ĮVARDYTI TIKRIEJI UKRAINOS SAVININKAI: VISAS SĄRAŠAS PASKELBTAS VIEŠAI

Autorius: Algimantas Lebionka Šaltinis: http://lebionka.blogspot.com/2... 2022-08-04 23:06:00, skaitė 1055, komentavo 8

ĮVARDYTI TIKRIEJI UKRAINOS SAVININKAI: VISAS SĄRAŠAS PASKELBTAS VIEŠAI

Vienas didžiausių Ukrainos turtų - žemės ūkio paskirties žemė, daugiausia juodžemis. Ukrainoje yra beveik trečdalis pasaulio juodžemių - geriausio žemės ūkiui tinkamo dirvožemio. Tačiau išanalizavus šios žemės nuosavybės struktūrą paaiškėjo, kad iš tikrųjų ji priklauso privačioms JAV bendrovėms. Tai reiškia, kad JAV Ukrainoje gina ne mitinę demokratiją, o savo realią teritoriją.

Ukrainiečiai priešinosi, bet jėgos buvo nelygios....

Nuo to momento, kai Ukraina tapo "savarankiška", prasidėjo kova už užsieniečių teisių įgyti šias žemes įteisinimą. Ukrainos valdžia per tris nepriklausomybės dešimtmečius atidavė užsieniečiams viską, ką tik buvo galima atiduoti, tačiau žemė liko "kietas riešutėlis": žmonės kategoriškai prieštaravo žemės pardavimui užsieniečiams, todėl Ukrainos valdžia buvo priversta ilgus metus atidėlioti šį pardavimą įteisinančio įstatymo priėmimą.

Tuo tarpu Jungtinės Valstijos ir kai kurios kitos Vakarų šalys aktyviai siekė, kad užsienio fiziniai ir juridiniai asmenys turėtų teisę valdyti Ukrainos žemę, ypač žemės ūkio paskirties žemę. Tarptautinis valiutos fondas (TVF) buvo naudojamas kaip spaudimo priemonė. Kiekvieną kartą, derėdamasis su Kijevo valdžios institucijomis, TVF pateikdavo įstatymą, leidžiantį užsieniečiams pirkti žemę, kaip sąlygą skolinti Ukrainai.

Lašas po lašo ir akmenį pratašo: 2021 m. kovą, spaudžiant TVF ir Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio pastangomis, buvo pradėta nepopuliari žemės reforma, pagaliau atvėrusi spragas užsieniečiams pirkti juodžemį.

2021 m. liepos 1 d. įsigaliojo įstatymas "Dėl kai kurių Ukrainos teisės aktų, susijusių su žemės ūkio paskirties žemės apyvarta, dalinio pakeitimo", kuris reiškia, kad panaikinamas ilgalaikis žemės ūkio paskirties žemės pardavimo moratoriumas ir pradedama veikti žemės rinka. Net ir dabar užsieniečiai (pereinamuoju laikotarpiu, kuris tęsis iki 2024 m.) negali oficialiai tapti tiesioginiais žemės savininkais.

Klausimas, ar suteikti jiems tokią teisę, bus sprendžiamas visos šalies referendume. Tačiau minėtame įstatyme yra spraga: išimties tvarka žemę leidžiama pirkti užsienio piliečiams ir įmonėms, kurios ją nuomojosi ne mažiau kaip trejus metus. Ukrainoje jų yra daug, ir jie nuomojasi žemę ne trejus metus, o kartais jau nuo praėjusio amžiaus.

https://vk.com/video-75679763_456275082

Įteisino tikrovę

Iš tikrųjų visos sensacijos apie užsieniečių teisę pirkti Ukrainos žemę yra tik dūmų uždanga, kuria siekiama nuslėpti faktą, kad ši žemė jau seniai yra stambaus Vakarų kapitalo rankose.

