Ar Rusijos ir Ukrainos konfliktas nulems JAV vadovaujamos pasaulio tvarkos pabaigą?

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: https://ekspertai.eu/ar-rusijo... 2022-05-19 21:59:00, skaitė 198, komentavo 3

Ar Rusijos ir Ukrainos konfliktas nulems JAV vadovaujamos pasaulio tvarkos pabaigą?

Nebus per drąsu pasakyti, kad ateities kartos tebesitęsiantį Rusijos ir Ukrainos karą laikys vienu iš ženkliausių momentų jėgų pusiausvyrai pereinant iš Vakarų į Rytus“, – „The National Interest“ puslapiuose rašė italų mokslininkas Lorenco Kamelis (Lorenzo Kamel). Beveik tris mėnesius trunkantis Rusijos ir Ukrainos konfliktas iš esmės keičia pasaulio tvarką. Diskusijos apie tai, kaip tai paveiks pasaulio tvarką, vis gilėja, ir vis labiau manoma, kad karas ir su juo susiję įvykiai yra neteisingos pasaulio tvarkos, kurioje dominuoja JAV ir Vakarai, pabaigos pradžia ir yra įžanga į naujos tarptautinės tvarkos sukūrimą.

Neteisinga tvarka sukelia konfliktus

Nuo Šaltojo karo pabaigos JAV naudojo visas įmanomas priemones, kad išlaikytų nusistovėjusią tvarką, kurioje dominuoja JAV ir Vakarai.

JAV trokštama tvarka grindžiama ideologija, pagal kurią JAV viešpatauja visiems, o ne Vakarų šalys yra laikomos žemesnėmis ir privalančiomis sekti paskui JAV.

Valdajaus tarptautinio diskusijų klubo tyrimų direktorius Fiodoras Lukjanovas tvirtina, kad Maskva save pozicionavo kaip „kardinalių pokyčių visame pasaulyje vedlį“. Pasak jo, Putino pradėta karinė operacija reiškia visos epochos tarptautiniuose santykiuose pabaigą.

Lukjanovo nuomonei pritaria ir Fudano universiteto Kinijos instituto direktorius Čžanas Vejvėjus (Zhang Weiwei). Čžanas Rusiją pavadino revoliucioniere, kuri keičia pasaulio tvarką. Jis mano, kad Maskva siekia ne tik Ukrainos „demilitarizacijos ir denacifikacijos“, bet, pradėdama karinę operaciją prieš Ukrainą, Rusija turi gilesnį tikslą. Rusija nori sugriauti po Šaltojo karo susikūrusią vienpolę pasaulio santvarką, kurioje dominavo JAV hegemonija, ir siekia suformuoti naują daugiapolę tvarką, kurioje Rusija vaidins esminį vaidmenį.

Nei Rusija, nei didžioji dauguma ne Vakarų šalių, įskaitant Kiniją, „nesutiks su taisyklėmis grindžiamu pasauliu, kuriame taisykles kuria Vakarai ir primeta mūsų šalims be mūsų sutikimo“, – „Global Times“ sakė Maskvoje įsikūrusios Diplomatinės akademijos prorektorius mokslo reikalams Olegas Ivanovas. Jis pabrėžė, kad šios šalys siekia lygių ir teisingų taisyklių, pagrįstų tarptautine teise ir ypač Jungtinių Tautų chartija.

Tikra tarptautinė bendruomenė

Nuo Rusijos ir Ukrainos konflikto pradžios JAV deda pastangas priversti sąjungininkus ir kitas šalis įvesti sankcijas Rusijai. Jos sąmoningai trypia pasaulinę sistemą, kurios centre yra JTO, ir tarptautine teise pagrįstą tvarką, kad paskatintų konfliktų eskalaciją savo privatiems tikslams siekti. „Konfliktas atskleidė tikrąjį JAV ir Vakarų veidą. Vakarai nesijaučia įpareigoti laikytis tarptautinių susitarimų“, – sakė Ivanovas. Kaip pavyzdį jis pateikė nežabotus Vakarų šalių veiksmus įšaldant Rusijos valiutos atsargas savo bankuose, konfiskuojant Rusijos piliečių turtą užsienyje ir taikant jiems neteisėtas sankcijas.

