Rusijos ir Baltarusijos invazija. Padėties apžvalga 2022 11 12 11:00

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2022/11/12/ru... 2022-11-12 19:31:00, skaitė 385, komentavo 12

Rusijos ir Baltarusijos invazija. Padėties apžvalga 2022 11 12 11:00

Politinis strateginis lygmuo

Ukrainos kariai vakar pasiekė dešinįjį Dnepro krantą, patvirtino Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas. Ukrainos kariuomenė toliau laisvina Ukrainos žemes Chersono kryptimi. Gal todėl Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas ir vėl prabilo apie Rusijos derybas su Ukraina. „Specialiosios karinės operacijos tikslų galima pasiekti derybomis, tačiau dėl Kijevo pozicijos jos neįmanomos“, – sakė Kremliaus atstovas.

Įdomu, kaip Peskovas ruošiasi „Ukrainos denacifikavimo operaciją“ įgyvendinti derybomis. Kadangi nei Peskovas, nei Putinas diplomatinės kalbos nesupranta, Ukraina tęs savo žemių denacifikavimo operaciją be derybų su Kremliumi.

Vokietijos kancleris Olafas Šolcas vakar pareiškė, kad Rusijos ir Ukrainos karo šiuo metu negalima užbaigti diplomatinėmis priemonėmis. Esą būtent Putinas sužlugdė iki šiol buvusias derybų galimybes.

„Pirmiausia, Rusija turi suprasti, kad diktatoriškos taikos idėja neveiks ir kad negalima tiesiog pereiti per teritoriją su flomasteriu ir pasakyti, kad dabar tai yra mano. Todėl diktatūrinio pasaulio nebus, turi būti kitoks supratimas“, – teigė Šolcas.

Šiuo metu Vokietijos pozicija kietesnė, nei JAV, kuri lenkia Kijevą derybų link.

Vokietijos kancleris prieš artėjantį G-20 susitikimą taip pat telefonu kalbėjosi su Ukrainos prezidentu. Zelenskis pranešė Šolcui apie Chersono išvadavimą, abu lyderiai pasmerkė Rusijos išpuolius prieš civilinę Ukrainos infrastruktūrą ir aptarė būdus, kaip stiprinti Ukrainos energetikos sektorių.

Kitą savaitę Šolcas dalyvaus Indonezijoje, Balyje vyksiančiame pasaulio išsivysčiusių ekonomikos šalių aukščiausiojo lygio susitikime.

Vokietija 2023 metų biudžete skyrė papildomą milijardą eurų Ukrainai paremti. Iš dokumento matyti, kad dalis pinigų skiriama Ukrainai ginti nuo Rusijos kibernetinių atakų ir karo nusikaltimų įrodymams rinkti. Vokietija yra trečia pagal dydį karinė donorė Ukrainai.

Labai džiaugiamės mūsų sąjungininkais vokiečiais ir jų principingumu.

Džo Baidenas ragina įsipareigoti siekti klimato kaitos suvaldymo karo Ukrainoje akivaizdoje. JAV prezidentas pareiškė, kad kaip niekada anksčiau, būtina dvigubai padidinti įsipareigojimus klimato srityje ir paragino kiekvieną šalį laikytis tikslų apriboti pasaulinį atšilimą iki 1,5 laipsnio pagal Celsijų.

„Rusijos karas tik dar labiau sustiprino būtinybę skubiai atsisakyti pasaulio priklausomybės nuo iškastinio kuro“, – sakė Džo Egipto kurortiniame Šarm el Šeicho mieste vykstančiame susitikime.

Klimato atšilimas – kitas po Rusijos invazijos Vakarų ir Rytų civilizacijų laukiantis iššūkis, kurio nesuvaldžius, žemėje gali prasidėti negrįžtami procesai.

Rusija teigia nesitikinti, kad derybose su JAV dėl branduolinių ginklų inspekcijų atnaujinimo bus pasiektas greitas proveržis. Abi šalys 2020 m. kovo mėn. susitarė nutraukti abipusius patikrinimus pagal naująją START sutartį – paskutinį išlikusį paktą, kuriuo ribojamas jų strateginis branduolinis arsenalas.

JAV valstybės departamentas šią savaitę pareiškė, kad priemonės, įvestos dėl Rusijos karo prieš Ukrainą, netrukdo Rusijos inspektoriams Jungtinėse Valstijose atlikti Naujosios START sutarties patikrinimų.

