Algimantas Rusteka: Imitacinės valstybės politologija ir praktika

Autorius: Algimantas Rusteika Šaltinis: https://minfo.lt/nuomones/stra... 2022-10-18 14:02:00, skaitė 257, komentavo 1

Algimantas Rusteka: Imitacinės valstybės politologija ir praktika

Kartais skaitytojai privačiai parašo, kad reikia vadovautis ne emocijomis, o politologine analize, reitingais, tyrinėti politinius procesus. Taip visame pasaulyje juk daroma! Ir kitų šalių patirties pavyzdžiu pateikinėkite tokius kaip ir mokslinius pasiūlymus! Žodžiu, neišradinėkim dviračio, Algimantai!

Tačiau ant to dviračio važinėtojų ir be manęs apstu. O šitokio melo ir imitacinės politikos patirties iš kitų šalių neišmoksi, nes esame savo išsivalstybinimu nepakartojama tauta, unikaliai paklusni absoliučiai beviltiškam, gobšiam menkystų pseudoelitui.

Taip, politiniai reitingai ir politologų straipsneliai vis pasirodo portaluose. Rangovai atlieka apklausas pagal kokias tik nori "imtis", užsakovai apmoka už išvadas, kurias užsakė, rašytojai apie tai parašinėja, skaitytojai paskaitinėja, LRT programa "Vremia" pranešinėja. Žodžiu - viskas mūsų smėlio dėžėje kaip pas didelius, demokratinius vaikinus!

Bet šitoks žaidimas turi prasmę tik ten, kur politinė partinė sistema - gera ar bloga - yra. Pas mus jos nėra. Mūsų partijos jokių, išskyrus savo CK, finansinių ir verslo grupuočių bei didžiausių slaptų rėmėjų, interesų neatstovauja. Jokios ideologijos neturi. Jokių savo pavadinimuose įvardintų visuomenės vertybinių variantų nereiškia - tai tik tuščios iškabos, kurių niekas seniai neskaito.

Esi liberalių - tikrų liberalių - pažiūrų, t.y. tu už ekonominę laisvę ir valstybės minimalų kišimąsi į privatumą? Tai pirk leftistinį, globalų hibridą "Liberalų sąjūdį", varomą tarptautinio bankų kapitalo atliekų ir tolerancinių kvaišalų mišiniu, ir išpakavęs blizgančią pakuotę rasi mintis ir gyvenimą totaliai kontroliuojantį režimą. 

Esi tikras, nebolševikinis socialistas, tu prieš skurdą ir už didelius mokesčius korporacijoms? Štai tau ant Seimo lentynos akcija! Akinančiai, fotošopiškai šypsosi didieji visų monopolistų draugai socdemai su visapusiško monopolijų skatinimo mokestine politika ir droviai vagiančiais biudžetą bebrais. 

O gal tu už gamtos turtų išsaugojimą ateities kartoms, švarią gamtą, žaliąją politiką ir visokias ten ekologija? Tai prašom, žaliuosius imkit, kurie laksto kadilakais ir kerta miškus taip, kaip dar jokie okupantai Lietuvoj nekirto.
Tada gal esat konservatorius, jūs už tradicinių vertybių, šeimos išsaugojimą, už tautos šimtametį kultūros paveldą ir kalbą? Prie įėjimo į prekybcentrio salę išstatymas - paletėmis su nuolaida nekantriai laukia "tėvynės sąjunga", tradicijų naikinimas ir visų santuokos su visais, vaikų atiminėtojų zonderkomandos ir marksistinis neoliberalizmas.

Jie visi vieno kraujo - UAB "Lietuva" akcininkai prie sraunaus ES finansų upelio. Jokios politologijos ir rimti tyrimai ten, kur politikos nėra, neįmanomi, nes negyvus organizmus ir irimo procesus nagrinėja patologoanatomija. Reitingai čia irgi reiškia tik momentines apklaustųjų nuotaikas, bet ne pažiūras ir ne interesus ar pozicijas, tas nuotaikas nulemiančias.  

Kokia gali būti visuomenės grupių ir ideologijų atstovavimo politikoje analizė, kada niekas nieko už sistemos ribų neatstovauja ir atstovaujamoji politika paprasčiausiai neegzistuoja? Šiame marionečių teatre tai, kas būna tikrose valstybėse, negalioja ir tradicinės, rimtos politologijos analizės neįmanomos. Įmanomi, galioja ir situaciją čia realiai atspindi tik kriminologiniai tyrimai.

Profesionali imitacinėje valstybėje vykstančių esminių procesų analizė, kuria vadovaujantis būtų galima priimti strategijas ir praktinius sprendimus, reikalinga. Tikiuosi, kad kas nors ją parašys, o gal jau rašo... O slaptas variantas, pagal kurį pseudopartijos veikia, pudrina smegenis ir melo bei manipuliacijų metodais užsitikrina savo išlikimą, tai jau seniai parašytas. Jo realizacijos būdus matot kasdien per zombinimo dėžę ir portalų mirgėjime.

Aš čia daugiausiai užsiėminėju publicistika, dvasingais rašinėliais ir problemų įvardinimais. Atėjo laikas parašyti ir rimtai, kas bus ir kaip reikės veikti. Ir po truputį tą darysiu. Apie tai diskusijos jau seniai neviešai vyksta, susitikinėjama, mezgami kontaktai, pasirenkami žmonės ir išgryninamos pozicijos. Tikroji, ateities Lietuva kuriama dabar ir niekas nesirengia priešininkui iš anksto atskleisti savo planų. Turėkime kantrybės.