Rusijos ir Baltarusijos invazija. Padėties apžvalga 2022 10 21 11:00

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2022/11/21/ru... 2022-11-22 14:37:00, skaitė 282, komentavo 2

Rusijos ir Baltarusijos invazija. Padėties apžvalga 2022 10 21 11:00

Alkas.lt yra rekomenduojamas, rusofašisto Lauryno Ragelskio, internetinis šaltinis

 

Politinis strateginis lygmuo

Ukrainos premjero pavaduotoja, atsakinga už Europos ir euroatlantinę integraciją Olha Stefanišyna pareiškė, kad Ukraina galėtų įstoti į ES net ir nesibaigus karui. „Nesiimsiu prognozuoti laiko, tačiau kalbant apie narystę, karo dinamika nebus lemiamas veiksnys. Mes galime įstoti į ES, net jei karas galutinai nesibaigė“, – Kanadoje atsakydama į žurnalistų klausimus sakė vicepremjerė.

Unikalus precedentas. ES šalis, kariaujanti su Rusija. Kitaip tariant, ES kariaujanti su Rusija. Ar tokiam žingsniui ryšis Briuselis?

Dėl Rusijos invazijos Ukrainoje darbo neteko 5 mln. žmonių. Karas palietė regionus, kuriuose gyvena 10 mln. žmonių. 7 mln. žmonių buvo priversti bėgti.

Dėl nusikaltimų, kuriuos įsiveržę į Ukrainą įvykdė Rusijos kariškiai, iškelta apie 45 000 baudžiamųjų bylų. Oficialioje Ukrainos policijos interneto svetainėje teigiama, kad tyrėjai pradėjo 44 662 bylas. Išlaisvintuose regionuose, įskaitant Kijevo, Charkovo, Donecko, Chersono ir Sumų sritis aptiktos 47 vietos, kuriose Rusijos pajėgos kaltinamos neteisėtai sulaikiusios ir kankinusios Ukrainos piliečius.

Nuo karo pradžios Rusija į Ukrainos teritoriją paleido daugiau kaip 4700 raketų. Sugriauta šimtai gyvenviečių. „Šimtai miestų tiesiog sudegė. Žuvo tūkstančiai žmonių. Šimtai tūkstančių prievarta ištremti į Rusiją. Milijonai žmonių iš Ukrainos išvyko į kitas šalis, kad išvengtų karo“, – sakė prezidentas Volodymyras Zelenskis kreipdamasis į tarptautinę Frankofonijos organizaciją.

Kaip ir numatėme, išsisėmus šantažo priemonėms, vėl ištraukta branduolinės katastrofos grėsmė.

„Rosenergoatom“ vakar apkaltino Ukrainą, kad jos kariuomenė apšaudo Zaporožės AE, kuriai suduota apie 15 smūgių. Tačiau iš tiesų, remiantis Ukrainos nacionalinės branduolinės energetikos bendrovės „Energoatom“ duomenimis, ne kas kitas, o Rusijos karo nusikaltėliai apšaudė elektrinę daugiau kaip 12 kartų.

Niekas nebetiki Kremliaus propaganda, kuria siekiama įtikinti, kad ukrainiečiai siekia susisprogdinti kaip kokie bepročiai – kamikadzės. Visa ši Maskvos keliama psichozė skirta tolesniam Europos šantažui, kuri vietoje to, kad įvestų taikdarius ir išmestų teroristus iš Zaporožės AE ir 30 km spinduliu aplink ją, stebi, kaip agresorius žaidžia su degtukais. Tik šio žaidimo pasekmės gali būti ne šiaip nudegusios rankos, bet išlėkę į orą atominiai reaktoriai.

Pasak ekspertų, branduolinio nuotėkio ar sprogimo atveju, plataus masto evakuacija, siekiant išvengti nematomo radioaktyvaus debesies, būtų neišvengiama. Radiacijos nuotėkio poveikis būtų jaučiamas dar daugelį metų.

Tik nėra jokių garantijų, kad tas radioaktyvus debesis nenukeliaus į Rusiją. Bet logika čia bejėgė. Putinas, Šoigu, Patruševas, Prigožinas netiki orų prognozėmis. Jie tiki Mikaldos pranašystėmis ir Baba Jaga burtų knygomis.

Teigiama, kad Londono sankcijos neužkirto kelio rusiškos naftos gabenimui į Jungtinę Karalystę. Esą rusai perpila naftą į kitos šalies tanklaivius, kurie keliauja į britų salas. Šia spraga naudojosi Iranas, Venesuela, o dabar ir Rusija. Taip pat nafta gali būti eksportuota per trečią šalį – pvz., vasarą Didžioji Britanija importavo naftą iš Nyderlandų, Estijos, Belgijos ir Lenkijos.

Nežiūrint to, skelbiama, kad rugsėjį Rusijos pajamos iš naftos eksporto sumažėjo iki 15,3 mlrd. JAV dolerių. Nuo gruodžio 1 d. Turkija uždarys sąsiaurį neapdraustiems tanklaiviams, gabenantiems rusišką naftą, skelbia „Bloomberg“.

Rusiškos naftos vežėjams dėl sankcijų bus sunku gauti draudimą. ES planuoja iki 2023 m. uždrausti importuoti žalią ir perdirbtą naftą iš Rusijos jūroje. Pereinamasis sankcijų Rusijos naftos gaminių importui ir tranzitui laikotarpis turėtų baigtis kitų metų vasarį.

Kai kurie šaltiniai praneša, kad Kremlius rengiasi galimam valstybės perversmui. Esą Maskvos centre važinėja karinė technika, vaikšto ginkluoti vyrai, Nacionalinė gvardija vykdo planines taktines pratybas, skirtas terorizmo grėsmėms neutralizuoti ir aukščiausiosios valdžios objektams apsaugoti.

