Kad visuomenė geriau priimtų 5G ryšio diegimą, pridėtas labai svarbus žodelis – „EKO“

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/kad-... 2022-06-17 16:21:00, skaitė 366, komentavo 4

Kad visuomenė geriau priimtų 5G ryšio diegimą, pridėtas labai svarbus žodelis – „EKO“

Skaitmenizuojamas pasaulis gali atvesti žmoniją į naują bedarbystės erą, kuomet žmogus bus tiesiog visiškai nebereikalinga našta. Link to juda Europa, ir, žinoma, iš paskos Lietuva su savo vargdieniais politikais. Skaitmeninės vergovės pasaulį jie apipina visokiais skambiais, šiuolaikiškais epitetais, tokiais kaip „inovacijos“, „eko“ ir t.t. Dirbtinį intelektą jie pateikia kaip gėrį, bet nors šiek tiek mąstantis žmogus supranta, kad tai yra kryptis į nereikalingų žmonių atsikratymą.

Susisiekimo ministerijos pranešime sakoma, kad Lietuvos įsitraukimas, bendras viešojo ir privataus sektoriaus interesas, mokslo bendruomenės indėlis ir pridėtinė vertė visuomenei – tokio bendro suinteresuotų šalių požiūrio svarbą akcentavo Jungtinės Karalystės (JK) mokslininkai, verslininkai bei startuoliai, dalyvavę Susisiekimo ministerijos surengtame tarptautiniame renginyje, pristatančiame ministerijos kuriamos smėliadėžės (angl. „Sandbox“) iniciatyvą. JK verslininkai ir mokslininkai domėjosi 5G ryšio technologijos ekosistemos Lietuvoje plėtra ir tarėsi dėl bendradarbiavimo su potencialiais „Sandbox“ programos dalyviais.

„Kai ministerijoje buvo pradėta vystyti 5G smėliadėžės idėja, sutelkėme dėmesį į dvi esmines naudas. Norime skatinti naujų verslų steigimąsi įvairiose srityse, tokiose kaip transportas, žemės ūkis, energetika, aplinka ir t. t. Verslo idėjos, pagrįstos 5G technologijomis, ilgainiui atves prie naujų verslo modelių, skatins mokslo ir pramonės bendradarbiavimą bei palengvins Lietuvos technologinės ekosistemos integraciją į Europos ir tarptautinę areną. Antras svarbus momentas – tai, kad mūsų kuriama ekosistema skatina paties 5G tinklo diegimą, didindama tinklo tankį, jo aprėptį“, – atidarydama tarptautinį „Sandbox“ iniciatyvos pristatymo renginį kalbėjo susisiekimo viceministrė Agnė Vaiciukevičiūtė.

Smėliadėžės iniciatyvos pristatymą trečiadienį Susisiekimo ministerija rengė bendradarbiaudama su JK ambasada Vilniuje. Renginyje dalyvavę šios šalies mokslininkai ir verslininkai dalijosi patirtimi ir nestokojo patarimų Lietuvai. Mat stulbinantį 5G ryšiu paremtos technologijos potencialą įžvelgusi Jungtinė Karalystė dar 2017 m. pradėjo „5G Testbeds and Trials“ programą. Penkmetį trukusi iniciatyva pritraukė daugiau nei 50 projektų. Jau įgyvendinti arba įgyvendinami projektai apima išmaniuosius miestus ir namus, maisto pramonę, mediciną ir darnų judrumą – pavyzdžiui, dirbtinio intelekto valdomus, tarpusavyje komunikuojančius automobilius, autonominį sunkvežimių ir viešąjį transportą, atsižvelgiant į eismo sąlygas reguliuojamus šviesoforus.

JK ambasadorius Brian Olley akcentavo, kad, nepaisant toliau pažengusios 5G technologijos plėtros, jo atstovaujamoje valstybėje stinga visuomenės sąmoningumo šios technologijos klausimais. Tarp ekosistemos vystymo iššūkių nuskambėjo poreikis sulaukti pakankamai stiprių startuolių idėjų, kurios pridėtinę vertę kurtų ne tik verslui, bet ir visuomenei bei pačiai ekosistemai.

JK Skaitmeninių reikalų, kultūros, žiniasklaidos ir sporto departamento Programų vystymo vadovas Mohammad Lari akcentavo, kad 5G technologijos vystymo procesui būtina suinteresuotųjų šalių kooperacija.

„Programos stiprybė yra vietos valdžia, akademinis pasaulis, mažesni ir didesni verslai, kurie mus parėmė ir skatino. Vyriausybę mes matome kaip pagrindinį žaidėją“, – „Sandbox“ pristatymo metu kalbėjo M. Lari.

Lietuvoje verslo, mokslo ir jų konsorciumų idėjas pritraukti siekiančios „Sandbox“ iniciatyvos tęstinumui užtikrinti skiriamos lėšos – 24 mln. eurų numatytos Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo plane. Nors didžiausia finansavimo dalis (apie 14,5 mln. eurų) parems transporto sektoriaus iniciatyvas, artimiausiu metu bus diskutuojama apie bepiločių skraidyklių, daiktų interneto, papildytos ir virtualios realybės, įvairių robotizacijos ir automatizacijos procesus skatinančių projektų potencialą.

Planuojama, kad „Sandbox“ iniciatyvos projektų konkursas bus skelbiamas 2022 m. rudenį, o projektų veiklos prasidės 2023 m. pavasarį.

SN inf.