams iškilo sunaikinimo grėsmė ir balsavo už susijungimą su Rusija". Primenama, kad Vašingtonas aprūpina Ukrainos valdžią moderniais puolamaisiais ginklais, "prisijungdamas prie Vladimiro Zelenskio vyriausybės troškimo Donbaso problemą išspręsti jėga".

Rusijos diplomatai taip pat apkaltino JAV, kad jos "pažeisdamos saugumo nedalomumo principą priartėjo prie Rusijos sienų su savo karine infrastruktūra". Kartu pareiškime pabrėžiama, kad Rusija turi suverenią teisę perkelti ginkluotąsias pajėgas į savo teritoriją ir tai niekam nekelia grėsmės.

Ukrainos klausimas

Vakarų šalys grasina Rusijai "precedento neturinčiomis sankcijomis", jei konfliktas Ukrainoje paaštrėtų. Vašingtonas ir Briuselis kaltina Maskvą ruošiantis "invazijai", pareiškę, kad Rusijos kariai traukiami prie sienos su kaimynine valstybe. Atsižvelgiant į tai, Šiaurės Atlanto aljansas stiprina savo buvimą Rytų Europoje.

Maskva atmeta visus pretenzijas, pabrėždama, kad jie perkelia kariuomenę savo teritorijose. Rusijos pusė taip pat primena, kad Ukraina nesilaiko Minsko susitarimų, numatančių paliaubas ir sunkiosios ginkluotės atitraukimą iš sąlyčio linijos. Dabar Kijevas pusę armijos personalo sutelkė pasienyje su pasiskelbtais DLR ir LLR ir reguliariai šaudo į milicijas, įskaitant draudžiamą įrangą — prieštankinių raketų sistemą "Javelin" ir smogiamąjį droną "Bayraktar".

Kremlius ir Užsienio reikalų ministerija ne kartą pabrėžė, kad "agresijos" istorijų tikslas yra suburti užsienio grupuotę prie Rusijos sienų. Be to, jie aiškino, kad pagrindinė eskalacijos Ukrainoje priežastis — JAV ir NATO veiksmai, kurie ten siunčia karinius instruktorius, ginkluotę ir techniką, padidina pratybų skaičių, taip stumdami Kijevą į karines avantiūras.