Reaguodama į beždžionių raupų protrūkius ES jau užsakė vakcinų

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/reag... 2022-06-15 15:40:00, skaitė 358, komentavo 7

Reaguodama į beždžionių raupų protrūkius ES jau užsakė vakcinų

Šiandien Europos Komisijos pasirengimo ekstremaliosioms sveikatos situacijoms ir reagavimo į jas institucija (HERA), reaguodama į beždžionių raupų protrūkius, sudarė sutartį su bendrove „Bavarian Nordic“ dėl 109 090 trečios kartos vakcinų dozių pirkimo

Kadangi atvejų skaičius toliau didėja, pagal šį susitarimą vakcinos bus greitai prieinamos visoms ES valstybėms narėms, Norvegijai ir Islandijai.

Europos sveikatos ir skaitmeninės ekonomikos vykdomoji įstaiga (HaDEA) nupirko trečios kartos vakciną Pasirengimo ekstremaliosioms sveikatos situacijoms ir reagavimo į jas institucijai (HERA) jos vardu. Po to HERA proporcingai suteiks vakcinas ES valstybėms narėms, pradedant nuo tų, kurioms jų labiausiai reikia.

Tai pirmas kartas, kai pagal programą „ES – sveikatos labui“ ES biudžetas naudojamas tiesiogiai nuperkant vakcinų valstybėms narėms.

Remiantis didžiausiu atvejų skaičiumi, pristatymas prioritetą turinčioms valstybėms narėms, kurios suteikė nacionalines išimtis vakcinai, prasidės dar iki mėnesio pabaigos.

Nuo gegužės 18 d. 19 ES valstybių narių, Norvegija ir Islandija pranešė apie 900 beždžionių raupų atvejų.

Europos pasirengimo ekstremaliosioms sveikatos situacijoms ir reagavimo į jas institucija (HERA) yra vienas iš pagrindinių Europos sveikatos sąjungos ramsčių ir labai svarbus veiksnys stiprinant ES reagavimą į ekstremaliąsias sveikatos situacijas ir pasirengimą joms.

Rizikos vertinime Europos ligų kontrolės ir prevencijos centras (ECDC) rekomendavo šalims, kuriose nustatyta atvejų, apsvarstyti ankstyvo skiepijimo po sąlyčio galimybę, siekiant užkirsti kelią ligai arba lengvesnės ligos eigos.

europa.eu inf.