"Vaikai už pinigus" jankyne teisėjams skirta 206 mln. dolerių bauda

Autorius: Anonimusas Šaltinis: https://www.rt.com/news/561057... 2022-08-20 07:48:00, skaitė 462, komentavo 10

Dviem buvusiems Pensilvanijos juristams, ėmusiems kyšius už vaikų siuntimą į pelno siekiančius kalėjimus, nurodyta sumokėti savo aukoms 

Dviem buvusiems JAV teisėjams nurodyta sumokėti 206 mln. dolerių civilinės žalos atlyginimą už tai, kad jie ėmė kyšius iš pelno siekiančių kalėjimų statytojo už tai, kad į jo kalėjimus buvo siunčiami šimtai vaikų.

Pensilvanijos valstijos buvę teisėjai Markas Čiavarella ir Maiklas Konahanas turi sumokėti daugiau kaip 106 mln. dolerių kompensacinę žalą ir 100 mln. dolerių baudinę žalą beveik 300 savo aukų, teigiama trečiadienį priimtame JAV Skrantono (Pensilvanijos valstija) apygardos teismo sprendime. Abu vyrai jau anksčiau buvo nuteisti dėl baudžiamųjų kaltinimų, susijusių su jų schema, nors Conahanas praėjusiais metais dėl Kovid-19 pandemijos buvo išleistas į laisvę.

Kilus vadinamajam skandalui "vaikai už pinigus", Ciavarella ir Conahanas uždarė apskrities nepilnamečių sulaikymo centrą ir paėmė 2,8 mln. dolerių kyšių iš dviejų pelno siekiančių kalėjimų - "PA Child Care" ir "Western PA Child Care" - kūrėjo. Remiantis civiliniame ieškinyje pateiktais parodymais, teisėjai į kalėjimus siuntė vos 8 metų vaikus, daugeliu atvejų už tokius smulkius nusižengimus kaip vaikščiojimas per gatvę ar rūkymas mokyklos teritorijoje.

Ciavarella dažnai liepdavo vaikus tuoj pat surakinti antrankiais ir išvežti, nesuteikdamas jiems galimybės pasisakyti savo gynybos ar atsisveikinti su šeima, pranešė "Associated Press". Kai kurie iš ieškovų, kurie dabar yra suaugę, liudijo, kad dėl neteisėto įkalinimo jie patyrė ilgalaikių padarinių, įskaitant vieną, kuris sakė: "Jaučiu, kad buvau parduotas be jokios priežasties, tarsi visi tiesiog stovėtų eilėje, kad mane parduotų."

Pranešama, kad kai kurie iš vaikystėje nukentėjusių asmenų, kurie 2009 m., kai buvo pateiktas ilgai trunkantis ieškinys, buvo jo ieškovai, nuo to laiko mirė nuo savižudybės arba narkotikų perdozavimo. Atskleidus šią schemą, valstijoje buvo panaikinta apie 4 000 nepilnamečių nuteisimo nuosprendžių.

Conner sakė, kad du buvę teisėjai pažeidė visuomenės pasitikėjimą. "Dėl jų žiaurių ir niekingų veiksmų nukentėjo pažeidžiami jaunuoliai, kurių daugelis kentėjo nuo emocinių problemų ir psichikos sveikatos sutrikimų."