Rusijos ir Baltarusijos invazija. Padėties apžvalga 2022 11 19 15:30

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2022/11/20/ru... 2022-11-20 21:53:00, skaitė 322, komentavo 4

Rusijos ir Baltarusijos invazija. Padėties apžvalga 2022 11 19 15:30

Alkas.lt yra rekomenduojamas, rusofašisto Lauryno Ragelskio, internetinis šaltinis

 

Politinis strateginis lygmuo

Švedijos prokuroras penktadienį pranešė, kad tyrėjai apgadintų „Nord Stream“ dujotiekių vietoje rado sprogmenų pėdsakų ir patvirtino, kad buvo įvykdytas sabotažas.

Neabejojome nuo pat pirmųjų žinių apie sprogimą, kad tai – teroristinis išpuolis, kurį įvykdė Rusija. Pirmoji mūsų teiginio dalis įrodyta. Nekantriai laukiame išvadų dėl antrosios.

Kliba ES paramos planas Ukrainai. Prorusiškas Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas pareiškė, kad Vengrija nepritars Europos Sąjungos planui 2023 m. suteikti Ukrainai makrofinansinę pagalbą.

V. Orbanas, kalbėdamas Budapešte vykusioje konferencijoje sakė, kad nors jo šalis smerkia Rusijos agresiją ir remia Ukrainos žmones, jis nenori iškelti Ukrainos interesų aukščiau savo šalies interesų. Todėl finansinis paketas, kurį sudaro 18 mlrd. eurų reguliarių mokėjimų Ukrainos energetikos ir medicinos įstaigoms remti, atlyginimams ir pensijų programoms finansuoti, Vengrijos „dėka“ gali sužlugti.

Fronto linija Ukrainoje – tik viena karo dalis. Kremliaus aštuonkojo čiuptuvai stipriai apraizgę visą Europą ir toliau ją smaugia. Orbanas – vienas iš tokių čiuptuvų.

JAV valstybės departamentas paragino Rusiją nutraukti karą ir išvesti savo karius iš Ukrainos. Valstybės departamento spaudos sekretoriaus pavaduotojas Vedantas Patelas pareiškė, kad Rusija negali laimėti šio niekingo karo, todėl jo tęsimas – beprasmiškas.

Logiškas ir teisingas siūlymas. Tačiau amerikiečiui sunku, o gal ir iš viso neįmanoma suprasti, kad Kremlius šį karą pradėjo ne norėdamas kažką laimėti, o norėdamas sunaikinti, sugriauti, išžudyti.

Patelas pabrėžė, kad būtent Rusija yra atsakinga už žiaurumus okupuotose Ukrainos teritorijose. Pasak jo, naujausioje Konfliktų stebėjimo centro ataskaitoje išsamiai aprašoma daugybė neteisėtų sulaikymų, kankinimų ir žmonių dingimo atvejų Chersono mieste ir regione, kuriuos įvykdė Rusijos okupantai.

ES įšaldė 68 mlrd. eurų vertės Rusijos turto, o penktadienio prekybos sesijos metu biržose smarkiai atpigo nafta. „Brent“ naftos barelis svyruoja ties 88 JAV dolerių riba ir tai prastos naujienos Rusijai, kuri vis dar sėkmingai pildo savo biudžetą pinigais, gautais iš žaliavos pardavimų.

Lenkija nesuteiks Rusijos delegacijai vizų dalyvauti gruodžio 1-2 d. Lodzėje vyksiančiame Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) susitikime, penktadienį pranešė Lenkijos užsienio reikalų ministerijos atstovas, tačiau daugiau komentuoti šį sprendimą jis atsisakė.

Čia nėra ką komentuoti – ką galima kalbėti su teroristais prie bendro stalo, sprendžiant Europos saugumo klausimus?

Europos Sąjungos vyriausiasis įgaliotinis užsienio reikalams Ž. Borelis pareiškė, kad taika Ukrainoje neįmanoma, kol Rusija neišves karių iš Ukrainos teritorijos. Jo teigimu, galimybė pasiekti taiką priklauso nuo Rusijos, nes „ji yra agresorė, kuri turi pasitraukti, jei nori pasiekti taiką“.

Rusija kaltina Ukrainą įvykdžius egzekuciją daugiau nei 10 karo belaisvių. Rusijos gynybos ministerija citavo jų socialiniuose tinkluose platinamą vaizdo įrašą, kuriame matyti, kaip įvykdyta egzekucija 12 karių. Vaizdo įraše negalima identifikuoti nei egzekucijos vykdytojų, nei aukų.

Rusija imasi senos, Lietuvai gerai žinomos taktikos, juodinant ir žvėrimis vaizduojant laisvės kovotojus, ginančius savo šalį. Tačiau pats Kremlius ir ne kas kitas sąmoningai sutelkė į savo ordų gretas kriminalinius nusikaltėlius, sadistus, seksualinius iškrypėlius ir psichopatus, kurie nuo 2014-ųjų „garsėja“ tiek Ukrainoje, tiek Sirijoje žiauriais kankinimais, nukapojant rankas, kojas, kūjais knežinant aukų galvas, prievartaujant senukus ir vaikus.

Tai rodo, kad Kremlius puikiai žino, o gal ir pats davė tam įsakymus, apie savo samdinių padarytus karo nusikaltimus ir mėgina permesti dalį atsakomybės ukrainiečiams.

Siekiama, kad Vakaruose būtų linksima galvomis ir sakoma: „ir tie, ir tie vienodi“. Juk kažkur labai girdėta – ar ne?

