Per JK karines operacijas Afganistane žuvo mažiausiai 64 vaikai

Autorius: Anonimusas Šaltinis: https://www.bbc.com/news/world... 2022-11-10 10:05:00, skaitė 149, komentavo 0

Per JK karines operacijas Afganistane žuvo mažiausiai 64 vaikai

JK vyriausybė sumokėjo už mažiausiai keturis kartus daugiau Afganistano vaikų mirtį, nei anksčiau pripažino. Kompensacijos išmokėtos už 64 vaikus, o ne už 16, kaip buvo viešai pripažinta. Visi jie žuvo 2006-2014 m. kovose, kuriose dalyvavo JK pajėgos. Nauji duomenys gauti gavus informacijos laisvės užklausas, kurias pateikė labdaros organizacija "Action on Armed Violence" (AOAV). Dažniausios mirties priežastys buvo oro antskrydžiai ir patekimas į kryžminę ugnį.

AOAV mano, kad Britanijos pajėgų užregistruotų civilių mirčių skaičius greičiausiai yra per mažas. Iš visų užregistruotų mirčių tikrasis žuvusių vaikų skaičius gali būti net 135, nes kai kurie žuvusieji Gynybos ministerijos (MO) dokumentuose apibūdinami tik kaip sūnūs ir dukterys, o amžius ir mirties aplinkybės ne visada nurodomos.  AOAV teigia, kad gali būti, jog kai kurie iš tų 135 žuvusiųjų buvo suaugusieji, tačiau tikimybė, kad jie buvo jaunesni nei 18 metų, yra didelė, nes vidutinis amžius Afganistane yra labai mažas.

Dauguma iš 881 britams pateiktų prašymų dėl žuvusiųjų buvo atmesti ir tik ketvirtadalis gavo kompensaciją. Tarp tų, kurie buvo patenkinti, buvo vienas prašymas dėl aštuonių tos pačios afganų šeimos narių, žuvusių per koalicijos oro antskrydį kaime Navos rajone Helmando provincijoje 2009 m. gegužės mėn. Vyras prašė kompensacijos už savo sūnėno, dviejų sūnėno žmonų ir penkių jų vaikų žūtį. Ieškiniui patenkinti prireikė 144 dienų, už kurias jam buvo priteista 7205 svarai sterlingų (8260 JAV dolerių pagal dabartinį valiutos kursą).

Iš viso už 2006-2014 m. žuvusius 289 Afganistano civilius gyventojus URM išmokėjo 688 000 svarų sterlingų. AOAV teigia, kad prieš išmokant išmokas iš pareiškėjų dažnai buvo reikalaujama pateikti nuotraukas, gimimo liudijimus, taip pat patvirtinamuosius raštus, be to, daugelį jų oficialiai apklausė britų personalas, kad patvirtintų, jog jie nėra susiję su Talibanu.

Iš ankstesnių informacijos laisvės prašymų matyti, kad JK išmokos už Afganistane žuvusius asmenis buvo labai įvairios. Kai kuriais atvejais asmenys už prarastą turtą ar gyvulius gaudavo daugiau nei šeimos nariai. Gynybos ministerija pareiškime teigė: "Bet kokia civilių mirtis konflikto metu yra tragedija, juo labiau, kai tai susiję su vaikais ir šeimos nariais". Ji teigė, kad nors jos pajėgos stengiasi sumažinti civilių sužalojimų skaičių, "deja, jų niekada nepavyks visiškai pašalinti".

Tačiau labdaros organizacijos AOAV direktorius Iainas Overtonas kritikavo skaidrumo stoką, nes tyrėjams prireikė metų, kad gautų informaciją iš MO. Jis taip pat teigė, kad diskusijų apie šias mirtis trūkumas kelia klausimų, ar buvo pasimokyta.

Žmogaus teisių grupės ir labdaros organizacijos ne kartą kritikavo JAV ir Jungtinę Karalystę dėl to, kaip jos tiria karinių operacijų metu nukentėjusius civilius gyventojus ir praneša apie juos.

Gynybos ministerija pripažįsta, kad per bombardavimo kampaniją prieš grupuotę "Islamo valstybė" Irake ir Sirijoje per RAF oro antskrydį žuvo tik vienas civilis.

Tuo tarpu JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas neseniai nurodė iš esmės peržiūrėti, kaip Pentagonas tiria civilių aukų atvejus. Tai buvo padaryta po to, kai pernai per JAV oro antskrydį pasitraukiant iš Kabulo žuvo 10 civilių gyventojų. Iš pradžių JAV teigė, kad taikėsi į ekstremistus, tačiau žurnalistai vietoje rado įrodymų, kad visi žuvusieji buvo civiliai.

JAV civilinės žalos mažinimo ir reagavimo į ją veiksmų plane numatyta įdarbinti daugiau kaip 150 karinių darbuotojų, kurie daugiausia dėmesio skirtų civiliams padarytos žalos mažinimui, taip pat geresniam tokių incidentų ataskaitų teikimui ir duomenų rinkimui.

Gynybos ministerija teigė, kad stebi JAV peržiūros pažangą, tačiau neįsipareigojo keisti civilių žūčių tyrimo ar ataskaitų apie jas teikimo tvarkos.