Ingrida svečiuose pas Džonsoną: Lietuvos prezidentas nustumiamas į užribį

Autorius: Vladimiras Matvejevas Šaltinis: https://sputniknews.lt/2022021... 2022-02-10 23:05:00, skaitė 440, komentavo 3

Ingrida svečiuose pas Džonsoną: Lietuvos prezidentas nustumiamas į užribį

Premjerė Ingrida Šimonytė ir užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis imasi aktyvių veiksmų tarptautinėje arenoje, stumia prezidentą Gitaną Nausėdą nuo reikalų ir de facto paverčia jį "vestuvių generolu"

Valdančiajai koalicijai su prezidentu Gitanu Nausėda nesiseka. Šalies vadovas įsikišo į LGBT+ vertybių propagavimą Lietuvoje. Nors ir netiesiogiai, jis palaikė "Šeimų maršo" judėjimą. Vėliau jis dviprasmiškai komentavo konservatorių pradėtą ​ karą dėl "Belaruskalij" tranzito.

O atidarius Taivano atstovybę Vilniuje, jis nepalaikė antikiniškos valdžios pozicijos. Žodžiu, kažkoks neišmanėlis prezidentas, nesigaudantis pasaulio politikos subtilybėse. Bet dar pernai valdantieji siūlė į europinio lygio forumus ir viršūnių susitikimus siųsti ne tik prezidentą, bet ir užkulisiniuose žaidimuose patyrusią premjerę Ingridą Šimonytę. Ir nepaisant to, kad Dalios Grybauskaitės prezidentavimo metu apie tokią rokiruotę nebuvo nė kalbos.

Bet tokio "keitimosi" Lietuvos Konstitucijos dėka tada nepavyko "prastumti". Ir konservatoriai nusprendė pasukti kitu, aplinkiniu keliu. O dabar Lietuvos žiniasklaidos redakcijose gausu informacijos apie nuolatinius vyriausybės vadovės vizitus po pasaulį. Štai Ingrida Šimonytė su Europos Komisijos vadove Ursula von der Leyen diskutuoja apie aktualius Lietuvos vidaus ir užsienio politikos klausimus.

Po to ji su eurokomisarais ir JAV valstybės sekretoriumi koordinuos Lietuvos politiką pasaulio ir Europos saugumo klausimais. O dieną prieš tai pats Didžiosios Britanijos premjeras Borisas Džonsonas su Ingrida Šimonyte diskutavo apie saugumą Europoje ir Ukrainos pasienyje.

"Rusijos telkiamos karinės pajėgos kelia grėsmę ne tik Ukrainai, bet ir Europos saugumui. Ypač neramu dėl beprecedenčio Rusijos pajėgų telkimo Baltarusijoje teritorijoje", – Vyriausybės pranešime teigė premjerė.

"Šiomis aplinkybėmis Lietuvai labai svarbu NATO partnerių pajėgų Lietuvoje didinimas, nuoseklus oro gynybos ir greito pastiprinimo elementų stiprinimas, papildomos amunicijos suteikimas, reguliarios karinės sąjungininkų pratybos Baltijos šalyse, atliekančios reikšmingą atgrasymo vaidmenį", – kalbėjo ji.

Lietuvos vyriausybės vadovė visagaliui Džonsonui pasiskundė ir Kinijos intrigomis prieš laisvę mylinčius lietuvius. Ji netgi aptarė su kolega britu Prancūzijos ir Rusijos prezidentų Emanuelio Makrono ir Vladimiro Putino susitikimą.

Žodžiu, rengiamų susitikimų ir vizitų dėka Ingrida Šimonytė pasaulio lyderiams parodo, kas yra bosas Lietuvoje. Tačiau Lietuvos užsienio reikalų ministerijos vadovas Gabrielius Landsbergis tarptautiniu lygiu šviečia ryškiau nei kas kitas. Savo veikla jis galva ir pečiais lenkia tiek premjerę, tiek prezidentą.

Štai Gabrielius Vašingtone, o po dienos Briuselyje ar Paryžiuje ES lyderiams pasakoja, kaip geriausia konfrontuoti su Rusija ir Kinija. O paskui skrenda į Suomiją ir Švediją aiškinti kvailiems skandinavams apie narystės NATO privalumus. Čia, žiūrėk, užsienio reikalų ministras, jau būdamas tolimame Singapūre ir Australijoje, ieško rinkų lietuviškoms prekėms ir gaminiams, kurie nebepageidaujami Kinijoje. Ir nesvarbu, kad Gabrieliaus blaškymosi po pasaulį nenaudingumas Lietuvos verslininkams akivaizdus. Svarbiausia – dar viena nuotrauka ir Landsbergio citata pasaulio žiniasklaidoje.

Pagrindinėje Lietuvos žiniasklaidoje nepraeina nė dienos nepacitavus genialių karūnuotos šeimos palikuonio posakių. Bet Lietuvos prezidento pavardė šiose žinutėse tik retkarčiais sužiba. Ir tik tada, jei prezidento administracijos pozicija neprieštarauja valdančiosios koalicijos pozicijai. O jeigu bus atvirkščiai, tai lietuviškos plunksnos rykliai viską suraitys taip, kad prezidentas liks kvailio vietoje. Ko dar galima tikėtis iš vestuvių generolo, išskyrus tostą, skirtą dienos herojui.

Autoriaus nuomonė gali sutapti su redakcijos pozicija.