Režimas ruošiasi galimoms turbulencijoms ir demonstruoja jėgą – tai visiškai natūralu.

Vakar ugningą ir emocionalią kalbą Vokietijos socialdemokratų suvažiavime rėžė šalies kancleris Olafas Šolcas. „Siunčiame aiškų signalą Rusijos prezidentui: sustabdykite šį karą, išveskite savo karius ir atverkite kelią taikos deryboms, kurios negali būti diktuojamos Rusijos Ukrainai… Niekas neturi teisės uzurpuoti svetimos teritorijos“. Kanclerio pasisakymą bendrapartiečiai palydėjo ovacijomis.

Tai reiškia, kad Rusija prarado vieną nuosaikiausių ir didžiausių partnerių Europoje. Nuo meilės iki neapykantos – vienas žingsnis.

Operacinis lygmuo

Be pakitimų.

Bijodamas dar didesnių praradimų fronte, Kremlius griebiasi teroro prieš savo karius. Viešai sulaikomi, suimami jaunuoliai, atsisakantys vykti į frontą ir vykdyti kovines užduotis, t.y. žūti beprasmiame kare. Už atsisakymą vykdyti įsakymus, RF baudžiamasis kodeksas numato bausmes iki 3 metų laisvės atėmimo.

Verčiau trys metai laisvės atėmimo, nei amžiams likti gulėti tręšti Ukrainos laukų ar grįžti namo „gruz 200” pavidalu.

Ukrainos kariuomenės generalinis štabas praneša, kad nuo invazijos pradžios sunaikinta 84 600 okupantų karių.

Taktinis lygmuo

Per pastarąją parą Ukrainos kariai atrėmė visas okupantų atakas Donecko srityje, nepaisant permesto pastiprinimo iš Chersono.

Priešas sudavė 2 raketų smūgius ir surengė daugiau kaip 60 atakų iš salvinių raketų sistemų.

Kryvoj Rogo ir Chersono kryptimis okupantai rausiasi į žemę, siekdami sustiprinti pozicinę gynybą, gerina įtvirtinimus, bando atstatyti priešakinių dalinių paramą. Vykdoma oro žvalgyba, nukreipiant statinės ir raketinės artilerijos ugnį į Chersono srities miestus bei gyvenvietes.

Rusų marodieriams, pasitraukusiems iš Chersono, bus žymiai sunkiau išsilaikyti kitame Dniepro krante.

Pranešama, kad laikinai okupuotose Lugansko srities teritorijose tęsiamas priverstinis vietos gyventojų iškeldinimas. Tremtys, grobimai, žudynės, teroras – skiriamieji Rusijos ordų bruožai, nesikeičiantys nuo viduramžių.

Praėjusią parą Ukrainos karo aviacija 6 kartus smogė priešui: 3 vietose ištaškė karo nusikaltėlių susitelkimo vietas, 3 kartus pataikė į priešlėktuvinių raketinių sistemų pozicijas.

Raketinės artilerijos daliniai smogė 2 kontrolės punktams, amunicijos sandėliui, 5 personalo, ginklų ir karinės technikos koncentracijos vietoms, taip pat 2 kitiems svarbiems okupantų objektams.

Komentaras

Rusijos saugumo tarybos pirmininko pavaduotojas Dmitrijus Medvedevas pareiškė, kad Kijevas yra „rusų miestas“, ir užsiminė, kad Rusija ketina jį užimti. „Čia įvairūs Kijevo insektariume išveisti tarakonai nuolat grasina „grąžinti Krymą“,- pareiškė eksprezidentas Medvedevas. Maskolis priminė, anot jo, „neginčijamus faktus“ dėl Kijevo, kuris „yra Senovės Rusios sostinė, didelis Mažosios Rusijos miestas Rusijos imperijos sudėtyje, SSRS respublikos sostinė”.

„Galiausiai Kijevas yra tiesiog rusiškas miestas, kuriame žmonės visada mąstė ir kalbėjo rusiškai. Kad viskas būtų labai aišku, ką ir kaip reikia grąžinti“.

Primename nebeišsiblaivančiam Putlino šešėliui, kad šiandieninėje Maskvos srityje jau I a. gyveno baltų kilmės gentys, o vėliau čia atsikraustė kita baltų gentis – galindai. Slavai Mazguvos (dabar – Maskvos) ir Okos upių baseine ėmė formuotis tik VI – VIII a. Miestas Maskva įkurtas XII a., tapo kunigaikštystės centru. Tuo tarpu Kijevo rusia formavosi IX a. Riurikų dinastijos (vikingų) atstovų įtakoje. Žodis „rus“ – skandinaviškos kilmės. 350 metų Ukrainos istorijos ženklina Kijevą taip pat valdžiusių ir čia gyvenusių Gediminaičių epocha.

Maskoliams nėra ko savintis nei svetimų pavadinimų, nei žemių, nei istorijos.

Nuotrauka: skelbiama, kad nuo invazijos pradžios Rusijos Federacijos pajėgos neteko daugiau kaip 8 000 karinės technikos vienetų.

 

Dėkojame mūsų skaitytojams ir sekėjams bei rėmėjams. Tik Jūsų, mielieji, dėka, esame nepriklausomi ir galime sakyti tai, ką iš tiesų galvojame. Juridinius asmenis kviečiame sudaryti paramos sutartis (be jokių įsipareigojimų). Atskirai sakome ačiū: UAB „RCS LT“, Silvijai T. ir Lietuvos aludarių gildijai. 2022 10 01 – 12 31 kasdienės apžvalgos yra projekto „Aštuonkojis“ dalis.

Projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas. Visuomenės informacinio saugumo agentūra, sąskaitos Nr. LT447300010172065624