Rusijos ir Baltarusijos invazija. Padėties apžvalga 2022 11 20 11:00

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2022/11/20/ru... 2022-11-21 14:17:00, skaitė 368, komentavo 3

Rusijos ir Baltarusijos invazija. Padėties apžvalga 2022 11 20 11:00

Alkas.lt yra rekomenduojamas, rusofašisto Lauryno Ragelskio, internetinis šaltinis

 

Politinis strateginis lygmuo

Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Rišis Sunakas po derybų su prezidentu Volodymyru Zelenskiu paskelbė apie naują JK pagalbos paketą Ukrainai. Jungtinės Karalystės premjeras išreiškė susižavėjimą tuo, kaip Ukrainos kariai demonstruoja savo kovinę dvasią. R. Sunakas pažymėjo, kad Didžioji Britanija ir toliau teiks pagalbą Ukrainai, kol joje įsivyraus taika.

Londonas suteiks Ukrainai 120 specialių priešlėktuvinių pabūklų ir radiolokacinių stočių. Į JK pagalbos paketą taip pat įeis žiemos įranga Ukrainos kariuomenei ir humanitarinė pagalba už daugiau nei 16 mln. svarų sterlingų.

Dieną prieš susitikimą paaiškėjo, kad Didžioji Britanija skirs 5 mln. svarų sterlingų Ukrainos energetikos infrastruktūrai atkurti ir suteiks Ukrainai dar 1 000 raketų „žemė-oras“.

Jei kas turėjo nuogąstavimų dėl naujojo premjero pozicijos, tai jie, manome, yra visiškai išsklaidyti.

Ukrainos gynybos ministro pavaduotojas Volodymyras Havrylovas sako, kad Ukrainos gynybos pajėgos gali susigrąžinti Krymą iki gruodžio pabaigos, o karas su Rusija baigsis 2023 m. pavasarį.

Krymo išvadavimas – labai optimistinis scenarijus. Nesakysime, kad tai neįmanoma, kad nesugadinti šventinių nuotaikų, jai jas galima taip pavadinti.

Havrylovas taip pat teigia, kad Ukraina niekada nenustos kovoti iki pergalės, nepaisant Rusijos branduolinio smūgio grėsmės.

„Ukrainos visuomenėje priimtas sprendimas eiti iki galo, ir nesvarbu, koks scenarijus pateiktas ant stalo. Ukrainiečiai dideliu krauju sumokėjo už tai, ką jau pasiekėme, ir jie žino, kad bet koks konflikto atidėliojimas ar įšaldymas bus tik šio karo prieš Ukrainos kaip tautos egzistavimą tęsinys“, – sakė Havrylovas.

Prezidento kanceliarijos vadovas Andrijus Jermakas pareiškė, kad prognozės apie karo pabaigą 2023 m. pavasarį „skamba kaip sapnas“. Zelenskio štabo atstovas teigia, jog jis karo pabaigos artimiausioje perspektyvoje neįžvelgia.

Pentagono vadovo Loido Ostino teigimu, karo Ukrainoje baigtis bus lemiamas veiksnys, lemiantis šio šimtmečio pasaulio saugumą. Ostinas pabrėžė, kad NATO yra gynybinis aljansas ir nesiekia konfrontacijos su Rusija bei nekelia jai grėsmės. „Mes nedalyvausime kare. Mes remsime Ukrainą“, – sakė Pentagono vadovas.

Mhm, nežinom, ką čia norima apgauti, jei ne patį save. NATO tiekdama Ukrainai ginklus dalyvauja kare, bet tiesiogiai be priežasties įsikišti į karo veiksmus negali, nes nėra užpulta.

Tačiau atskiroms aljanso šalims niekas nedraudžia ginti agresoriaus naikinamą šalį. Žinant Kremliaus bailumą, kieta retorika, ultimatumai ir – jei reikia – veiksmai ant žemės ne tik sumažintų Rusijos karinį aktyvumą, bet pagreitintų jos režimo krachą ir sustabdytų beprasmes žmonių žudynes.

Teigiama, kad Rusijos smūgiai sugadino beveik pusę Ukrainos energetikos sistemos. Būtent todėl ukrainiečiai buvo raginami apsvarstyti galimybę žiemai išvykti iš šalies, nes tai padėtų šaliai taupyti elektros energiją. Taip pat patariama ukrainiečiams iš miestų keltis žiemai į kaimą.

Pagalba Ukrainos energetikos sistemai – taip pat indėlis į pergalę. Sumažinus elektros energijos suvartojimą, bus užtikrintas energijos tiekimas ligoninėms, kuriose gydomi sužeisti kariai.

Baltarusija neketina „įsitraukti į jokius konfliktus“, pareiškė Baltarusijos gynybos ministras Chreninas. „Mūsų planuose nėra minčių įsivelti į kokius nors konfliktus. Mes tik ruošiamės ginti savo žemę, savo tėvynę“, – sakė jis.

Gynybos ministras patvirtino, kad 2023 m. Baltarusijoje vyks bendros Rusijos ir Baltarusijos pratybos „Sąjungos skydas-2023“. Manoma, kad pratybos gali būti išnaudotos kaip pasirengimas raketų ir oro smūgiams prieš Ukrainą.

Galimai laikinas proto prašviesėjimas. Baltarusijai nėra nuo ko gintis. Nebent nuo Putino ir Lukašenkos.