JAV itin aktuali branduolinė problematika, nes rinkos labai jautriai reaguoja į bet kokias saugumo turbulencijas.

Šį mėnesį Berlyne lapkričio 28-29 d. įvyksiančiame septynių galingiausių pramoninių šalių grupės G7 susitikime teisingumo ministrai daugiausia dėmesio skirs būdams, kaip patraukti baudžiamojon atsakomybėn asmenis dėl karo nusikaltimų Ukrainoje. Įtariamųjų paieškai ir galimų karo nusikaltimų nustatymui bus kuriamas tarptautinis koordinavimo tinklas.

Kremliaus chuntos karo nusikaltimai dar ilgai bus nagrinėjami ir tyrinėjami pasaulio istorikų ir teisininkų. Nusikaltėliai tribunolo neišvengs.

Tuo tarpu mes dėtume visas pastangas, jog nesuskaičiuojamas ir nepasveriamas ukrainiečių tautos kančias savo akimis pamatytų milijonai Rusijos piliečių, gyvenančių informaciniame vakuume. Ne tik pamatytų. Žiūrėtų. Ilgai. Kad svetimas skausmas įsigertų į milijonų rusų kraują ir smegenis.

Kremlius, keršydamas už sankcijas ir pralaimėjimus fronte, uždraudė į Rusiją atvykti 200 JAV piliečių. Į vadinamąjį Kremliaus „stop sąrašą“ įtraukti JAV prezidento Džo Baideno sesuo ir du broliai, Baltųjų rūmų spaudos sekretorė Karina Žan-Pjer ir JAV Atstovų rūmų pirmininkės Nensi Pelosi vyras Paulas Pelosi.

Sankcijos pritaikytos JAV Europos vadavietės vadui ir vyriausiajam sąjungininkų pajėgų Europoje vadui Kristoferiui Kavoliui, keturiems JAV gynybos viceministrams ir JAV vidaus reikalų sekretorei Deb Haland.

Šie JAV politikai ir pareigūnai po tokios baisios žinios puolė rautis plaukus ir kramtyti kojų nagus, nes Rusija buvo jų svajonių žemė. Baideno sesuo ketino statyti vilą Saratovo priemiestyje, o Nensi Pelosi ketino anūkus leisti mokytis Novosibirske.

Niekam nereikia šiandieninės atmatų valdomos Rusijos šiukšlynų.

Operacinis lygmuo

Ukrainos ginkluotosios pajėgos išvadavo Chersono sritį iki Dnepro upės. Rusija teigia, kad daugiau kaip 30 000 (ukrainiečių teigimu 40 000) karių persikėlė per upę. Manome, kad skaičių ramiai galima sumažinti du kartus.

Pranešama, kad nemažai Rusijos karių nuskendo upėje, tačiau faktai rodo, kad šis pasitraukimas vyko pakankamai sėkmingai. Panašu, kad rusams pavyko pasėti nerimą, skleidžiant dezinformaciją dėl pasirengimo miesto gynybai, kas buvo reikalinga sulaikant staigų Ukrainos kariuomenės veržimąsi.

Kremliaus generalinis štabas teigdamas, jog padarė viską, kad išsaugotų gyvybes, jas išsaugojo ne dėl to, kad tūkstančiai rusų karių liktų gyvi. Maskva planuoja šiuos tūkstančius kišti į kitą mėsmalę prie Mariupolio ir Krymo pusiasalio.

Nors yra teigiančių, jog Rusija „padovanojo“ ukrainiečiams Chersoną – tai netiesa. Driskiai nebeturi pasirinkimo. Neišvengiamai artėja katastrofiška okupantui pabaiga: pietų frontas byra.

Rusijai būtina operatyvinė pauzė, tačiau jokios pauzės nebus – ukrainiečiai spaus toliau, morališkai sudaužyta, be aprūpinimo liekanti rusų armija bus priversta trauktis toliau.

Putino režimui lieka vis mažiau laiko. Ar pamatysime pokyčius Kremliuje iki Kalėdų? Labai gali būti. Prigožino vykdoma privačios kariuomenės kampanija įgauna pagreitį. Ginkluoti recidyvistai yra menka grėsmė Ukrainai, tačiau gali būti rimtu iššūkiu Kremlių valdančiai klanų sąjungai. Būtent dėl to, režimas darosi vis labiau pavojingas.

Ir dėl tragedijos, kurią Putleris patiria Ukrainos žemėje.

