Neringa Venckienė: Kur nusirito Lietuvos teisėsauga?

Autorius: Neringa Venckienė Šaltinis: https://minfo.lt/aktualijos/st... 2022-05-12 23:15:00, skaitė 345, komentavo 11

Neringa Venckienė: Kur nusirito Lietuvos teisėsauga?

Kairėje nuotraukoje Eligijus Masiulis, laisvėje leidžiantis paskolą STT sužymėtais pinigais, dešinėje - Algirdas Paleckis, šiandien atsidūręs įkalinimo įstaigoje.

Rezonansinių bylų baigtis Lietuvoje daugumos mūsų jau nebestebina. Bylose, kuriose paprastam, be jokio teisinio išsilavinimo, logiškai, teisingai mąstančiam žmogui yra aišku, koks turėtų būti teismo sprendimas, faktiškai kiekvieną kartą patvirtinama, kad teisinės valstybės Lietuvoje nėra ir jau nebebus.

Mane stebina tik kita. Kaip teisėjams negėda? Kaip teisėjai nieko nebijo? Kaip jie gali ramiai miegoti ir laimingai gyventi, priimdami tokius teismo sprendimus?

Šiandien Algirdas Paleckis suimtas ir nuvežtas į įkalinimo vietą, o Eligijus Masiulis mėgaujasi laisve, leisdamas pasiskolintus Specialiųjų Tyrimų Tarnybos sužymėtus pinigus.

Dvi bylos – dvi skirtingos istorijos.

Eligijui Masiuliui tuščiame alkoholio butelio įdėkle buvo perduota 106000 STT sužymėtų eurų. Kiek atsimename, jo bendražygis Gintaras Steponavičius liudijo teisme apie kyšį. Jo bendrapartietis Antanas Guoga ragino jį prisipažinti ir atgailauti. Atrodo, viskas aišku ką darė E. Masiulis ir kaip pas jį atsirado šie pinigai. Manote, kad turėjo būti nuteistas ir atsidurti kalėjime už kyšio ėmimą? Tik ne jis, bendravęs per „tulpių paštą“ su prezidente D. Grybauskaite. E. Masiulis po STT sulaikymo žadėjo papasakoti daug įdomių dalykų. Neteks papasakoti mainais už išteisinamąjį nuosprendį. Smagu, kai STT sužymėti pinigai teismo sprendimu virsta paskola.

Algirdas Paleckis nuteistas 6 metams už viešos informacijos rinkimą. Pabrėžiu, kad Sausio 13-osios bylos posėdžiai buvo vieši. Joks įstatymas nedraudžia rinkti informaciją apie viešus asmenis – šiuo atveju teisėjus. Kaip paaiškėjo iš bylos, užduotis A. Paleckiui rinkti informaciją duodavo nenustatytas užsienio žvalgybininkas. Apkaltinamasis nuosprendis Algirdui Paleckiui paremtas dviem „šaltiniais“ – pedofilo parodymais ir įslaptintomis VSD pažymomis.

Patikimais laikomi įrodymai, kurių tikrumas nekelia abejonių. Įrodymas, kurio ne tik forma, bet ir turinys yra be priekaištų laikytinas patikimu įrodymu. Nei pedofilo parodymai, nei VSD pažymos nėra patikimi įrodymai. Kiekvienoje baudžiamojoje byloje turėtų būti priimtas teisingas sprendimas. Deja, to nėra.

Iki kokių absurdiškų sprendimų dar nusiris Lietuvos teisėsauga, neaišku. Nes ristis jau nebėra kur.