Dėl Rusijos invazijos žuvo mažiausiai 437 Ukrainos vaikai, pranešė Ukrainos generalinė prokuratūra. Daugiau kaip 837 vaikai buvo sužeisti. Šis skaičius nėra galutinis.

Jungtinės Tautos nurodė, kad nuo Rusijos invazijos pradžios žuvo mažiausiai 16 295 civiliai gyventojai. Maskva neigia, kad taikosi į civilius gyventojus.

Manome, kad šie skaičiai gali būti gerokai didesni, turint galvoje masines skerdynes Mariupolyje ir kitose vietovėse.

Vokietija Kijevui jau perdavė 30 savaeigių priešlėktuvinės gynybos sistemų „Gepard“, kurios tapo veiksmingu ginklu prieš Irano bepiločius orlaivius „Shahed-136“.

„Ukraina smogė naftos terminalui Novorosijske“ – taip pavadintas tekstas pasirodė viename pagrindinių „opozicinių“ portalų. Kadangi teksto pavadinimas nesutampa su turiniu, savo skaitytojų visuomet prašome skaityti medžiagą iki galo. O straipsnio turinys teigia, kad nėra jokių duomenų apie Ukrainos ataką prieš terminalą.

Mūsų manymu, tokia informacija, tiksliau dezinformacija turi tokius tikslus: paskleisti melagingą žinią apie Novorosijsko užpuolimą, kad melaginga žinutė išplistų kuo plačiau (dauguma skaito tik antraštes), padirginti kuo reakcingesnius rusų, palaikančių karą Ukrainoje jausmus bei pasiruošti galimiems „atsako“ variantams.

Operacinis lygmuo

Pentagono teigimu, raketų atakomis Rusija siekia ne tik sunaikinti kritinę infrastruktūrą, bet ir išeikvoti Ukrainos priešlėktuvinės gynybos atsargas. Tai įgalintų Rusijos pajėgas dominuoti danguje virš Ukrainos. Todėl JAV darys viską, kad „ukrainiečiai gautų tai, ko jiems reikia, kad jų oro gynyba būtų gyvybinga.“

Tuo tarpu Rusijos surovikinai daro viską, kad ukrainiečiams karas taptų nepakeliamas. Stengiamasi sėti ne tik mirtis, paniką, bet ir neviltį.

Rusijos teroristai apšaudė humanitarinės pagalbos punktą Chersono srityje ir sužeidė penkis žmones. Humanitariniame punkte buvo dalinama duona.

Chersono srityje daugelis rajonų be elektros ir interneto. Okupantai Chersone sunaikino beveik visus šviesolaidinius mazgus. Tačiau miestas gaus papildomai 210 „Starlink“ terminalų interneto ryšiui atkurti.

Lapkričio 15 d. „Ukrposhta“ Chersone pradėjo mokėti pensijas. Chersone ir regione jau dirba srities, rajonų ir miestų karinių administracijų, taip pat vietos policijos ir Ukrainos saugumo tarnybos.

Taktinis lygmuo

Šiandien ryte visuose Ukrainos miestuose gaudė oro pavojaus sirenos.

Rusijos teroristai toliau bombarduoja Ukrainos pramonės objektus ir kritinę infrastruktūrą. Tvirtinama fronto gynybos linijos inžinerinė įranga.

Okupantai sudavė vieną oro ir 4 raketų smūgius, surengė 59 atakas iš salvinių raketų sistemų.

Pažeisdama tarptautinės humanitarinės teisės normas, Rusijos Federacija raketomis smogė Sviatogorsko ir Kramatorsko miestų civilinės infrastruktūros objektams.

Rusija telkia dalinius Briansko ir Kursko sričių pasienio rajonuose, todėl neatmestina galimybė, kad bus bandoma vykdyti ginkluotas provokacijas bei diversijas iš Rusijos, tiek iš Baltarusijos teritorijų.

Lugansko srityje steigiami papildomi kontrolės punktai siekiant nustatyti ir sulaikyti rusų armijos dezertyrus.

Zaporožės srityje sužeista 160 okupantų. Praėjusią parą sunaikinta 10 vienetų įvairaus tipo karinės technikos ir amunicijos sandėlis. Ukrainiečių kariai numušė bepilotį orlaivį „Orlan-10“ ir pataikė į priešo valdymo postą bei šaudmenų sandėlį.

Ukrainos karinė vadovybė prašo savo piliečių:

  1. Laikyti vonią arba kanistrą, pilną vandens.
  2. Telefonus ir baterijas visada laikyti įkrautus.
  3. Namuose turėti žvakių, jei dingtų elektra.
  4. Automobilyje turėti pilną baką kuro.
  5. Nepamiršti, kad maistui užšaldyti nebūtinas šaldytuvas – juo gali tapti balkonas.

Geri patarimai, kurie gali praversti ir mums.

Nuotrauka: ukrainiečių karys prisišaudo ginklą žiemos sąlygoms.

 

Dėkojame mūsų skaitytojams ir sekėjams bei rėmėjams. Tik Jūsų, mielieji, dėka, esame nepriklausomi ir galime sakyti tai, ką iš tiesų galvojame. Juridinius asmenis kviečiame sudaryti paramos sutartis (be jokių įsipareigojimų). Atskirai sakome ačiū: UAB „RCS LT“, Silvijai T. ir Lietuvos aludarių gildijai. 2022 10 01 – 12 31 kasdienės apžvalgos yra projekto „Aštuonkojis“ dalis.

Projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas. Visuomenės informacinio saugumo agentūra, sąskaitos Nr. LT447300010172065624