Apie ką staugia vilkai?

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/apie... 2022-09-27 17:41:00, skaitė 211, komentavo 3

Apie ką staugia vilkai?

2022-ieji metai paskelbti Gyvūnų gerovės metais. Ta proga spalio 4 d., 18 val. Pasaulinę gyvūnų dieną Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejus kviečia į dokumentinio filmo „Apie ką staugia vilkai?“ peržiūrą.

1931 metais Italijoje, Florencijoje, Tarptautinės ekologų konferencijos dalyviai pasiūlė spalio 4-ąją, šventojo Pranciškaus visų gyvų Žemės padarų globėjo atlaidų dieną, švęsti kaip Pasaulinę gyvūnų dieną.

Legenda pasakoja, kaip Šv. Pranciškus prijaukino plėšrų vilką, žudžiusį ne tik Italijos miesto Gubijo gyvulius, bet ir žmones. Mes, lietuviai, irgi turime vilkų mylėtoją ir gynėją – kino operatorių, režisierių Petrą Abukevičių (1928-1997) kuris, kaip ir Šv. Pranciškus, gyvūnus vadino mažaisiais broliais. Paskutiniais savo gyvenimo metais, Indubaliuose (Utenos r.) jis padarė didžiulį voljerą, apgyvendino iš įvairių zoologijos sodų suvežtus vilkus ir drauge su prodiuseriu Romu Gurkliu, kino operatoriumi Arvydu Baronu ir  televizijos operatoriumu Zigmu Gružinsku, remiant Japonijos televizijai augino, stebėjo ir kūrė filmą apie vilkus.

Filmavimams pasibaigus, visą medžiagą išsivežė japonai. Liga sutrukdė Petrui Abukevičiui dalyvauti filmo montaže, o lietuviai taip ir nepamatė filmo… Tačiau kinematografininko asmeniniame archyve išliko tuo pačiu metu nufilmuota 40-ties valandų medžiaga apie vilkų gyvenimą dieną ir naktį, bei filmavimo grupės kasdienybę. Iš šios medžiagos Petro Abukevičiaus sūnus – prodiuseris, teatro aktorius ir režisierius Ramūnas Abukevičius ir režisierė Inesa Kurklietytė sukūrė filmą „Apie ką staugia vilkai?“ (2011 m.). Jame atsiskleidžia šiltas kinematografininko Petro Abukevičiaus žvilgsnis į vilkus, gražiai užfiksuoti kiti miško gyventojai, įstabus vilkiukų gimimas (gimdanti vilkė Princesė taip priprato prie komandos, kad leidosi filmuojama operatorių), bandymas įtikinti medžiotoją, kad vilkų nedera šaudyti, nes jie yra miško sanitarai…

Petras Abukevičius sukūrė apie 60 dokumentinių filmų, mokslo populiarinimo filmų (daugiau kaip 30 gamtos tematika). 1976-1980 m. išpopuliarėjo serialu „Meškutės Nidos nuotykiai“, kuriame užfiksuoti  beveik visi Lietuvos žvėrys ir dalis paukščių. Viena dalis – „Juodieji gandrai, elniukas ir Nida“ 18-tame tarptautiniame Niujorko kino ir TV filmų festivalyje apdovanota sidabro medaliu. 1984 m. su Japonijos ir Rusijos kino kompanijomis sukūrė vaidybinį filmą apie vilkšunį Buraną, vėliau su JAV televizijos „Discover“ kanalu – filmą „Pilkasis vilkas“ ir su Anglijos televizijos „Survival“ kanalu – tris filmus apie Rusijos gamtą. Nemažai filmų sukūrė apie Sibiro, Arkties vandenyno pakrantės, Tolimųjų Rytų gyvūnus, gyvenančius atokiose vietose. Nufilmavo retus paukščius – rausvąjį kirą, baltąją pelėdą, mažąją gulbę. Pirmą kartą užfiksavo labai retų baltųjų gervių ką tik išsiritusius gerviukus, kurie lizde būna tik dvi dienas.

1987 m. Petras Abukevičius apdovanotas valstybine premija. 1998 m. Nacionalinė televizija, Kultūros ir Aplinkos ministerijos įsteigė Petro Abukevičiaus premiją, kuri kasmet teikiama geriausio filmo apie Lietuvos gamtą kūrėjams. 2003 Indubakiuose (Utenos r.) įsteigtas P. Abukevičiaus memorialinis Vilko muziejus.

Filmą pristatys Ramūnas Abukevičius, įėjimas nemokamas.

Vykintė Stundytė-Pier

Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejus