"Apple" prašo tiekėjų Taivane ženklinti produktus kaip pagamintus Kinijoje

Autorius: Anonimusas Šaltinis: https://www.theguardian.com/te... 2022-08-12 05:41:00, skaitė 329, komentavo 4

Pranešama, kad "Apple" paprašė Taivane įsikūrusių tiekėjų ženklinti savo gaminius kaip pagamintus Kinijoje, kad išvengtų trikdžių dėl griežtų Kinijos muitinės patikrinimų, kuriuos sukėlė JAV Atstovų Rūmų pirmininkės Nancy Pelosi vizitas Taipėjuje.

Pasak "Nikkei", bendrovė paprašė salos gamintojų ženklinti žemyninei Kinijai skirtus komponentus kaip pagamintus "Kinijos Taipėjuje" arba "Taivane, Kinijoje". Tokių etikečių reikalaujama, kad būtų laikomasi seniai galiojančios, bet iki šiol nevykdytos taisyklės, pagal kurią reikalaujama, kad ant importuojamų prekių būtų nurodyta, jog sala yra Kinijos Liaudies Respublikos dalis.

Frazė "Pagaminta Taivane" pagal šią taisyklę gali lemti vėlavimą, baudas ir net visos siuntos atmetimą. Tačiau pats Taivanas reikalauja, kad ant eksportuojamų prekių etiketės būtų nurodyta kilmės vieta: arba pavadinimas "Taivanas", arba oficialus šalies pavadinimas "Kinijos Respublika".

Sprendimas reikalauti, kad tiekėjai paneigtų Taivano nepriklausomą egzistavimą, sulaukė kritikos iš viso pasaulio. Organizacija "GreatFire", kovojanti su Kinijos cenzūra internete, pažymėjo, kad šiuo žingsniu "Apple" dar labiau padidino savo ankstesnį nedidelį žingsnį, kai pašalino Taivano vėliavą iš emoji klaviatūrų, skirtų Kinijos ir Honkongo naudotojams. "Ar tik laiko klausimas, kada "Apple" pradės šalinti programėles, kurių pavadinime yra Taivano simbolių, nenurodant "Kinijos provincijos", - klausė organizacija.

"Deja, įtariame, kad "Apple" "raudonoji linija", momentas, kai ji pasakys: "Stop, ne, nebegalime toliau bendradarbiauti su Kinijos režimu ir vykdyti jo cenzūros reikalavimų", yra visai netoli", - naujienų svetainei "Register" sakė "GreatFire" atstovas Benjaminas Ismailas.

Gali būti, kad "Apple" jautėsi taip, tarsi neturėtų kito pasirinkimo, kaip tik vykdyti Kinijos prašymus. Dabar, kai bendrovė pereina į galutinį "iPhone 14", apie kurį tikimasi paskelbti kitą mėnesį vyksiančiame spaudos renginyje, gamybos etapą, siuntų vėlavimas būtų pražūtingas. Pasak įtakingo analitiko Ming-Chi Kuo, bendrovė priėmė precedento neturintį sprendimą tiekti pigesnius ne "Pro" telefono variantus su ta pačia pagrindine mikroschema, kuri jau yra šiuo metu parduodamuose "iPhone 13".

Vis dėlto ilgalaikiai "Apple" bandymai įvairinti gamybos procesą pagaliau duoda rezultatų. Pasak Kuo, bendrovė tikisi, kad išleidimo dieną "iPhone 14" versijos bus tiekiamos iš Indijos gamyklų kartu su Kinijos gamintojais. Ankstesniais metais Indijos gamyklos mėnesiais atsilikdavo nuo Kinijos, nes laukdavo, kol bus pašalinti pirmieji trūkumai, ir tik tada pereidavo prie senesnių modelių gamybos. Pavyzdžiui, šiais metais "Foxconn" Indijos gamyklos pradėjo surinkinėti "iPhone 13" balandžio mėn.

Indijoje ir Brazilijoje gaminami modeliai daugiausia skirti patenkinti paklausą vietos rinkose ir nėra skirti eksportuoti į visą pasaulį. Todėl "Apple" Kinijos gamyklos vis dar atlieka nepakeičiamą vaidmenį, nes aptarnauja milijonus Kinijos klientų, kurie perka "iPhone".