Rusijos ir Baltarusijos invazija. Padėties apžvalga 2022 11 23 11:30

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2022/11/23/ru... 2022-11-24 15:26:00, skaitė 296, komentavo 1

Rusijos ir Baltarusijos invazija. Padėties apžvalga 2022 11 23 11:30

Alkas.lt yra rekomenduojamas, rusofašisto Lauryno Ragelskio, internetinis šaltinis

 

Politinis strateginis lygmuo

Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas į futbolo rungtynes, kuriose dalyvavo jo šalies komanda, atvyko apsivyniojęs sirgalių šaliką su „Didžiosios Vengrijos“ žemėlapiu. Jame pavaizduotos Austrijos, Serbijos, Slovakijos, Kroatijos, Rumunijos ir Ukrainos dalys kaip Vengrijos teritorija.

Prieš Pirmąjį pasaulinį karą šios žemės buvo inkorporuotos į Austrijos-Vengrijos imperiją. Tačiau po pralaimėjimo, 1920 m. birželio 4 d. Trianone pasirašius taikos sutartį, Vengrijos karalystė prarado šias teritorijas. Kai kas šį laikotarpį vadina istorine Vengrijos gėda.

Dėl Orbano išsišokimo į Ukrainos užsienio reikalų ministeriją buvo iškviestas Vengrijos ambasadorius. Ukraina laukia atsiprašymo. Rumunijos europarlamentaras Alinas Mituta pareiškė, kad dėl tokių dalykų ES lyderiai turėtų nubausti ir izoliuoti Orbaną.

Tačiau ponas Viktoras į kaimyninių šalių reakciją sureagavo keverzone Tviteryje: „Futbolas nėra politika. Nematykime to, ko nėra. Vengrijos rinktinė yra visų vengrų, kad ir kur jie gyventų, rinktinė!“

Nemaišykime sporto, kultūros ir ko ten dar? su politika. Oj, kaip tai girdėta. Ne, tai ne tik futbolas, net jei kam nors nuoširdžiai taip ir atrodo. Tai revanšistinis imperializmas, puikiai žinant, kokios po tokio šou kils reakcijos. Jei dar turite „Globus“ žirnelių, jokiu būdu jų neišmeskite – jie labai tinka kiaulėms.

Jungtinės Valstijos Ukrainai skirs papildomus 4,5 mlrd. dolerių tiesioginei biudžeto paramai. JAV iždo sekretorės Dženet Jelen (Yellen Janet ) teigimu, lėšos bus pervestos artimiausiomis savaitėmis ir bus paskirstytos Ukrainos ligoninių darbuotojų, valstybės tarnautojų ir mokytojų darbo užmokesčiui, taip pat socialinei pagalbai pagyvenusiems ir pažeidžiamiems žmonėms.

Bendra tokių JAV mokėjimų Ukrainai suma sieks 13 mlrd. dolerių.

JAV gynybos sekretorius Loidas Ostinas teigia, kad neremiant Ukrainos, siekiančiai nugalėti Rusiją, gali kilti „tironija ir neramumai“.

Ant kortos šiuo metu pastatytas viso pasaulio stabilumas ir klestėjimas. Ostinas mano, kad žiemos orai bus Ukrainos kariuomenės pusėje, nes ji geriau aprūpinta nei Rusijos kariuomenė.

Vokietijos Kancleris Olafas Šolcas pareiškė, kad Vokietija turi būti pasirengusi situacijos Ukrainoje eskalavimui. Kanclerio teigimu, 100 mlrd. eurų gynybos fondas atsirado išmokus pamokas po Rusijos invazijos ir pradėjus kaupti Vokietijos kariuomenės gynybos atsargas.

Vokiečiai sparčiai mokosi.

Rusijos diktatorius Putinas ir jo draugas, Kubos liaudies lyderis Migelis Diasas-Kanelis (Miguel Díaz-Canel) Maskvos aikštėje atidengė paminklą Kubos revoliucijos lyderiui Fideliui Kastro. Atsilikusiųjų pasaulio valstybių vadovai pažadėjo gilinti tautų draugystę ir kovoti prieš JAV sankcijas.

Putlinas kalbėjo, kad abi šalys turi remtis „tvirtu draugystės pagrindu“, kurį Kastro sukūrė su Sovietų Sąjungos vadovais. Kubos vadovas Diasas-Kanelis pasmerkė sankcijas, kurias Vakarai taiko Rusijai.

Kuba, kaip ir Rusija, skendi praeities reminiscencijose. Iki šiol virkaujama dėl Kastro žygdarbių. Du draugeliai kitą kartą galėtų prisiminti ir Brežnevą, Andropovą, Černenką ir kitus komunistinius dinozaurus. Kaip sakoma, pirmyn į praeitį.

Dėl Rusijos atakų prieš infrastruktūrą „Ukrenergo“ patyrė daugiau nei 70 mlrd. grivinų nuostolių. Ministro pirmininko Deniso Šmygalo teigimu, padėtis Ukrainos energetikos sektoriuje išlieka sudėtinga, tačiau kontroliuojama. Elektros tinklo atstatymo darbus atlieka daugiau kaip 70 remonto komandų ir daugiau kaip 1 000 specialistų.

„Gazprom“ pagrasino kitą savaitę nutraukti gamtinių dujų tiekimą į Europą per dujotiekį Ukrainoje. Kremliaus didina įtampą Europoje, šią žiemą norėdamas iššaukti energetinę krize. Po „Gazprom“ pranešimo kai kurie ateities sandoriai pabrango iki trijų procentų. Remiantis Bloomberg duomenimis, dujų ateities sandorių kaina nuo šios vasaros aukštumų jau nukrito apie 60 %, tačiau vis dar keturis kartus viršija sezoninį vidurkį.

