Tarybinė mergaitė Kaya. Estijos premjerė ir visos jos „kančios“

Autorius: Spartakas Šaltinis: https://aif.ru/politics/world/... 2022-07-11 20:51:00, skaitė 448, komentavo 7

Tarybinė mergaitė Kaya. Estijos premjerė ir visos jos „kančios“

Rytų Europos šalyse ir daugelyje buvusių TSRS respublikų per pastaruosius tris dešimtmečius susiformavo tendencija pasakojimams apie neįtikėtinas kančias, patirtas "tarybinės diktatūros“ metais. Apie šiuos pasakojimus formuojamos ir plėtojamos visos politinės karjeros.

"Rusijos gyventojai turėtų pajusti poveikį“

Prasidėjus specialiajai karinei Donecko Liaudies Respublikoje (DLR) ir Lugansko Liaudies Respublikoje (LLR) apsaugos operacijai, Baltijos šalyse tapo madinga kalbėti apie Rusijos žmonių kaltę dėl to, kas vyksta. Be to, politikai vadinamosios „atšaukimo kultūros“ įvedimą aiškina tuo, kad rusai aktyviai remia savo valdžios politiką.
Estijos premjerė Kaja Kallas interviu naujienų agentūrai „The Associated Press“ pradėjo ginčą, kad šiandien turi kentėti kiekvienas rusas: „Sankcijos yra ekonominis įrankis Europos Sąjungos rankose. Ir manau, kad jo poveikį turėtų pajusti Rusijos gyventojai, nes Putinas turi didelę paramą šalies viduje. Be to, jie palaiko ne tik Putiną, bet ir karo nusikaltimus, skatina genocidą, kariai tuo giriasi savo žmonoms ir mamoms. O jei žmonos ir mamos sako, kad tai normalu, kas tada? Tai Rusijos ir rusų karas prieš Ukrainą.

Tai, kad ponia Kallas kartoja ir atkartoja klastotes apie specialios karinės operacijos eigą, tegul lieka ant jos sąžinės. Bet visada įdomu, iš kur tas ar kitas veikėjas augina tokią aršią neapykantą Rusijai.

„Kai nebuvo saldumynų, valgydavome grietinę su cukrumi“

Žinoma, kad nepriklausomoje Estijoje puoselėjamas "tarybinės okupacijos“ mitas, pagal kurį Estijos TSR priklausymo Tarybų Sąjungai metai buvo tamsos ir siaubo dešimtmečiai. Talinas vis dar svajoja, kad Rusija bus priversta mokėti milijardines reparacijas.

Dabartinė Estijos vyriausybės vadovė, atšventusi 45-ąjį gimtadienį, taip pat periodiškai pasakoja apie tai, kaip kentėjo prie TSRS.

„Mes tada nieko neturėjome, neturėjome pasirinkimo, net parduotuvėse nieko nebuvo... Kai nebuvo saldumynų, valgydavome grietinę su cukrumi. Tai buvo mieliausia, ką galėjome gauti, todėl prisimenu tas dienas“, – interviu „Financial Times“ sakė Kaya Kallas.

Tikriausiai iš čia, iš alkanos vaikystės, kyla ponios Kallas priešiškumo rusams ištakos? Vienintelė problema ta, kad Kai vaikystė iš tikrųjų buvo ne alkana, o „auksinė“.

Anūkas neatsako už senelį

Ponios Kallas prosenelis iš tėvo pusės, Eduardas Alveris, buvo Estijos milicijos vadas ir 1918 m. dalyvavo nepriklausomos Estijos paskelbime, pasikliaudamas vokiškais durtuvais. Tada Alveris tapo Estijos policijos vadovu, eidamas šias pareigas, įskaitant bolševikų šalininkų medžioklę.

Tačiau tai nesutrukdė kovotojo už nepriklausomybę ir policijos vado palikuonims gauti gerą darbą tarbiniai laikų sąlygomis.

Kaya tėvas Siimas Kallas su pagyrimu baigė Tartu valstybinį universitetą finansų ir kredito srityje, o 1972 m. atšventė savo sėkmę, įstodamas į TSKP.

