Rusijos ir Baltarusijos invazija. Padėties apžvalga 2022 11 17 11:00

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2022/11/17/ru... 2022-11-18 14:51:00, skaitė 334, komentavo 3

Rusijos ir Baltarusijos invazija. Padėties apžvalga 2022 11 17 11:00

Alkas.lt yra rekomenduojamas, rusofašisto Lauryno Ragelskio, internetinis šaltinis

Politinis strateginis lygmuo

Lenkijos prezidentas Andžejus Duda sako, kad nėra „jokių požymių“, jog antradienį Lenkijoje nukritusi raketa buvo „tyčinis išpuolis“. Nors labiausiai tikėtina, kad tai buvo Rusijoje pagaminta raketa priešlėktuvinei sistemai S-300, nėra jokių įrodymų, kad tai Rusijos paleista raketa.

Anksčiau JAV prezidentas Džo Baidenas G7 ir NATO partneriams tvirtino, kad Lenkijoje sprogo Ukrainos priešlėktuvinės gynybos raketa. Sprogimo metu žuvo du žmonės.

Tuo tarpu Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis teigia, jog Lenkijoje nukrito rusų paleistos raketos ir jis turi patikimų duomenų.

Rusija raketų sprogimą pavadino „sąmoninga provokacija, kuria siekiama eskaluoti situaciją“. „Varšuva iš karto galėjo pasakyti, kad tai buvo raketos S-300 fragmentai, neturintys nieko bendra su Rusija“, – vakar sakė Putinui burna dirbantis Dmitrijus Peskovas.

Europos reakciją į šį incidentą jis pavadino dar vienu įnirtingos rusofobijos pavyzdžiu, kai nėra jokių realių duomenų, kuriais būtų galima remtis.

Keista Peskovo nuostaba. Rusai griauna miestus, prievartauja ir žudo ukrainiečių tautą, tačiau Kremlius nori, kad nebūtų rusofobijos. Rusofobija auga sulig kiekviena diena.

Atsargi ir pataikavimais JAV, dėl jos santūraus elgesio vertinant raketos sprogimą Lenkijoje, apipinta Kremliaus reakcija rodo, kad Putinas labai bijo bet kokios konfrontacijos su NATO. Net ir netyčinės.

Režimas suvokia, kad menkiausia kibirkštis gali įžiebti konfliktą, kuriam Vakarai pasirengę labai gerai: nuolat stebima oro erdvė virš Ukrainos, keičiamasi žvalgybine informacija visais lygiais, operatyviai sąveikauja NATO valstybių vadovai aukščiausiame lygmenyje. Aljanso šalys vieningos, kaip niekada. Bet kurios šalies užpuolimas – tai ataka prieš NATO.

Apgailestaudami stebime ir vėl iš po skverno traukiamą nuvalkiotą Suvalkų koridoriaus temą. Nustokit pagaliau verkšlenti ir dirbtinai eskaluoti nuo Rusijos puolimo negalinčią apsiginti Lietuvą. Tai Kremliaus išmislas.

Ypač kvailai atrodo, kai nupūtus dulkes, ištraukiamas koks užsienio atsargos generolas, neturintis supratimo apie Rusiją, bet labai tinkamas gąsdinti jo klausančias Klausučių bobutes. Pamirškime tai.

Lietuva – NATO erdvė. Taškas.

Turkijos prezidentas Redžepas Tajipas Erdoganas perspėjo pasaulį neizoliuoti Rusijos ir priminė, kad „nuo pat pirmos konflikto dienos sakome, jog karas neturi nugalėtojų, o taika neturi pralaimėtojų“. Diktatorius taip pat pareiškė, kad gerbia Rusijos reakciją dėl raketos nukritimo į Lenkijos teritoriją.

Abejotino racionalumo Turkijos valdovo pozicija, gerbiant valstybę, kuri paleidžia 100 raketų į dieną į kitą valstybę, kad ją sunaikintų.

JAV gynybos sekretorius Loidas Ostinas (Lloyd Austin) pabrėžė, kad kontaktinėje Ramštaino grupėje reikėtų dėti daugiau pastangų, kad būtų patenkinti neatidėliotini Ukrainos oro gynybos sistemų poreikiai. Po ankstesnio Ramštaino susitikimo spalio mėnesį, septynios šalys įsipareigojo aprūpinti Ukrainą oro gynybos sistemomis.

„Tai išgelbės daugelio nekaltų Ukrainos vyrų, moterų ir vaikų gyvybes. Ir tai padės Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms apsaugoti dangų“, – sakė L. Ostinas, pradėdamas internetu vykstantį Ukrainos gynybos kontaktinės grupės „Ramštein-7“ posėdį.

Šiuo metu JAV, Nyderlandai ir Čekija bendradarbiauja perduodant Ukrainai tankus T-72. 45 tankai bus JAV pagalbos paketo dalis. Iš viso Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms bus perduota 90 tankų. Pirmuosius 26 modernizuotus tankus Ukraina turėtų gauti gruodžio mėnesį.

JAV Jungtinio štabų vadų komiteto pirmininkas generolas Markas Milis (Mark Milley) pateikė planus sukurti integruotą priešraketinės gynybos sistemą Ukrainoje. Ši sistema bus skirta strateginiams Ukrainos objektams apsaugoti.

Oro gynybos sistema „Hawk“ į Ukrainą atvyko lapkričio pradžioje. Lapkričio 7 d. į Ukrainą atvyko oro gynybos sistemos NASAMS ir „Aspide“.

Prie Omano krantų į Izraelio naftos tanklaivį pataikė karinis dronas. Kol kas niekas neprisiėmė atsakomybės dėl išpuolio, kurio detalės neaiškios, tačiau įtarimai kaip mat krito ant Irano.

