JAV karybos analitikas Skotas Riteris paaiškino, kas nužudė žmones Bučoje

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/jav-... 2022-04-08 16:17:00, skaitė 607, komentavo 21

JAV karybos analitikas Skotas Riteris paaiškino, kas nužudė žmones Bučoje

Žmonės netoli Kijevo esančiame Bučos mieste žuvo nuo Ukrainos kariškių rankos, sakė amerikiečių karybos analitikas ir buvęs JT ginklų inspektorius Irake Skotas Riteris (Scott Ritter).

Anot jo, Rusijos kariškiai teigia, kad Rusijos kariuomenė Bučoje buvo keletą savaičių, Rusijos kariškiai palaikė gerus santykius su vietos gyventojais.

„Jie turėjo savotišką barterį: sausus davinius iškeitė į maistą. Bučos gyventojai duodavo kiaušinių, pieno, sūrio, o rusai duodavo sausų, miltų, druskos, cukraus, mėsos. Tada rusai išvažiavo. Visi, kas dalyvavo tokioje sąveikoje su rusais, dabar buvo vertinami kaip bendrininkai“, — sakoma vaizdo medžiagoje

„Mes tai žinome, nes Ukrainos nacionalinė policija paskelbė pranešimą, kad balandžio 1 d. vyksta į Bučą išvalyti ir pašalinti „bendrininkus“, — pridūrė jis.

Anot analitiko, tai visiškai prieštarauja Rusijos požiūriui, kad su visais Ukrainos gyventojais reikia elgtis pagarbiai, stengtis nepakenkti civiliams.

 

„Ukraina juk praneša: jei bendradarbiausite su rusais, mirsite. Jie turi vaizdo įrašą, kuriame užfiksuotas aukšto rango politikos atstovas, kuris socialiniuose tinkluose paskelbė Bučos gyventojams: „Likite namuose, nacionalinė policija valo. Neišsigąskite, likite namuose“, — tęsė jis.

Jo nuomone, Ukrainos budeliai šaudė į žmones gatvėse, beldėsi į padedančių Rusijos kariuomenei namų duris ir juos nužudė.

„Turime vaizdo įrašą, kuriame užfiksuota Ukrainos policija, o būtent „Azovo“ grupuotė, išdidžiai teigianti, kad vyksta į safarį. Ukrainos specialiojo policijos padalinio, kuris įžengė į Bučą, pavadinimas buvo „Safari“. Ir jie važiavo valyti „prorusiškus kolaborantus“. „Išvalymas“ reiškia „nužudyti“. Ne paimti, o „nužudyti“. Ir jie tai daro. Ir tada jie eina, išneša lavonus ir sako, kad tai padarė rusai“, — pasakojo jis.

Jis taip pat pažymėjo, kad dauguma kūnų vaizdo įraše iš Bučos buvo su baltais raiščiais, „tai reiškia, kad jie sakė rusams: mes esame jūsų pusėje, nežudykite mūsų“. Analitikas taip pat pareiškė, kad „šalia kiekvieno kūno yra žalia dėžutė iš sausų davinių, kuriuos jie nešiojosi prieš nužudymą“.

„Tuo atveju, kai jie (vaizdo įraše gulintys kūnai) neturi balto raiščio, tada ir neturi, nes juo surišo rankas už nugaros. Šiuos žmones nužudė. Ne rusai, o ukrainiečiai. Bet tai nėra ta tezė, kuri čia (JAV) propaguojama. Čia tvirtinama priešingai“, — sakė jis.

Ekspertas taip pat atkreipė dėmesį, kad vaizdo įraše užfiksuoti kūnai neatrodo taip, lyg gulėtų nuo tada, kai Rusijos kariai pasitraukė. „Tai, ką matėte per televiziją, yra ką tik nužudyti žmonės. Ir mes turime daugiau įrodymų — Meksikos žurnalistas pateko į Bučą tą pačią dieną, kai apie tai pranešė ukrainiečiai. Ir jis nuėmė kūnus. Šviežias kraujas. Jis pasakė, kad šie žmonės tik neseniai nužudyti“, — sakė Riteris.

„Šiuos žmones balandžio 1 d. nužudė Ukrainos nacionalinė policija. Tada išeina JAV prezidentas ir sako, kad tai yra rusų įvykdytas karo nusikaltimas ir Vladimiras Putinas turi būti patrauktas atsakomybėn Hagoje. Tai propagandinis karas“, — apibendrino jis.

Anksčiau Ukrainos valdžia ir žiniasklaida išplatino vaizdo įrašą, neva nufilmuotą Kijevo srities Bučos mieste, kur ant kelio guli žuvusiųjų kūnai. Daugelis suabejojo Kijevo kaltinimų Maskvai patikimumu ir pažymėjo, kad prie kūnų ant žemės nebuvo kraujo, o ant kai kurių žuvusiųjų rankovių buvo balti raiščiai, ir juos galėjo nužudyti Ukrainos saugumo pajėgos ar teritorinė gynyba. Taip pat interneto vartotojai pastebėjo, kad „mirusieji“ judina rankas, o pažiūrėjus į operatoriaus automobilio galinio vaizdo veidrodėlį matyti, kad vienas iš „mirusiųjų“ pakeičia padėtį vos automobiliui pravažiavus.

Rusijos Federacijos gynybos ministerija pareiškė, kad visos Kijevo režimo paskelbtos nuotraukos ir vaizdo medžiaga, tariamai liudijanti apie Rusijos kariškių „nusikaltimus“ Kijevo srities Bučos mieste, yra „dar viena provokacija“. Kaip pažymėjo ministerija, tuo metu, kai ši gyvenvietė buvo kontroliuojama Rusijos ginkluotųjų pajėgų, nė vienas vietos gyventojas nenukentėjo nuo smurtinių veiksmų.

Ministerija pažymėjo, kad kovo 30 d. visi Rusijos daliniai visiškai paliko Bučą, išvažiavimai iš miesto šiaurės kryptimi nebuvo užblokuoti, o pietinį pakraštį, įskaitant gyvenamuosius rajonus, Ukrainos kariai visą parą apšaudė iš didelio kalibro artilerijos, tankų ir daugkartinio raketų paleidimo sistemų. Rusijos prezidento atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas balandžio 4 dieną pareiškė, kad Rusija kategoriškai atmeta bet kokius kaltinimus dėl įvykių Bučoje ir reikalauja, kad tarptautiniai lyderiai neskubėtų kaltinti Rusiją ir įsiklausytų į Maskvos argumentus. Anot jo, Rusijos diplomatai ir toliau iškels provokacijos Bučoje temą JT Saugumo Tarybos darbotvarkėje.

FG inf.