Ar tu turi sąžinę, Norvegija?

Autorius: Mindė Šaltinis: http://ldiena.lt/... 2022-08-19 19:10:00, skaitė 749, komentavo 12

Ar tu turi sąžinę, Norvegija?

Europa pareikalavo, kad Norvegija sumažintų dujų kainą. Nes jos per brangios, ir pelnytis iš kaimynų problemų nėra gerai. „Dėl spartaus mėlynojo kuro kainų augimo Norvegija iki 2022 metų pabaigos prognozuoja apie 100 mlrd. eurų pelno iš energijos nešėjų eksporto. Prieš metus šis skaičius siekė tik 30 mlrd.", - rašo "Financial Times".

Europiečiai, rikiuodami pasaulinio antirusiško fronto gretas, kuris yra stebėtinai prastai formuojamas, staiga susigriebė, kad visai greta, vos už dviejų žingsnių, yra šalis, užsidirbanti iš europietiško kvailumo ir debilizmo. Na, tskant, bėdos.

Bėda tame, kad europiečiai, kovodami už teisybę, prieš keletą metų vienas po kito ėmė nutraukinėti ilgalaikes dujų tiekimo sutartis su Rusija ir biržos kainas įterpdami į naujas sutartis. Kuo pasinaudojo biržų spekuliantai, kurie pamažu pakėlė kainą iki kažkokių visiškai neįsivaizduojamų dydžių. Žinoma, pagrindinės Europos dujų tiekėjos – Rusija ir Norvegija – gerai užsidirbo iš principingo lenkų, Pribaltikos 'tigrų" ir chocholų kvailumo bei debilizmo.

Antirusiškos sankcijos tik pablogino situaciją – pavyzdžiui, Vokietijoje įstrigo pirmojo „Nord Stream“ etapo turbina. „Gazprom“ jos neatsiima, nes agregatui nėra iki galo nuimtos sankcijos, ir jis gali būti bet kuriuo momentu išjungtas nuotoliniu būdu per internetą. Taip jau buvo atsitikę anksčiau, ir iš to jau yra pasimokyta. Rusai reikalauja visiškai panaikinti turbinai sankcijas, tačiau vokiečiai tokių garantijų duoti negali. Dėl to dujos per „Nord Stream“ neteka srautu, o tarsi kapsi lašas po lašo, dujų saugyklos yra neužpildomos, o deficitą tenka prisipirkti dešimt kartų brangiau nei pagal sutartis su Rusija.

Apskritai, reikalas yra šūdinas.

Ir štai čia draugai norvegai mesteli papildomą piliulę – pavaro dujų tokiomis pat beprotiškomis kainomis. Kovos su Putinu įkarštyje anksčiau į juos kažkaip nekreipė dėmesio, ir tie, šurmuliuojant šitai antirusiškai tusovkei, iš prekybos su lochais ir dalbajobais uždirbdavo trigubai daugiau nei pernai.

JevroSojūze, kuriame šiandien tvyro lengva panika prieš nenumaldomai artėjančius žiemos šalčius, staiga pastebėjo nematomą rinkos ranką, sugniaužtą į galingą kumštį ir iškeltą virš subkontinento. Ir nusprendė, kad socializmas ir net karinis komunizmas su jų totalitariškai reguliuojamomis kainomis esant šioms istorinėmis sąlygoms nėra jau toks jau ir blogi dalykai.

Kaip pažymi „Financial Times“, norvegiškas dujas importuojančių JevroSojūzo kompanijų vadovai vis dažniau „privačiai“ pareiškia apie tai, kad karalystei, kuriai tenka apie ketvirtadalį šio energijos nešėjų tiekimo JevroSojūzo šalims, „reikia sutikti eksportuoti dujas už sumažintą kainą“. Tokias savo šlapias svajones jie motyvuoja tuo, kad dėl brangių dujų JevroSojūzo šalys neišvengiamai ritasi link nuosmukio, o aukštos elektros energijos kainos didina socialinį nestabilumą ir didėjantį protesto nuotaikų plitimą tarp gyventojų.

Atseit, gerbiamieji norvegai, jūs su savo kapitalizmu privesite reikalą iki to, kad žmonės sukils ir ką gero nušluos vyriausybes, kurios iš pradžių nutraukė pelningus kontraktus su Rusija, o dabar užsispyrė kaip avinai su tuo savo principų laikymusi, ir dar kovoja su Rusija savo pačių gyventojų sąskaita. Bastilijos (o gal komunizmo) šmėkla klaidžioja po Europą, apsiginklavusi dalgiu ir išsiviepusi savo grėsminga šypsena. Ir kursto publiką  prieš savo valdžias. Ar to reikia?

Žinoma, norvegai yra europiečiai ir visada mielai padėtų savo kaimynams. Tačiau, kaip rašė klasikas, - skęstančiųjų gelbėjimo reikalas yra pačių skęstančiųjų reikalas, ir karalystės interesai yra aukščiau kaimynų interesų. Be to, atrodo, juos irgi šiek tiek pribloškė toks įžūlumas, sumaišytas su kvailumu ir debilizmu. Vadinasi, kada, tik ilgalaikių sutarčių dėka, rinkos kainos buvo žemos - duok jiems dujas rinkos kainomis. O kada biržų kainos pakilo iki debesų - jie jau reikalauja grąžinti viską taip kaip buvo. Ir dar mat į sąžinę apeliuoja.

Sąžinė, tarp kitko, yra iš tokios pat neapčiuopiamos kategorijos kaip ir nematoma rinkos ranka. Arba kaip demoniška Bastilijos šmėkla, kuri, beje, pilnai gali materializuotis ir kaulėta savo ranka pasibelsti į rūmus ir rezidencijas.

Taip, kad už kvailumą ir debilizmą reikės mokėti. 

Arba patiklių mokesčių mokėtojų pinigais, arba savo galvomis.