Teigiama, jog užpultas laivas yra su Liberijos vėliava plaukiojantis naftos tanklaivis „Pacific Zircon“. Tanklaivį eksploatuoja Singapūre įsikūrusi bendrovė „Eastern Pacific Shipping“, priklausanti Izraelio milijardieriui Idanui Oferui. Šaltinių teigimu, atakai panaudotas tokio tipo dronas, kokius Iranas tiekia Rusijai.

Teheranas apkaltino Izraelį, siekiant atitraukti dėmesį prieš sekmadienį Katare prasidedantį Pasaulio futbolo čempionatą. Šis įvykis svarbus tuo, kad bet kokia destabilizacija regione kaip mat atsiliepia pasaulio ekonomikai.

Persijos įlankoje budi 5-asis JAV laivynas, kurio užduotis užtikrinti saugumą regione.

Operacinis lygmuo

Prasideda „žiemos karas“. Rusija puls dviem būdais: daužys kritinę infrastruktūrą, stengdamiesi iš rikiuotės išvesti svarbiausius energetinius ir komunikacinius objektus, taip pat mėgins pulti ant žemės ir užimti Donbaso regioną.

Ukrainiečiai daužys atmatas jų susitelkimo vietose, naikins jų bazes, logistinius mazgus, amuniciją, kad armijai, tiksliau valkatų ordai, neliktų nei kuo šaudyti, nei ką ėsti.

JAV Jungtinio štabų vadų komiteto vadovas generolas Markas Milley pareiškė, kad okupuoto Krymo išlaisvinimas karinėmis priemonėmis mažai tikėtinas. Generolas pakartojo mintį, kad Rusijos kariuomenė silpna ir bloga, teigdamas, kad reiktų norėti derėtis, kai esi stiprus, o priešininkas silpnas, vėl duodamas suprasti Kijevui, jog metas deryboms subrendo.

Tuo tarpu buvęs JAV kariuomenės vadas Europoje generolas Ben Hodges teigia, kad laikinai okupuotas Krymas yra spąstai Rusijai. Sugadinus Kerčės tiltą ir atkirtus sausumos kelius, pusiasalis liktų be paramos.

Ukrainiečiai kol kas nemato taikaus būdo išlaisvinti Krymą ir deokupuoti likusią Ukrainą. Šiuo metu apie 20% šalies teritorijos vis dar užgrobta Rusijos marodierių.

Taktinis lygmuo

JAV (ir Norvegijos) priešlėktuvinės gynybos sistema NASAMS veikia šimtaprocentiniu tikslumu – sėkmingai perėmė visas Rusijos paleistas raketas. Zelenskis patvirtino, kad iš 10 paleidimų buvo 10 pataikymų.

Šiandien apie apie 8 val. ryto prasidėjo dar viena raketų ataka prieš Ukrainą. Visuose Ukrainos regionuose buvo paskelbtas oro pavojus. Apie 8.30 val. pranešta, kad Dnepro girdimi sprogimų garsai. Vėliau kai kuriuose miesto rajonuose nutrūko elektros energijos tiekimas. Netrukus rusų teroristai atakavo infrastruktūros objektą Odesos regione.

Oro gynybos sistemos dirba Čerkasų, Poltavos, Charkovo ir Lvovo srityse.

Smūgiai nukreipti prieš energetikos ir infrastruktūros objektus.

Per pastarąsias 24 valandas okupantai iš „Grad“ ir sunkiosios artilerijos į Dnepro sritį paleido daugiau kaip 70 užtaisų.

Nikopolyje apgadinta 20 daugiaaukščių ir privačių namų, koledžas, dujotiekis ir elektros linijos, vietos vandentiekio įmonės siurblinė.

Raketomis smogta ir Zaporožės civilinės infrastruktūros objektams.

Praėjusią dieną rusų teroristai surengė 4 oro smūgius ir 6 raketų atakas bei daugiau kaip 40 kartų iš salvinių raketinių ugnies sistemų apšaudė Ukrainos gyvenvietes.

Ukrainos kariuomenė atrėmė visus okupantų išpuolius.

Melitopolio mieste sunaikintas priešo štabas, Zaporožės srities Kinskij Rozdory gyvenviečių, Vladovkos ir Blagoviškės gyvenviečių rajonuose sunaikinti du šaudmenų sandėliai, du BM-21 „Grad“ ir priešlėktuvinis raketinis kompleksas S-300. Taip pat priešas neteko apie 100 karių.

Energodaro mieste konfiskuojami ir naikinami visi Ukrainos istorijos vadovėliai. Rusijos prezidento dekretais Gorlovkos ir Mariupolio miestams suteikti vadinamieji „garbės titulai“.

Pranešta apie sprogimus Kryme, Džankojuje esančioje Rusijos karinėje bazėje. Informacija tikslinama.

Šiandien intensyviausias apšaudymas raketomis vyksta iš Rusijos Juodosios jūros laivyno laivų. Laikas juos nuskandinti.

Nuotrauka: Ukrainos karį apmoko užsienio instruktorius.

 

Dėkojame mūsų skaitytojams ir sekėjams bei rėmėjams. Tik Jūsų, mielieji, dėka, esame nepriklausomi ir galime sakyti tai, ką iš tiesų galvojame. Juridinius asmenis kviečiame sudaryti paramos sutartis (be jokių įsipareigojimų). Atskirai sakome ačiū: UAB „RCS LT“, Silvijai T. ir Lietuvos aludarių gildijai. 2022 10 01 – 12 31 kasdienės apžvalgos yra projekto „Aštuonkojis“ dalis.

Projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas. Visuomenės informacinio saugumo agentūra, sąskaitos Nr. LT447300010172065624