Šiame kontekste keistai nuskambėjo JAV Jungtinio štabų vadų komiteto pirmininko Marko Milio (Mark Milley) pareiškimas, atsiradęs pora dienų iki Chersono atgavimo, kad Rusijos armijos atsitraukimas „neužtruks dieną ar dvi, jiems prireiks kelių dienų, o gal net savaičių, kad atitrauktų tas pajėgas į pietus nuo upės“. Neaišku ar generolas reiškė savo nuomonę, ar rėmėsi Pentagono žvalgybos duomenimis.

Kol pietuose ukrainiečiai švenčia pergalę, šiaurėje verda darbas – statoma siena su Baltarusija: kasami grioviai, statomos betoninės užtvaros, tiesiamos spygliuotos vielos.

Voluinės srityje įrengta apie 3 kilometrus sienos, darbai tęsiasi. Atvežti įtvirtinimo įrenginiai ir kituose regionuose, kurie ribojasi su Rusija. Ukraina sumanė kaip reikiant atsitverti nuo barbarų.

Ukrainos ginkluotosios pajėgos kreipėsi į Baltarusijos ir Rusijos karius. Vaizdo pranešime Ukrainos kariai ragina abiejų šalių agresorių karius pasiduoti, jei jiems būtų įsakyta pulti Ukrainą. „Priešingu atveju jūsų laukia neišvengiama mirtis”, – sakoma kreipimesi.

 

Taktinis lygmuo

Rusijos teroristai pasitraukdami sunaikino Chersono elektros energijos tiekimo sistemą.

Išlaisvintose Chersono srities gyvenvietėse Ukrainos gynybos pajėgų daliniai vykdo stabilizavimo priemones. Tuo tarpu okupantai stiprina gynybinius įtvirtinimus kairiajame Dnepro krante.

Nesuprantama ką, bet kažką okupantai veikia netoli Bachmuto, imituodami puolimo veiksmus.

Per praėjusią parą rusų teroristai paleido 4 raketas, sudavė 23 smūgius iš oro, surengė daugiau kaip 70 apšaudymų iš reaktyvinių ugnies sistemų. Nukentėjo daugiau kaip 25 gyvenvietės Charkivo, Lugansko, Donecko, Vinicos, Zaporožės, Chersono ir Mykolajivo srityse.

Laikinai okupuotoje Donecko srities teritorijose tvyro įtampa tarp mobilizuotų rusų karių ir „kadyrovcų“. Makio Takvkos mieste įvyko muštynės, kurių metu buvo sužeisti 3 žmonės.

Ukrainos aviacija per praėjusią parą sudavė 16 smūgių. Pataikyta į 13 personalo, ginklų ir karinės technikos koncentracijos rajonų, 3 okupantų priešlėktuvinių raketinių kompleksų pozicijas.

Pastarąją parą Ukrainos kariai numušė mažiausiai vieną bepilotį „Orlan“, artilerijos daliniai smogė 2 kontrolės punktams, 9 karių sutelkimo vietoms, karinei įrangai bei 2 kitiems svarbiems okupantų kariniams objektams.

Socialiniuose tinkluose plinta informacija apie tolesnį kolaborantų ir rusų traukimąsi nuo kairiojo Dnepro kranto Krymo ir Melitopolio link.

Rusija turės pirmąją stačiatikių Bažnyčiai priklausančią „Švento Andriejaus kryžiaus“ privačią karinę bendrovę. Pagrindinė jos užduotis – rengti mobilizuotuosius karui, taip pat planuojama kurti savo batalionus.

Nuotrauka: Koviniai popai ruošiasi mūšiui. Kadangi kalašnikovų trūksta, į mūšį popai eis su „krapylomis“ (nuotrauka asociatyvinė).

 

Dėkojame mūsų skaitytojams ir sekėjams bei rėmėjams. Tik Jūsų, mielieji, dėka, esame nepriklausomi ir galime sakyti tai, ką iš tiesų galvojame. Juridinius asmenis kviečiame sudaryti paramos sutartis (be jokių įsipareigojimų). Atskirai sakome ačiū: UAB „RCS LT“, Silvijai T. ir Lietuvos aludarių gildijai. 2022 10 01 – 12 31 kasdienės apžvalgos yra projekto „Aštuonkojis“ dalis.

Projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas. Visuomenės informacinio saugumo agentūra, sąskaitos Nr. LT447300010172065624