M. Puidokas. Lietuvoje turi kilti judėjimas – ,,Lietuva pirmiausiai“!!!

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2022/09/15/m-... 2022-09-16 02:51:00, skaitė 237, komentavo 4

M. Puidokas. Lietuvoje turi kilti judėjimas – ,,Lietuva pirmiausiai“!!!

Lietuvoje metinė infliacija jau ne pirmą mėnesį viršija 20 procentų, energetikos kainos yra rekordinėse aukštumose, bei vis pramuša naujas lubas. Tuo tarpu Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen neseniai viešai pasakė, kad priemonės suvaldyti dabartinę energijos išteklių kainų krizę bus priimtos tik svarstant 2023 metų biudžetą!

O štai Lenkija, Estija, Čekija ir daugybė kitų šalių jau dabar turi aiškius, priimtus ir veikiančius pagalbos priemonių paketus gyventojams ir verslui!!! Jų reikia čia ir dabar išgyvenimui, o ne pramogoms, … bet Lietuvos valdžia net neketinato daryti!

Siūlo kentėti nežinomybėje ir gyventi be kompensacijų iki 2023 metų.

Kyla klausimas: kiek įmonių sulauks 2023 m. su dabartinėmis kainomis ir kiek gyventojų turės lėšų apmokėti neregėtai pabrangusias sąskaitas už dujas ir elektrą?

Padėtis blogėja geometrinės progresijos greičiu

Paskutinės gautos naujausios įmonių sąskaitos ir kubinio metro dujų kainų palyginimas su buvusiomis prieš metus rodo net 18 KARTŲ KAINOS PADIDĖJIMĄ!!!

Nauja kaina siekia net 8,28 euro, o prieš metus buvo tik 0,46 euro! Sąskaitos gyventojams už dujas ir elektrą taip pat išaugo kartais! Kur aiškus liberalkonservatorių Vyriausybės planas kaip gelbėti gyventojus ir darbo vietas kuriančias Lietuvos įmones?

Kiek galima toliau kęsti giminystės ryšius energetikos sektoriuje, pvz. Roko Masiulio  vadovaujama nuostolinga „Litgrid“ perka elektrą iš „NordPool“ biržos, kurioje vadovaujančias pareigas užima jo žmona, ir taip gavo net 128 mln. Eur neplanuotų pajamų per paskutinį pusmetį.

Kaip žmonėms ir įmonėms planuotis ateitį, kai nežino ar bus kompensacijos – kam, kokio dydžio ir kada?  

Liūdna realybė, bet ateinančio sausio mėnesio daugelis nesulauks ir užsidarys, bankrutuos, o žmonės liks be darbo ir pajamų su n kartų išaugusiomis kainomis!

Ekonomistas Raimondas Kuodis visa tai kas vyksta atvirai įvertino: „Tai yra tyčiojamasis iš tautos, lobistų žaidimai, korupcija ir bukumas viename. Tokie dalykai yra netvarūs, nes visuomenė anksčiau ar vėliau pastebės, kad ją „durnina”.

Pritariu R. Kuodžiui, kad liberalizaciją yra galimybė atšaukti visai. Tą būtina ir padaryti, jei dabartinė Vyriausybė turės drąsos pripažinti suklydusi ir norės padėti apkvailintiems, bėdoje atsidūrusiems žmonėms.

Sprendimai tikrai yra – kodėl niekas nedaroma?!

Taigi, kaip būtų galima spręsti šią sudėtingą ekonominę padėtį visos šalies ūkiui trumpalaikėje perspektyvoje? Liberalizacijos sustabdymo negana. Reikia nacionalizuoti laikinai energetikos įmones ir padaryti reguliuojamas kainas visiems.

Norint išgyventi šį sudėtingą krizinį laiką, kito logiško kelio nėra. Juk net mūsų šalies prezidentas Gitanas Nausėda siūlo palaikyti fiksuotą kainą 24 centus už elektros kilovatvalandę (kWh).

Elektros rinkos liberalizavimą reikia stabdyti griežtai nuo 1 etapo kas įvykę, o ne nuo dabartinės padėties, kaip kai kurie politikai ir visuomenės atstovai siūlo.

Norint išlikti ir išgyventi tiek Lietuvos verslininkams, tiek visiems gyventojams, dabartinė padėtis reikalauja protingų ir greitų sprendimų.