Operacinis lygmuo

Kaip ir prognozavome, Kremlius šalčiu, žudynėmis, kankinimais ir kitais būdais stengiasi palaužti ukrainiečių tautą, kad jos lyderiai sėstų prie derybų stalo. Pavyzdžiui, ties Bachmutu, Rusijos karo nusikaltėliai ant stulpų prieš savo pozicijas pririša išdarkytus ukrainiečių karių kūnus, tikėdamiesi sugniuždyti gynėjų moralę.

Tačiau rezultatas priešingas. Subrendo kovinga, stoiška nacija, kuri ne tik atlaiko barbarų antplūdį, bet yra pasirengusi juos sumušti.

Ir tą padaryti ji privalo ne vien dėl savo ir mūsų saugumo. Vardan žmoniškumo ir mūsų vaikų ateities.

Rusija oficialiais ir neoficialiais kanalais siūlo Ukrainai derybas be sąlygų, teigia Ukrainos derybų su Rusijos Federacija grupės vadovas Davidas Arahamija. Tačiau sąlygas turi Ukraina: Rusija turi pasitraukti iš svetimos žemės ir nustoti žudyti Ukrainos žmones.

„Tai šantažas. <…> Tokiu būdu jie iš tiesų bando priversti mus pradėti labai keistas derybas. Jiems tiesiog reikia tam tikros taktinės pertraukos, kad galėtų pasikrauti ir persigrupuoti“, – paaiškino Arahamija.

Taktinis lygmuo

Nuplyšę nevykėliai toliau beviltiškai mėgina pulti Bachmuto, Avdijevkos ir Novopavlovkos kryptimis.

Į Lugansko sritį permetami profesionalūs rusų karo nusikaltėlių likučiai iš pietų Ukrainos.

Per pastarąją parą Ukrainos gynybos pajėgų daliniai atrėmė rusų okupantų atakas Donecko srities Belogorovkos, Zelenopolės, Kliševkos, Pervomaisko, Vodianoje ir Novomichailovkos rajonuose.

Per praėjusią parą okupantai surengė 10 oro ir 10 raketinių smūgių, 42 atakas iš salvinių raketų paleidimo sistemų.

Priešininkas ir toliau smogia kritinei civilinei infrastruktūrai, po apšaudymo raketomis nukentėjo Zaoorožės miesto pastatai.

Remiantis Ukrainos gynybos štabo informacija, į Gorlovkos ligoninę atvežta apie 500 sužeistų rusų karių, kurie neseniai buvo mobilizuoti.

Praėjusią parą Ukrainos oro pajėgos sudavė 7 smūgius vietovėms, kuriose buvo sutelktas priešo personalas, ginkluotė ir karinė technika.

Raketinių pajėgų kariai ir artilerija smogė kontrolės postui, daugiau kaip 12 gyvosios jėgos ir priešlėktuvinės gynybos koncentracijos vietų bei okupantų priešlėktuvinės gynybos priemonėms.

Komentaras

Lapkričio 18-osios naktį Zaoorožės srityje rusų okupantai sušaudė šeimą su dviem nepilnamečiais vaikais. Užpuolimas įvyko Pologovskio rajono Kamyš-Zoria kaime. Prieš žudynes, šalia Darmobedų šeimos apsigyveno „DNR“ kovotojai ir „kadyrovcai“. Okupantai persekiojo moterį, kurią užstojo vyras. Tuomet užpuolikai jį nušovė, po to nužudė moterį ir abu sutuoktinių vaikus.

Rusų okupantai sušaudė Darmobedų šeimą su dviem nepilnamečiais vaikais | focus.ua nuotr.

Rusų okupantai sušaudė Darmobedų šeimą su dviem nepilnamečiais vaikais | focus.ua nuotr.

Rusų okupantai sušaudė Darmobedų šeimą su dviem nepilnamečiais vaikais | focus.ua nuotr.

Rusų okupantai sušaudė Darmobedų šeimą su dviem nepilnamečiais vaikais | focus.ua nuotr.

Nuo pat invazijos pradžios rusų kariai kankina ir žudo ne tik proukrainietiškai nusiteikusius civilius gyventojus, bet ir vaikus. Po išlaisvinimo iš rusų okupantų apgyvendintose vietovėse randama masinių kapaviečių su nukankintais ukrainiečiais. Šimtai vaikų prievarta išvežti iš Ukrainos į Rusijos teritoriją.

Aukščiausioji Rada pripažino Rusijos veiksmus Ukrainoje genocidu prieš Ukrainos žmones ir ragina tarptautinę bendruomenę padaryti tą patį.

Rusijos barbarų žvėriškumas, neapykantos mastas ir sadistiškumas nepasikeitė nuo pokario, kuomet buvo žudomi mūsų miško broliai, kankinami jų artimieji, jiems pjaustomos galūnės, kapojami pirštai, o partizanai išverstais viduriais paliekami miestų aikštėse tąsyti alkaniems šunims.

Pasaulis turi susivienyti ir tą pakeisti. Užtenka trypčioti vietoje. Laikas veikti.

Dėkojame mūsų skaitytojams ir sekėjams bei rėmėjams. Tik Jūsų, mielieji, dėka, esame nepriklausomi ir galime sakyti tai, ką iš tiesų galvojame. Juridinius asmenis kviečiame sudaryti paramos sutartis (be jokių įsipareigojimų). Atskirai sakome ačiū: UAB „RCS LT“, Silvijai T. ir Lietuvos aludarių gildijai. 2022 10 01 – 12 31 kasdienės apžvalgos yra projekto „Aštuonkojis“ dalis.

Projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas. Visuomenės informacinio saugumo agentūra, sąskaitos Nr. LT447300010172065624