Rusija atskleidė V. Putino ir J. Bideno telefoninio pokalbio detales

Autorius: minfo.lt Šaltinis: https://minfo.lt/pasaulis/stra... 2022-02-15 15:21:00, skaitė 522, komentavo 6

Rusija atskleidė V. Putino ir J. Bideno telefoninio pokalbio detales

Rusijos prezidento Vladimiro Putino padėjėjas užsienio politikos klausimais Jurijus Ušakovas atskleidė vasario 12-osios vakarą daugiau nei valandą trukusio telefoninio V. Putino ir Joe Bideno pokalbio detales. 

Kalbėdamas su žurnalistais spaudos konferencijos metu, J. Ušakovas sakė, kad šį pokalbį inicijavo Vašingtonas, pareiškęs, kad bijo netrukus galinčios įvykti Rusijos invazijos į Ukrainą. Pokalbis turėjo įvykti vasario 14 dieną, tačiau jo data buvo atkelta dėl galimos Rusijos grėsmės.

V. Putinas kritikavo Vakarų pastangas „pripumpuoti“ Ukrainą šiuolaikiniais ginklais ir kalbėjo apie galimą Ukrainos kariuomenės provokaciją. Rusijos vadovas su J. Bideno kalbėjo apie „destruktyvią“ Ukrainos valdžios politiką, skirtą „sabotuoti“ Minsko susitarimus, kurie, skirti deeskaluoti įtampą Donbase, buvo pasirašyti 2015 metais. V. Putinas pabrėžė, kad Vakarų valstybės pernelyg menkai skatina Ukrainą vykdyti įsipareigojimus.

J. Bidenas pokalbio metu kalbėjo apie galimas naujas sankcijas Rusijai. Vis dėlto, kaip teigė J. Ušakovas, pokalbis buvo konstruktyvus ir dalykiškas: „Joe Bidenas paminėjo apie galimas naujas sankcijas Rusijai dėl įtemptos situacijos prie Ukrainos sienos. Tuo pat metu tai nebuvo gana ilgo pokalbio pagrindinė tema.“

Kremliaus atstovas pabrėžė, kad V. Putinas su J. Bidenu tęs diskusiją ir ateityje.

Pas pastaruosius kelis mėnesius įvairių Vakarų šalių vadovai ne kartą kaltino Maskvą siekiant pulti Ukrainą ir kalbėjo, kad „invazija įvyks netrukus“, nors rimtų įrodymų dėl jos ir nepateikė. Naujausia prognozė publikuota vasario 12-ąją, kai anonimus citavusi žiniasklaida teigė, jog Maskva puls Kijevą vasario 16 dieną. Maskva darsyk paneigė šiuos įtarimus, teigdama, kad į jos planus Ukrainos ar kurios nors kitos valstybės puolimas neįeina. 

Šaltinis