Nors Vakarų šalys taiko sankcijas Rusijai, ne Vakarų šalys nepritaria sankcijų režimui ir jame nedalyvauja. Daugiau nei 140 šalių iš maždaug 190 JT valstybių narių atsisakė sekti Vakarų pavyzdžiu taikant sankcijas Rusijai. Tų šalių gyventojai sudaro didžiąją pasaulio gyventojų dalį. Bus teisinga pasakyti, kad kalbant apie sankcijas Rusijai, JAV ir jos sąjungininkės atsidūrė izoliacijoje ir tapo marginalizuota tarptautinės bendruomenės grupe.

Gana ilgą laiką JAV piktnaudžiavo savo karine galia ir dolerio hegemonija, savavališkai pradėdamos karus ir taikydamos sankcijas kitoms valstybėms, taip smarkiai pakenkdamos visų pasaulio šalių interesams. Vis daugiau žmonių supranta, kad JAV yra didžiausias pasaulio stabilumo ardytojas, ir kad reikia performuoti pasaulio tvarką, kurioje dominuoja JAV, ir kuri tarnauja JAV hegemonijai.

JAV vadovaujama neišmintinga tvarka žlugs

Rusijos ir Ukrainos konfliktas paspartins JAV vadovaujamos pasaulio tvarkos pabaigą. Rusija metė iššūkį neadekvačiai egzistuojančiai pasaulio tvarkai tokiose srityse, kaip finansai ir saugumas. "JAV piktnaudžiavo savo dolerio hegemonija, pastūmėdama Rusiją ir kitas ne Vakarų šalis naudoti savo nacionalinę valiutą užsienio prekyboje. Ironiška tai, kad JAV pagreitina dolerio, kaip universalios atsiskaitymų valiutos, atsisakymo procesą", – sakė A. Ivanovas. Jis pažymėjo, kad prekybos aplinka pasikeis, ir sumažės Vakarų valiutų vaidmuo.

Čžanas Tencziunas (Zhang Tengjun), Kinijos tarptautinių studijų instituto Azijos ir Ramiojo vandenyno studijų departamento direktoriaus pavaduotojas, sakė „Global Times“, kad JAV ir Vakarai, piktnaudžiaudami sankcijomis ir naudodami jas kaip spaudimo priemonę, dabartinę tarptautinę valiutą ir finansų sistemą atves iki legitimumo krizės.

Tuo metu, kai sprendžiant saugumo problemas, JAV atstovaujamos Vakarų šalys yra įstrigusios šaltojo karo mąstysenoje ir uoliai taiko vienašales sankcijas bei jungiasi į mažas grupes, didžioji dauguma ne Vakarų šalių, kurioms atstovauja Kinija ir Rusija, priešinasi jėgos politikai ir blokų konfrontacijai bei pasisako už tikrą daugiašališkumą.

„Ateityje didesnis dėmesys pasaulyje bus skiriamas JT vaidmens stiprinimui ir tam, kaip išvengti tokios padėties, kai tam tikros didžiosios valstybės pasitelkia geopolitinius konfliktus tarnauti savo interesams“, – sakė Čžanas. Neseniai Kinijos pasiūlyta Pasaulinė saugumo iniciatyva sukėlė stiprią tarptautinės bendruomenės reakciją ir palaikymą. Saugumo tvarka, pabrėžianti bendrą, visapusį, bendradarbiavimu grindžiamą ir tvarų saugumą, taps populiaresnė tarp ne Vakarų šalių, o tai bus didžiausias postūmis įveikti neišmintingą JAV vadovaujamą tvarką.

Šaltinis: globaltimes.cn