Nacionalinis susivienijimas: elektros tiekimo „liberalizavimas“ – akivaizdus nusikaltimas prieš Lietuvą

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2022/09/07/na... 2022-09-07 18:04:00, skaitė 204, komentavo 7

Nacionalinis susivienijimas: elektros tiekimo „liberalizavimas“ – akivaizdus nusikaltimas prieš Lietuvą

Rugsėjo 8 dieną 18 val. Nacionalinis susivienijimas (NS) kviečia į pasipriešinimo sueigą (mitingą) „Dėl valstybinio energetikos sektoriaus žlugdymo“ Vinco Kudirkos aikštėje Vilniuje. Sueigos dalyviai reikalaus, kad vyriausybė imtusi veiksmų dėl elektros kainų, elektros rinkos liberalizavimo atšaukimo, taip pat, jog Lietuvos atstovai siektų Europos Sąjungos prekybos elektra taisyklių pakeitimo.

„Elektros rinkos „liberalizavimas“ yra tik dar vienas pavyzdys, kaip beatodairiškai ES vykdomos neoliberalia ideologija paremtos reformos, kurių esmė – visas sritis atiduoti laisvai rinkai, nors esama sričių, kur tai visiškai netinkama ir baigiasi vartotojų nuostoliais.

Jau anksčiau Lietuvoje tai padaryta su šilumos ūkiu, dabar daroma su elektros sektoriumi. Visa energetika privatizuojama ideologiniais tikslais, ignoruojant valstybės ir tautos interesus.

Iš esmės šios reformos kartoja atkūrus nepriklausomybę vykdytą prichvatizaciją. ES reikalavo šio „liberalizavimo“, bet net jos direktyvose nebuvo nieko panašaus į papildomus antkainius nepasirinkusiems „nepriklausomo tiekėjo“ ar valstybinio tiekimo panaikinimą. Lietuvoje prisidengiant ES reikalavimu vykdomas faktinis piliečių prievartavimas, pradėtas Skvernelio ir tęsiamas Šimonytės vyriausybės.

Simboliška, jog sukūrus rinkos imitaciją, premjerė kaltę verčia patiems vartotojams“, – teigia NS pirmininkas prof. Vytautas Radžvilas. 

Vytautas Radžvilas | propatria.lt nuotr.

Pasipriešinimo sueigos rengėjai pabrėžia, kad nebus reikalaujama nutraukti sankcijų Rusijai, pirkti iš jos žaliavas ar bet kaip kitaip atsitraukti nuo visapusiško palaikymo kariaujančiai Ukrainai. Visi sueigos dalyviai raginami elgtis taikiai, bendradarbiaujama su policija, kad būtų užtikrinta viešoji tvarka. 

NS išplatino pasipriešinimo sueigos nutarimą, kuriame teigiama, kad elektros rinkos „liberalizavimas“ tėra afera, sudariusi galimybę pralobti spekuliuojantiems elektros kainos svyravimais. Reikalaujama nedelsiant pradėti derybas su ES valstybėmis ir Europos Komisija dėl esminių prekybos elektra taisyklių pakeitimo, kad būtų užtikrinta, jog vartotojai už elektrą mokėtų pagrįstą kainą, nekraunant nepagrįstai didelių pelnų elektros gamintojams.

Taip pat reikalaujama visuomeniniam ir garantiniam tiekėjams, panaikinus bet kokius antkainius, suteikti galimybę nustatyti vartotojams patrauklias kainas, naudojant finansinius ir tiesioginių sandorių su pigiais elektros gamintojais instrumentus ir taip padidinti konkurencinį spaudimą nepriklausomų elektros tiekėjų kainoms. Iš pareigų trauktis raginami premjerė Ingrida Šimonytė ir Energetikos ministras Dainius Kreivys, o juos pakeisti esą turi neoliberalizmo dogmomis nesivadovaujantys asmenys.

„Dėl esamo interesų konflikto, būtina nacionalizuoti „Ignitis“ grupės elektros gamybos veiklą Lietuvoje, taip pat visuomeninio elektros tiekimo ir Elektros skirstymo operatoriaus (ESO) veiklas. Užtikrinti, kad šios įmonės dalies veiklos tikslas būtų ne didžiausias pelnas, bet kuo mažesnės elektros kainos Lietuvos vartotojams. Būtina papildomai apmokestinti elektros gamintojus, gaunančius nei kaštais, nei rinkos kaina nepagrindžiamai didelius pelnus, o gautas papildomas pajamas grąžinti pažeidžiamiausiems elektros vartotojams.

Galiausiai būtina reikalauti ES atšaukti Apyvartinių taršos leidimų (klimato mokesčių) sistemą. Šie mokesčiai buvo skirti žaliosios energetikos plėtrai skatinti, kam šiuo metu pakanka natūralių paskatų, o žaliosios energetikos plėtrą jau stabdo elektros tinklų techniniai duomenys“, – teigia Nacionalinio susivienijimo valdybos narys, energetikos ekspertas Almantas Stankūnas.  

Vytautas Sinica | Propatria.lt nuotr.

Vytautas Sinica | Propatria.lt nuotr.

„Plačiai paplitęs prasimanymas, kad elektros kainas pakėlė vien karas Ukrainoje ir sankcijos Rusijai. Tai kartoja ir valdantieji, kartoja ir Rusijos propagandistai, norintys, kad Europa greičiau nutrauktų sankcijas ir prispaustų derėtis Ukrainą. Tačiau tai banaliai netiesa. Dėl karo ir sankcijų auga iškastinio kuro kainos, tačiau elektros kainas tai paveikia tik dėl itin ydingų ES prekybos elektra taisyklių.

Šios taisyklės leidžia pigiems elektros gamintojams, dažniausiai vėjo ir saulės jėgainėms, rinktis kosminius pelnus prekiaujant už dujinių elektrinių gaminamos elektros kainą. Tokia sistema ES kadaise sukurta kaip atsinaujinančios energetikos skatinimo priemonė. Šiandien ji yra akmuo po kaklu Europos žmonėms ir verslui. Vakarų Europoje politikai jau atvirai sako, kad būtent šios taisyklės kaltos dėl fantastinių elektros kainų ir ragina šias taisykles keisti.

Atskiros šalys kaip Graikija ar Estija imasi veiksmų pačios. Lietuvoje gi kartojama, kad tai neįmanoma ir nieko negalima padaryti. Vietoje to raginama taupyti elektrą ir žadama galybė kompensacijų iš tų pačių mokesčių mokėtojų pinigų, kad tik galėtume susimokėti elektros gamintojams.

Toks vyriausybės abejingumas Lietuvai kainuoja milijardus, o šalies piliečiams – gyvenimo sąlygas. Visuomenė turi pareikalauti, kad tai keistųsi“, – pasipriešinimo sueigos tikslus komentavo NS vicepirmininkas Vytautas Sinica. 

Nacionalinis susivienijimas. Pareiškimas dėl valstybinio energetikos sektoriaus žlugdymo

Pareiškimas bus pristatytas Nacionalinio susivienijimo rengiamoje protesto akcijoje Vinco Kudirkos aikštėje prie Vyriausybės rugsėjo 8 dieną 18 valandą.