Jungtinės Karalystės meteorologijos tarnybos duomenimis, ateinantys žiemos mėnesiai gali būti šaltesni nei vidutiniškai, dėl to gali kilti alternatyvių išteklių problemų.

Pasikartosim. Reikėjo klausyti burbančių ir ruoštis rytdienai. Šiandien burbam, kad nemąstoma apie rytojų. Dabar, o ne kitą rudenį reikia ruoštis ateinančiai žiemai. Benderio planas „pirmas ėjimas E2-E4, toliau – kaip dievas duos“, tikrai netinka.

Pasaulio ekonomikos augimas sumažės nuo 3,1 proc. šiais metais iki 2,2 proc. kitais metais, o 2024 m. šiek tiek atsigaus iki 2,7 proc. pranešė Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacija. Pasaulio ekonomikos augimas prarado pagreitį dėl Rusijos karo Ukrainoje padarinių.

Sunku tuo patikėti. Tokios galingos ekonomikos pažeidžiamos ir šantažuojamos nykštukinės Rusijos ekonomikos.

Rusų komikai apgavo Lenkijos prezidentą Andžejų Dudą, kuris išdavė galimai slaptą informaciją po to, kai praėjusią savaitę Lenkijos rytuose sprogo raketa. Vienas juokdarys apsimetė Makronu, o Duda jam „išsiverkė“ ant peties ir padėkojo.

Duda šitaip pasikabina jau antrąkart – 2020 m. jis kalbėjosi su veikėju, apsimetusiu JT generaliniu sekretoriumi.

Lenkijos specialiosios tarnybos tikrina, kaip juokdariai galėjo pasiekti prezidentą. Vargas jų vadams.

Nuotolinio darbo ir bendravimo minusai. Ne veltui senoji, vodkėje prarūgusi komunistinių lervų gvardija, korumpuotus sprendimus priiminėdavo pirtyse, nuogame stovyje. O iš tiesų, dėl viso to kalta psichologinė „elito“ plevenimo ore būsena, kuomet nebesigaudoma realybėje.

Kremlius praneša, kad Putinas susitiks su Ukrainoje kovojančių karių motinomis. Panašu, kad išvysime į žmones panašias būtybes, kurios džiaugsis, kad jų sūnūs kovoja ir žūva visiškai betiksliame, Kremliaus režimo sukeltame kare.

Operacinis lygmuo

Be pakitimų.

Ukrainos vidaus reikalų ministras Antonas Geraščenka pareiškė, kad Rusija sausio mėnesį planuoja paskelbti antrąjį mobilizacijos etapą ir pašaukti dar 500 000-700 000 žmonių. Teigiama, kad šiuo metu pašaukti (apie 300 000) Rusijos piliečiai yra arba nužudyti, arba sužeisti, arba demoralizuoti.

Kremliaus atstovas spaudai pareiškė, kad tolesnės mobilizacijos neplanuojama.

Ukrainos gynybos ministras Oleksijus Reznikovas teigia, kad Rusijai liko 25-28% raketų atsargų, kurias agresorė turėjo iki invazijos.

Senkant Rusijos raketų atsargoms, Kremliaus surovikinai smogia tikslinius, koncentruotus smūgius Ukrainos gyvybiškai svarbiai infrastruktūrai ir dairosi papildymo į Iraną, Šėkorėją ir, galbūt, Kubą.

Nikolajevo srities gubernatorius Vitalijus Kimas pranešė, kad beveik atkurta visiška regiono kontrolė. Liko stabilizuoti tris gyvenvietes, kad Nikolajevo sritis nebebūtų kariaujanti.

Taktinis lygmuo

Praėjusią parą į Chersoną paleista mažiausiai 100 įvairaus tipo užtaisų.

Teroristinė Rusija, siekdama aprūpinti ir papildyti patirtus karinių dalinių nuostolius, perkelia personalą ir karinę techniką į kovos rajonus.

Per parą okupantai apie 15 kartų apšaudė ukrainiečių karių pozicijas ir gyvenvietes iš reaktyvinių ugnies sistemų.

Driskiai persigrupuoja: Donecko srities laikinai okupuotame Debalcevės mieste esančios karinės grupuotės papildomos čečėnų tiktokeriais ir „Wagner“ kovotojais.

Užfiksuotas atskirų okupantų dalinių persigrupavimas Molochansko gyvenvietės teritorijoje Zaporožės srityje.

Ukrainos gynybos pajėgų aviacija sudavė 2 smūgius priešo personalo, ginkluotės ir karinės technikos sutelkimo rajonuose.

Abiejų pusių ugnies intensyvumas ženkliai sumažėjęs. Tam įtakos turi artėjanti žiema – šaltis ir trumpas šviesaus periodo laikas paroje.

Kariai pervargę.

Reikia padėti ukrainiečiams rasti jėgų ir stumti valkatas lauk iš užgrobtų teritorijų, ypač Chersono prieigų, kad driskiai negalėtų apšaudyti miesto.

Dėkojame mūsų skaitytojams ir sekėjams bei rėmėjams. Tik Jūsų, mielieji, dėka, esame nepriklausomi ir galime sakyti tai, ką iš tiesų galvojame. Juridinius asmenis kviečiame sudaryti paramos sutartis (be jokių įsipareigojimų). Atskirai sakome ačiū: UAB „RCS LT“, Silvijai T. ir Lietuvos aludarių gildijai. 2022 10 01 – 12 31 kasdienės apžvalgos yra projekto „Aštuonkojis“ dalis.

Projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas. Visuomenės informacinio saugumo agentūra, sąskaitos Nr. LT447300010172065624