„Skraidantis“ žvėris: Rusija išsiuntė į Ukrainą naujų tankų „Proveržis“ ešeloną

Autorius: Spartakas Šaltinis: http://ldiena.lt... 2022-05-20 00:40:00, skaitė 482, komentavo 6

„Skraidantis“ žvėris: Rusija išsiuntė į Ukrainą naujų tankų „Proveržis“ ešeloną

Ar šis supertankas iš Uralo atlaikys mūšį Ukrainos stepėse prieš Amerikos Javelins?

Nižnij Tagilyje, kur yra Uralvagonzavodas, garsusis „tankų miestas“, į kariuomenę buvo išsiųstas visas ešelonas visiškai naujų tankų T-90M „Proryv“. Pirmiausia buvo nuoširdžios iškilmingos kalbos apie gimtosios kariuomenės ginklus, paskui Dimitrijaus Donskojaus bažnyčios rektorius arkivyskupas Jonas Braginas apšlakstė didžiulius šarvus sidabriniu vandeniu - pašventino kovos mašinas. Tada elektrinis lokomotyvas ilgai sušvilpė ir nugriuvo sielą draskantis „Atsisveikinimas su slavianka“. Kai kurios moterys pakrikštijo išvykstantį traukinį.

Tankų statytojai jau žinojo, kad jų rūstūs „produktai“ buvo siunčiami į frontą – į mūsų dalinių, dalyvaujančių karinėje specialiojoje operacijoje Ukrainoje, sudėtį. Kiekvieno tanko koviniame skyriuje gamyklos darbuotojai paliko savo vaikų piešinius ir laiškus, sulankstytus į priekinės linijos trikampius.

Paslaptinga M raidė

Tikrai net pasaulietis, esantis toli nuo armijos, yra gerai susipažinęs su santrumpa T-90. Šis tankas ne kartą buvo rodomas paraduose ir ginklų parodose. Tačiau paslaptinga raidė „M“ kalba apie jos modernizavimą, iš esmės tai yra naujas tankas. Prieš kelerius metus pirmą kartą pamačiau jį parodų aikštelėje netoli Nižnij Tagilo. Tada mano siela, permirkusi dyzelino degimo, neištvėrė smalsumo pliūpsnio (tolimajame septintajame dešimtmetyje tarnavau tankistu ant sunkiojo T-10M) ir maldavau parodos organizatorių suteikti man galimybę patekti į pažinkite šią atnaujintą mašiną iš arčiau.

Ar galite įsivaizduoti, kad 46 tonas geležies vienu metu tempia 1130 arklių?! Štai tokios pat galios T-90M variklis (pirmtaką traukė 840 „arklių“). Tai leidžia šiam kolosui išspausti greitį iki 70 km/val. („tėvas“ davė 63 km/val.). O manevringumas mūšio lauke yra svarbiausias veiksnys: ir tanko išgyvenamumas, ir atakos sėkmė dažnai priklauso nuo judėjimo greičio.

Lipdamas į modernizuoto tanko kovinį skyrių, iš savo palydos dažniausiai išgirsdavau žodžius „naujas“, „atnaujintas“ ar „tobulesnis“. Ši kovinė mašina (lyginant su T-90) turėjo naują ugnies valdymo sistemą, naują sviedinio padavimo mechanizmą, naują kompiuterį, pažangesnę 125 mm patranką (gali šaudyti ne tik įvairiais sviediniais (kurių yra). 40), bet ir valdoma raketa. Vietoj grubių valdymo svirtelių vairuotojo vietoje (būdingų „senojo leidimo“ tankams) pamačiau modernų vairą! Kartą savo pokario T-10M nukentėjau. Krautuvo vietoje rankomis kimšau sviedinius į briketą, o šitame bake su tokiais Užduotį mikliai (sekundėmis) susitvarkė vikrus krovimo mechanizmas... Ir dar prisimenu kaip kroviau apkabą didelio kalibro kulkosvaidžiui (KPVT, 12,7 mm) iki kraujo ant pirštų ir šaukiau vadui "Pasiruošęs!" tik po to galėjo šaudyti. O krautuvo T-90M nėra. Pakeitė automatika. Vadas išvis nuotoliniu būdu valdo automatą!