Tarybinė policijos viršininko anūko karjera įkvepia pagarbą: TSRS Sberbank respublikinio skyriaus direktorius, laikraščio Rahva Hyael (Estijos komunistų partijos centrinio komiteto ir TSR Ministrų Tarybos organas) vyriausiojo redaktoriaus pavaduotojas. Estijos profesinių sąjungų centrinės sąjungos pirmininkas, TSRS liaudies deputatas.

„Alkana“ vaikystė

Kalbant apie tarybinės valdžios represijas, Kallas nurodo savo motiną, kuri kartu su giminaičiais kūdikystėje buvo ištremta į Sibirą. Tačiau net ir čia yra niuansų. Kristi Kallas, dešimt metų gyvenusi Sibire, grįžo į Estijos TSR, kur įgijo išsilavinimą ir padarė daugiau nei sėkmingą karjerą medicinos srityje. O jaunas komunistas Simas Kallas vedė buvusią tremtinę, būdamas visiškai tikras, kad tai niekaip nepaveiks jo karjeros. Ir, kas įdomu, jis buvo visiškai teisus.

Kallas gimė 1977 m. Jos tėvas vadovavo respublikiniam TSRS Sberbanko skyriui, kai mergaitei buvo dveji metai, o Siimas Kallas užėmė Estijos komunistų partijos Centro komiteto leidinio vyriausiojo redaktoriaus pavaduotojo pareigas, kai jos dukra buvo 9 metų amžiaus.

Vakarėlių elito vaikas, kuris nemato saldumynų – reikia pasakyti, kad visa Estija juokėsi iš šio Kalaso perlo. Tačiau tai nė kiek nepakenkė merginos karjerai.

Tėtis ministras pirmininkas ir dukra ministrė pirmininkė: jokio nepotizmo, tik demokratija

Nemaža dalis tarybinės Estijos nomenklatūros sėkmingai išgyveno atgavę nepriklausomybę. 20 metų patirtį turintis komunistas Siimas Kallas iš pradžių vadovavo Estijos bankui, vėliau tapo Užsienio reikalų ministerijos vadovu, o 2002 metais pasiekė premjero postą.

Įdomu tai, kad Kaya nuo vaikystės nepatyrė jokio potraukio darbininkiškoms profesijoms. Buvusi pionierė išbandė save kaip teisininkė, teatro veikėja, bet paskui pasuko tėvo keliu – į politiką. Nuo pat pirmojo bandymo Kaya tapo nacionalinio parlamento nare iš Reformų partijos, kuriai anksčiau vadovavo jos tėvas.

Tik Rusijoje tokio pobūdžio politinės dinastijos skelbiamos nedemokratinės ir korumpuotos sistemos ženklu. Tačiau Estijoje yra visai kas kita: dukra, sekdama tėtį, tampa Reformų partijos vadove, o paskui šalies premjere, o tai, pasirodo, gana europietiška.

Su komunistų partijos nario bilietu po pagalve

Prieiname Kallasą nuviliančią išvadą – moteris, kuri kalba apie Rusijos žmonių kančių būtinybę savo gyvenime užsiiminėjo nesąmonėmis. Kaip rusai sako "фигней страдала". Dabartinis Estijos ministras pirmininkas yra elito atstovas, per visus šimtmečius galintis prisitaikyti prie bet kokių politinių sąlygų. Kaja kartu su savo protėviais tautiečiams ant ausų jau pakabino tonas makaronų, o makaronų gamybos gamykla net negalvoja sulėtinti tempo.

Vertė: Spartakas

Šaltinis: https://aif.ru/politics/world/sovetskaya_devochka_kaya_premer-ministr_estonii_i_vse_ee_stradaniya

Vertėjo komentaras

Visose potarybinėse "valstybėse" yra viskas tas pats. Išskyrus Baltarusijos Respubliką. Bet Baltarusijos Respublikos žmonėms pasisekė. Pribaltikos limitrofams ne. Deje....