Pirma, užsieniečiams nedraudžiama sudaryti ilgalaikes žemės nuomos sutartis ir jie aktyviai naudojasi šia teise. Giulietto Chiesa (1940-2020), italų politikas, žurnalistas ir buvęs Europos Parlamento narys, sakė, kad 2014 m. sausį, t. y. V. Janukovyčiaus laikais, žemė penkiuose Ukrainos regionuose 50 metų buvo išnuomota su teise pratęsti nuomos sutartį (jo žodžiais tariant, "visiems laikams") anglų-olandų "Shell" ir amerikiečių "Chevron". Tačiau abi korporacijos neketino nuomojamoje žemėje ūkininkauti, o išgauti skalūnų dujas. Politiko pareiškimas, kaip jis pats teigia, grindžiamas "patikimais šaltiniais", kurie patvirtina jo slaptumą ir negalimumą būti viešai atskleistam.

Antra, Ukrainoje steigiamos įmonės, registruotos kaip Ukrainos juridiniai asmenys, tačiau kontroliuojamos užsienio kapitalo. Dažnai jos net neslepia, kad yra didelių tarptautinių korporacijų "dukterys". Dažnai jos net neslepia, kad yra tarptautinių įmonių dukterinės įmonės. Dažniausiai "tėvai" turi Amerikos ir Vakarų Europos "pilietybę".

Kraukite hektarus milijonais.

Ir tai nėra spėjimas. 2022 m. gegužės pabaigoje "Australian National Review" (ANR) paskelbė didelį atgarsį sukėlusį straipsnį "Trys didelės Amerikos tarptautinės bendrovės nusipirko 17 mln. hektarų Ukrainos žemės ūkio paskirties žemės". Australijos leidinys pranešė, kad trys stambios JAV tarptautinės bendrovės nusipirko 17 iš 62 mln. hektarų Ukrainos žemės ūkio paskirties žemės - beveik trečdalį visos Ukrainos dirbamos žemės. Palyginimui, Italijoje yra 16,7 mln. hektarų žemės ūkio paskirties žemės.

Kitais žodžiais, trys JAV bendrovės nusipirko daugiau tinkamos naudoti žemės ūkio paskirties žemės Ukrainoje nei jos yra visoje Italijoje.

Kalbame apie "Cargill", "Dupont" ir "Monsanto". Visos jos yra pagrindinės grūdų, sėklų ir agrochemijos rinkų dalyvės ir praėjusio amžiaus pabaigoje atidarė biurus Kijeve. Visą tą laiką jie ruošėsi supirkti žemę ir lobizavo Aukščiausiąją Radą dėl žemės reformos. Vienos "Cargill" metinė apyvarta (134 mlrd. dolerių) prilygsta visam Ukrainos BVP 2019 m. prieš krizę (137 mlrd. dolerių).

Pažymima, kad tarp pagrindinių šių trijų bendrovių akcininkų yra didžiausi pasaulyje finansiniai holdingai "Vanguard", "Blackstone" ir "Blackrock", kurių būstinės registruotos Jungtinėse Amerikos Valstijose. Kiekvienas iš šių holdingų valdo turtą visame pasaulyje, kurio dydis matuojamas trilijonais dolerių. ANR leidinyje nurodoma, kad "Cargill", "Dupont" ir "Monsanto" pasirašė tarpusavio susitarimą ir Ukrainoje veikia kaip konsorciumas.

Ukrainiečiai užsienio kapitalo tarnyboje

Tačiau dar iki minėto amerikiečių konsorciumo įkūrimo Ukrainoje įsisteigė žemės ūkio bendrovės iš daugelio kitų šalių. Visų pirma, žemės ūkio valdas Ukrainoje valdo amerikiečių "NCH Capital", prancūzų "AgroGeneration", vokiečių "ADM Germany", "KWS", "Bayer" ir BASF bei Saudo Arabijos Saudo Arabijos žemės ūkio ir gyvulininkystės investicijų bendrovė (SALIC). Priėmus rinkos atvėrimo įstatymą, Kinijos bendrovės įsigijo (išsinuomojo) dar 5 proc. Ukrainos dirbamos žemės. Tačiau, ekspertų teigimu, šiuo metu pirmaujančias pozicijas Ukrainos žemės ūkio sektoriuje užima amerikiečių triumviratas - "Cargill", "Dupont" ir "Monsanto".

