Naujas „moterų“ apibrėžimas

Autorius: Махно Šaltinis: http://ldiena.lt... 2022-12-14 23:36:00, skaitė 445, komentavo 5

Naujas „moterų“ apibrėžimas

Kembridžo žodynas atnaujino savo „moters“ apibrėžimą, įtraukdamas visus, kurie „identifikuojasi kaip moteris“, nepaisant jų lyties gimimo metu.

 

Neseniai internetinis žodynas pridėjo papildomą „moters“ apibrėžimą, apimantį transseksualius asmenis. Dabar jame teigiama, kad, be to, kad moteris yra „suaugusi moteris“, ji taip pat gali būti „suaugusi, kuri gyvena ir identifikuojasi kaip moteris, nors gimus jai galėjo būti pasakyta, kad ji yra kitos lyties“.

 

Pateikiami pavyzdžiai: „Ji buvo pirmoji translytė moteris, išrinkta į nacionalines pareigas“ ir „Meri yra moteris, kuri gimusi buvo kaip berniukas“.

 

Žodyno redaktoriai atliko pakeitimus išnagrinėję žodžio „moteris“ vartojimo visuomenėje modelius ir padarė išvadą, kad naujasis apibrėžimas yra tas, kurį besimokantys anglų kalbos „turėtų žinoti“.

 

Tačiau Kembridžo žodynas nėra pirmasis žodynas, pakeitęs savo apibrėžimus.

 

Liepos mėnesį Merriam-Webster pridėjo papildomą „moters“ apibrėžimą, kuris apibrėžia terminą kaip „turinti lytinę tapatybę, priešingą vyro tapatybei“.

 

Reaguodama į Kembridžo žodyno apibrėžimų atnaujinimą spalio mėn., Dr Jane Hamlin, labdaros organizacijos, remiančios translyčius ir ne dvejetainius žmones, Beaumont draugijos prezidentė, pasakė: „Tai labai gera žinia. Pastaruoju metu tiek daug dezinformacijos ir šiukšlių prirašyta apie apibrėžimus „vyras“ ir „moteris“, tačiau šie apibrėžimai yra aiškūs, glausti ir teisingi. Sveikiname Kembridžo žodyno komandą!

 

Tačiau Maya Forstater, kampanijos grupės „Sex Matters“ vadovė, sakė: „Pagrindinis žodyno apibrėžimas išlieka suaugęs moteris ir vyras. Tai taip pat teisinis apibrėžimas, kurį dauguma žmonių supranta“. "Žmonės visada vartojo žodžius įvairiais būdais ir žodynas tai atspindi."

 

Kembridžo žodynas taip pat atnaujino vyro apibrėžimą. Kartu su apibrėžimais „suaugęs vyras“ ir „žmonių rasė“ dabar yra apibrėžimas: „suaugęs žmogus, kuris gyvena ir prisipažįsta kaip vyras, nors gimdamas galėjo turėti skirtingą lytį“.

 

Jame taip pat pateikiami du pavyzdžiai: „Markas yra trans vyras (= vyras, apie kurį buvo sakoma, kad jis gimęs buvo moteris)“ ir „jų gydytojas patarė jiems kurį laiką gyventi kaip vyrai prieš operaciją“.

 

Kembridžo žodynas buvo paklaustas, kas paskatino atnaujinti apibrėžimus ir kada tiksliai jie buvo pakeisti. Kembridžo žodyno atstovas spaudai sakė: „Mūsų redaktoriai spalį papildė įrašą „Moteris“. „Jie atidžiai išstudijavo žodžio „moteris“ vartojimą ir priėjo prie išvados, kad anglų kalbos besimokantys asmenys turi žinoti šį apibrėžimą, kad geriau suprastų, kaip ši kalba vartojama. Pirmasis apibrėžimas straipsnyje apie moterį išlieka nepakitęs ir vis dar skamba kaip „suaugusi moteris“.

 

„Mūsų žodynai yra skirti besimokantiems anglų kalbos ir yra skirti padėti vartotojams suprasti dabartinę anglų kalbą. „Jie sudaryti analizuojant didelį angliškų tekstų korpusą (iš viso daugiau nei du milijardus žodžių), paimtų iš visų rašymo ir leidybos sričių, o tai leidžia mums tiksliai pamatyti, kaip kalba vartojama. "Mes reguliariai atnaujiname savo žodyną, kad atspindėtų anglų kalbos vartojimo pokyčius, remiantis šio korpuso duomenų analize."

 

Pastaraisiais metais „moters“ apibrėžimas tampa vis prieštaringesnis. 2020 m. Hario Poterio autorė J. K. Rowling buvo apkaltinta transfobija po to, kai ji paskelbė tviterį, susiejantį su antrašte apie „žmones, kuriems yra mėnesinės“. Šių metų kovą ji taip pat susirėmė su Leiboristų partijos lyderiu seru Cyrusu Starmeriu, apkaltinusi jį klaidingu lygybės įstatymo pateikimu po to, kai pasakė, kad „trans moterys yra moterys“.

 

 

P.S.

 

Kaip matome, anglosaksų pasaulis transformuojasi ir nesustabdomai rieda į postindustrinį pragarą. Tegu ritasi ir pasiima kartu su savimi ir litukrijos šūdelitį. Aišku, visi šitie lyčių apibrėžimai skirti plebsui, na o aristokratams lieka tradiciniai vyro ir moters apibrėžimai. Ir visgi, koks teisus buvo V.V.Putinas, kalbėdamas apie anglosaksoniškame pasaulyje vykstančius procesus.