TATENA stabdys bandymą susprogdinti Zaporožės atominę elektrinę

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/tate... 2022-08-31 18:59:00, skaitė 249, komentavo 5

TATENA stabdys bandymą susprogdinti Zaporožės atominę elektrinę

Tarptautinė atominės energijos agentūra (TATENA) tikisi surengti nuolatinę misiją Zaporožės AE. Tai trečiadienį pareiškė jos vadovas Rafaelis Grossi, kurį cituoja Reuters .

Tai vienas svarbiausių dalykų, kurį noriu padaryti, ir aš tai padarysiu“, – prieš išvykdamas iš misijos į stotį sakė TATENA vadovas. Jis pažymėjo, kad misija „pagaliau išsikrausto po šešių mėnesių intensyvių pastangų“ ir planuoja praleisti „kelias dienas“ stotyje. „Mūsų laukia labai svarbus uždavinys – įvertinti realią situaciją ten ir padėti ją stabilizuoti. <…> Vykstame į karo zoną, į okupuotas teritorijas, o tam reikalingos aiškios garantijos ne tik iš Rusijos Federacijos, bet taip pat iš Ukrainos. Mums pavyko juos gauti“, – pridūrė Grossi.

„Reuters“ anksčiau pranešė, kad TATENA misijos vilkstinė trečiadienio rytą išvyko iš Kijevo ir pajudėjo link Energodaro ZAE.

TATENA misija pirmadienį išvyko iš Vienos, o antradienį atvyko į Kijevą, kur delegacija susitiko su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu. Pirmadienį JT nurodė, kad misija pateks į ZAE per Kijevą ir Ukrainos kontroliuojamą teritoriją.

Su misijos darbo detalėmis susipažinęs šaltinis JT antradienį TASS sakė, kad joje yra dešimties šalių – Albanijos, Jordanijos, Italijos, Kinijos, Lietuvos, Meksikos, Lenkijos, Serbijos, Šiaurės Makedonijos ir Prancūzijos – atstovai. Delegacijai vadovauja TATENA generalinis direktorius Rafaelis Grossi. Šaltinis paaiškino, kad Rusijos ir Ukrainos atstovai nebuvo įtraukti į misiją siekiant užtikrinti jos neutralumą ir nešališkumą. 

Zaporožės AE, esančią Energodare, kontroliuoja Rusijos kariai. Pasak Rusijos gynybos ministerijos, pastarosiomis dienomis Ukrainos pajėgos surengė keletą atakų stoties teritorijoje, naudodamos bepiločius orlaivius, sunkiąją artileriją ir daugkartines raketų sistemas. Daugeliu atvejų atakos atspindi oro gynybos sistemas, tačiau sviediniai atsitrenkia į infrastruktūrą ir branduolinių atliekų saugyklą, o tai kelia radiacijos nutekėjimo grėsmę.

Ukraina ir Lietuvoje veikianti žiniasklaida teigia, kad rusai patys apšaudo jų užimtą elektrinę.

SN inf.