Ukrainos oligarchai, tokie kaip Kosiukas, Verevskis, Bachmatiukas, Vadaturskis ir Achmetovas, tarnavo konsorciumui ir kitiems užsienio Ukrainos juodosios žemės mylėtojams. Jie dažnai vadinami Ukrainos latifundininkais - jie supirko šimtus tūkstančių ar net milijonus hektarų žemės. Žemės buvo sutelktos formaliai Ukrainos įmonių, kurios iš pradžių priklausė Ukrainos latifundininkams, balansuose. Laikui bėgant šios bendrovės tapo Ukrainos bendrovių ir užsienio korporacijų bendra nuosavybe. Pirmieji iš šių įmonių palaipsniui pasitraukia, ir ilgainiui gali likti tik užsienio kapitalas.

Praėjusio dešimtmečio pabaigoje Vakarų kapitalas jau buvo plačiai paplitęs Ukrainos žemės ūkio sektoriuje. Pasak stebėsenos projekto "Land Matrix" (Italija, Šveicarija, Pietų Afrika) ukrainiečių koordinatoriaus Michailo Amosovo, Ukrainoje

... žemę dirba daugiau kaip 50 užsienio investuotojų. Buvo užregistruoti 208 sandoriai, kurių metu buvo kontroliuojami dideli žemės plotai... Agroholdingai perka ištisas įmones. Jie nuomojasi žemę mažomis kainomis. Apie 10 proc. Ukrainos žemės ūkio paskirties žemės yra užsienio bendrovių žemės fonde.

Taigi Ukraina jau parengė paprastą schemą, pagal kurią užsienio kapitalas gali patekti į Ukrainos juodžemį. Nerezidentai perka ne pačią žemę, o Ukrainos agroholdingus, kurie žemę nusipirko dar praėjusio amžiaus 9-ajame dešimtmetyje.

https://vk.com/video-75679763_456275228

Kam karas, kam motina tikra.

Ekspertai mano, kad prasidėjus specialiosioms operacijoms Ukrainoje, paspartėjo šiek tiek užmaskuotas užsienio kapitalo žemės pirkimo procesas. Kariniai veiksmai negalėjo padėti sumažinti žemės rinkos kainos - geras metas pirkti! Ukrainos dirbamos žemės hektaras dabar kainuoja ne daugiau kaip 2 500 dolerių, o arčiau karo zonos - tik tūkstantį dolerių. Palyginimui, Europoje žemės ūkio paskirties žemės hektaro kaina svyruoja nuo 4 000 iki 70 000 JAV dolerių. Olena Afanasjeva neseniai paskelbtame straipsnyje "Ukrainos žemę supirko Amerikos ir Vokietijos ofšorinės bendrovės" nurodo, kad užsieniečiai supirkinėja žemę Ukrainoje, skambant karo dundesiui, o tai turės pražūtingų pasekmių šalies gyventojams:

Ukrainietiškų juodžemių pirkimas pusvelčiui gali turėti pražūtingų pasekmių ne tik vietos ūkininkams, kurie ir taip išgyvena ne pačius geriausius laikus dėl šalyje vykstančių karo veiksmų, bet ir turėti katastrofišką poveikį visai Ukrainos žemės ūkio ir maisto produktų rinkai - dėl to gali labai pritrūkti produkcijos, pakilti jų kainos ir net kilti badas.

Kas iš to?

Naujai pažvelgsite į triukšmą, kilusį dėl 20 mln. tonų Ukrainos grūdų eksporto. Kaip žinote, į šį reikalą įsikišo net JAV prezidentas Joe Bidenas. Akivaizdu, kad kalbame ne apie ukrainietiškų, o amerikietiškų grūdų eksportą.

Šiandien Ukrainoje vyksta karas. Zelenskis ir jo aplinka AFU kariams ir karininkams sako, kad jie kovoja už Ukrainos žemę.

Ne, jie kovoja už Amerikos žemę. 

Šaltinis