O jei ginklininkas-operatorius šaudė iš patrankos, tai po kiekvieno šūvio kovos skyriuje buvo toks parako apdegimas, kad galima uždusti. T-90M įgula tokios problemos neturi – vadinamasis imtuvas išpumpuoja dujas.

Bet dar daugiau! Modernizuoto tanko koviniame skyriuje galima aptikti ir madingų naujausios technikos pažangos pėdsakų – „Wi-Fi“. Jo pagalba ekipažas palaiko ryšį su savo padalinio transporto priemonėmis. Ir pagaliau tanke yra oro kondicionierius.

Modernizuojant T-90M, konstruktoriams pavyko gerokai padidinti bokšto vidinį tūrį. O tai leido patalpinti papildomą elektroninę įrangą ir pagerino įgulos darbo sąlygas. Dabar vadas turi panoraminį taikiklį ir labai automatizuotą ugnies valdymo sistemą "Kalina".

Tai padėjo pagerinti šaudymo tikslumą, sutrumpinti pasiruošimo pirmam šūviui laiką ir įdiegti automatinį taikinio sekimo aparatą.

SKRADANTI PABAISA

Ir dar viena naujovė. Mašina integruota į Sozvezdie-M2 tinklą orientuotą taktinio valdymo sistemą. O tai suteikia vadinamasis kariuomenės internetas, kuris visus tokiais kompleksais aprūpintus objektus mūšio lauke sujungia į vieną informacinę erdvę. Dėl to tankas gali gauti taikinių žymėjimus net apie tuos taikinius, kurių įgula vizualiai nepastebi: koordinatės ateis iš komandų posto, drono ar kitos mūšio lauke esančios žvalgybos įrangos.

T-90M taip pat turi labai rimtą apsaugą nuo priešo sviedinių. Ant šarvų esantis aktyviosios gynybos kompleksas "Afganit" paleidžia specialią amuniciją priešo raketos link ir ją arba pakerta, arba išmuša iš trajektorijos.

O štai dinaminė apsauga „Relikt“ (tai tokios storos plokštės su sprogmenimis, kurios išklotos tanko korpusu). Jis taip pat vadinamas trečios kartos moduliniu dinaminės apsaugos kompleksu.

„Relikto“ veikimo principas yra toks, kad pataikius sviediniui sprogmuo detonuoja ir naikinamąjį poveikį kompensuoja priešpriešiniu sprogimu. Apskritai T-90 garsėja savo išgyvenamumu. Apie jį jau sklando legendos. Buvo toks atvejis. Bandymų metu Indijoje į tanką buvo pataikyta 125 mm sviediniais iš mažesnio nei 100 m atstumo – beveik tuščiai. Rezultatas sukėlė šoką tarp indusų: buvo pažeistas tik viršutinis T-90 šarvų sluoksnis, kuris neturėjo įtakos pagrindinių tanko sistemų veikimui ir nekėlė pavojaus įgulai. Ir visa tai dėl to, kad tanko priekiniai šarvai yra padengti ta pačia dinamine apsauga. T-90 Sirijoje išlaikė daug rimtesnį bandymą. Ten jis sėkmingai priešinosi moderniausioms amerikiečių prieštankinėms sistemoms „Javelin“, kurias savo ginkluotėje turėjo teroristai.

Modernizuotas „Proveržis“ geba parodyti... cirko triukus. Pavyzdžiui, jis gali skristi. Taip, taip, už ką jis buvo pramintas „skraidančiu tanku“.

Tankas įsibėgėja, užšoka ant kalvos ir, kaip nuo tramplino, tiesiogine to žodžio prasme pakyla virš žemės. Per šias kelias sekundes ore įgula sugeba iššauti patranką ir, nesumažinant greičio, judėti toliau. Šio „skrydžio“ sėkmę suteikia stabilizatoriai.

Jūs šypsotės, bet kovinėje situacijoje Ukrainoje labai gali būti, kad Proryvui teks pasielgti taip...