Borelis: pralaimime naratyvų mūšį

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: https://ekspertai.eu/borelispr... 2022-07-13 01:12:00, skaitė 274, komentavo 2

Borelis: pralaimime naratyvų mūšį

Europos Sąjungos vyriausiasis įgaliotinis užsienio reikalams ir saugumo politikai Žozepas Borelis (Josep Borrell) pasidalino savo įspūdžiais apie Balyje (Indonezija) vykusį G20 susitikimą.

Pasak politiko, G7 ir G20 požiūriai į karą Ukrainoje skiriasi.

„Iš tiesų, kovo mėnesį vykusiame balsavime JT Generalinėje Asamblėjoje 140 valstybių pasmerkė Rusijos agresiją ir nė viena G20 narė, išskyrus agresorių, neprieštaravo šiai rezoliucijai. Tačiau požiūriai į tai, kaip judėti į priekį, smarkiai skiriasi. G7 ir panašiai mąstančios šalys vieningai smerkia Rusiją ir taiko sankcijas bei bando patraukti režimą atsakomybėn. Tačiau kitos šalys, ir čia galime kalbėti apie daugumą „Globalių Pietų“, dažnai turi kitą požiūrį.

Iš esmės visi smerkia puolimą prieš šalies teritorinį vientisumą ir suverenitetą. Tačiau kai reikia įvardyti agresorių ir nurodyti, kas atsakingas už pasekmes, daugelis dėl įvairių priežasčių yra santūrūs. Kai kurie yra labiau susirūpinę dėl karo padarinių sau, o ne dėl to, kas atsakingas už šiuos sunkumus, ir kaip užbaigti šį karą; kiti skundžiasi „dvigubais standartais“ arba tiesiog nori išsaugoti gerus dvišalius santykius su Rusija. Ir daugelis nenori stoti į vieną pusę, nes tai keltų pavojų jų geopolitiniams interesams“, - teigia Ž. Borelis.

Jis konstatavo, kad „pasaulinis naratyvų mūšis įsibėgėja, ir kol kas mes jo nelaimime".

Šaltinis: eeas.europa.eu