Apie rusų kultūros draudimą litukrijoje (ir ne tik)

Autorius: Махно Šaltinis: http://ldiena.lt... 2022-12-12 22:50:00, skaitė 162, komentavo 1

Apie rusų kultūros draudimą litukrijoje (ir ne tik)

Didžiojo Tėvynės karo metu Gėtė nebuvo išimtas iš nei vienos TSRS bibliotekos. Joks Tarybų šalies orkestras Wagnerio neišbraukė iš repertuaro.

 

Ir šiandien Rusija taip pat neatsisako nei Taraso Ševčenkos, nei Lesjos Ukrainkos. Niekas neatšaukia Tveno ir Dreiserio. Niekas negalvoja išmesti O'Henry iš bibliotekų. Niekas niekada neatšauks Williamo Shakespeare'o ir Oscaro Wilde'o, nepaisant to, kad abu yra anglai, o vienas iš jų yra visiškai homoseksualus.

 

 

Mes šiuos rašytojus visi mylėjome, mylime ir mylėsime. Vertiname juos ne dėl tautybės, seksualinės orientacijos ar požiūrio į vergiją. Bet todėl, kad jie yra daugiau nei britai ar amerikiečiai, daugiau nei bet kokių politinių pažiūrų šalininkai. Jie yra pasaulio nuosavybė. Ir mūsų taip pat.

 

 

Priimdami pasaulio kultūros pavyzdžius, savąją ne nuskurdiname, o praturtiname. Atšaukdami Dostojevskį ar Čaikovskią, Vakarai ir litukrija iš Rusijos nieko neatima – tik iš savęs. Nes kalbame apie pasaulio paveldą, prie kurio prisidėjo amerikiečiai, britai, rusai, daugelio kitų šalių atstovai. Tolstojui ir Bulgakovui nerūpi, kaip su jais elgiamasi Vakaruose.

 

 

Jų negalima sumenkinti ar žeminti. Nes nemirtingiesiems nerūpi politiniai kivirčai. Jūs jų nepanaikinate, jūs panaikinate dalį didžiosios kultūros savyje. Ir Rusija niekada neatsisakys nei Shelley, nei Villon, nei Selindžeriui. Nes rusai nėra idiotai.