Tuo tarpu ilgalaikėje perspektyvoje Lietuva turi tapti elektros energiją gaminančia šalimi, nes dabar esame elektros energiją importuojančia šalimi!

Net iki 75 nuošimčiai mums reikalingos elektros energijos perkame iš užsienio tiekėjų, o juk prieš keliolika metų, kai dar veikė Ignalinos atominė elektrinė, patys eksportuodavome elektros energiją į kitas šalis.

Akivaizdu, kad dėl Ignalinos atominės elektrinės uždarymo padaryta rimta klaida, kuri iki dabar lemia mūsų energetinį nesaugumą ir sukūrė sąlygas pastatyti Astravo atominę elektrinę. Dvigubai skaudi Lietuvą valdančių politikų klaida.

Vyksta ekonominė verslų griūtis – kas atsakys už šios ekonominės avarijos pasekmes?

Kelia didelį nerimą verslo atstovų mintys apie dabartinę susidariusią padėtį. Pasak Vilniaus prekybos, pramonės ir amatų rūmų (VPPAR) prezidento Sigito Leonavičiaus: „be valstybės pagalbos, pradės „byrėti“ stambios įmonės, dalis kurių jau svarsto stabdyti veiklą“.

Jo teigimu: „Svarbu išlaikyti pramonę, išlaikyti tą sektorių, kuriame, beje, dirba arti milijono Lietuvos gyventojų. Jam pradėjus griūti, tai vyks geometrine progresija“.

Jau dabar viena didžiausių šalies įmonių Achema sustabdė savo veiklą, stiklo ir plastiko pramonės įmonės bankrutuoja, apskritai nemaža dalis įmonių ketina  iškelti savo veiklą iš Lietuvos į Lenkiją ar kitas patrauklesnes šalis. Be to, didžiausi šalies paukštynai bei kiti maisto pramonės atstovai kalba, kad neišgyvens šios žiemos be valstybės paramos ir bankrutuos. Ir tai tik verslą užgriuvusių nelaimių pradžia.

Kokia ateitis laukia visų Lietuvos žmonių? Jau dabar infliacija Lietuvoje kone tokio pat dydžio kaip karo kamuojamoje Ukrainoje, nors pas mus tiesioginiai karo veiksmai nevyksta. Lyg to būtų maža, Ingridos Šimonytės Vyriausybė Seimui dar rugsėjį siūlys priimti įstatymų pataisas, kurioms įsigaliojus didėtų akcizai įvairioms kuro rūšims, tad dar didesnis paslaugų bei prekių kainų augimas garantuotas.

Netinkamai valdomas Lietuvos ekonomikos traukinys jau greit visiškai nulėks nuo bėgių!

Kas atsakys už šios ekonominės avarijos pasekmes ir kaip po to mums visiems reikės gyventi!?

Kaip reiks sugriautą ekonomiką pataisyti būsimai valdžiai po šios Vyriausybės darbo pabaigos!?

Kodėl tie, kas mato šiurpią padėtį paverčiami Rusijos agentais!?

Klausimą žmonių: ar Jums tokia padėtis tinka, ir kada pagaliau bus iš šios Vyriausybės garsiai pareikalauta, kad ji dirbtų Lietuvai!?

Deja, atsistatydinti diktatūrinėse valstybėse nėra įprasta net neturint tautos palaikymo. Ir premjerė mums aiškiai pasakė – laukite kitų rinkimų. Blogai dirbančius ministrus keisti ji net nežada. Juk diktatūra. Kam keisti!?

Lietuviai kantrūs ir dėl Vyriausybės neveiklumo ir nebendravimo su tauta tikrai kaltas V.Putinas. Tie, kas to nesupranta ir nepalaiko liberalkonservatorių valdžios – Rusijos agentai. Tokia nuostabi pasaka ir ,,makaronai tautai” ant ausų kabinami jau kelis metus…

Jau čia kuriama gilios krizės situacija ir trauktis neturime teisės, bet aplink mus vyrauja TYLA ir BAIMĖ…

Jei dauguma renkasi tylą ir nebūtį – mažuma aktyvių tikrai mūsų neišgelbės.

Jei tauta dar gyva – visoje šalyje turi kilti judėjimas ,,Lietuva pirmiausiai”!!!

Jo atstovai turi pareikalauti skubių būtinų sprendimų čia ir dabar bei priminti Vyriausybei, kad pagal Konstituciją Lietuvoje yra demokratija, o ne diktatūra…