H. Kissingeris apgailestauja dėl neįgyvendintos M. Gorbačiovo vizijos

Autorius: minfo.lt Šaltinis: https://minfo.lt/pasaulis/stra... 2022-09-01 17:19:00, skaitė 379, komentavo 3

H. Kissingeris apgailestauja dėl neįgyvendintos M. Gorbačiovo vizijos

Michailas Gorbačiovas padarė didžiulę paslaugą žmonijai, bet galiausiai jį palaužė jo iš butelio išleistas džinas, antradienį sakė buvęs JAV valstybės sekretorius Henry‘is Kissingeris, komentuodamas paskutinio sovietų lyderio mirtį.

„Rytų Europos žmonės ir Vokietijos žmonės, o galiausiai ir Rusijos žmonės yra jam labai dėkingi už įkvėpimą, už drąsą kelti laisvės idėjas“, – „BBC Newsnight“ sakė 99 metų B. Kissingeris.

M. Gorbačiovas „atliko puikias paslaugas, bet negalėjo įgyvendinti visų savo vizijų“, sakė H. Kissingeris ir pridūrė, kad jį „iš dalies sunaikino besivystančios idėjos, kurioms visuomenė dar nebuvo visiškai pasirengusi“.

 

Sovietų Sąjunga „nepasirodė pajėgi įgyvendinti visą jo pateiktą viziją“, tačiau M. Gorbačiovas „istorijoje vis tiek bus prisimenamas kaip žmogus, pradėjęs istorines transformacijas, kurios buvo naudingos žmonijai ir Rusijos žmonėms“, - sakė H. Kissingeris.

„Nors jis nepasirodė pakankamai stiprus, kad atsispirtų iš butelio paleistam džinui, jis padarė didelę tarnystę žmonijai tuo, ką pradėjo ir kas buvo įgyvendinta nemaža dalimi“, - sakė H. Kissingeriss.

 

91 metų Gorbačiovas po sunkios ligos mirė antradienį ligoninėje Maskvoje. Sovietų Sąjungos komunistų partijos Centro komiteto generaliniu sekretoriumi jis tapo 1985 m., tuomet pradėjo Glasnost ir Perestroikos erą, o 1990 m. tapo pirmuoju SSRS prezidentu. Sovietų Sąjunga subyrėjo 1991 m. pabaigoje.

H. Kissingeris buvo JAV patarėjas nacionalinio saugumo klausimais 1969–1975 m. bei valstybės sekretorius – nuo 1973 m. iki 1977 m.

 

Šaltinis