Kodėl buvo nužudytas Nikolajus Čiaušesku (Nicolae Ceausescu)?

Autorius: NACIZMUI ir FAŠIZMUI NE! Šaltinis: http://ldiena.lt... 2022-12-22 21:55:00, skaitė 618, komentavo 6

Kodėl buvo nužudytas Nikolajus Čiaušesku (Nicolae Ceausescu)?

1989 metų gruodžio 22 dieną Rumunijoje įvyko valstybės perversmas, dėl kurio nuo valdžios buvo nušalintas Respublikos prezidentas Nikolajus Čiaušesku.

Kam buvo reikalingas rumunų „Maidanas“ ir kodėl Čiaušesku buvo nužudytas?

Rumunijoje perversmas vystėsi pagal klasikinį scenarijų. Pirmiausia taikios demonstracijos, vėliau ginkluotas maištas, vėliau „nežinomi snaiperiai“ šaudė į civilius ir kareivius, vėliau – platūs kaltinimai valdžiai.

Ir tada atsitiko kažkas, kas tikriausiai buvo „parodyta“ Janukovyčiui kaip argumentas įtikinti jį atiduoti šalį ir valdžią.

Rumunijos vadovas Nikolajus Čiaušesku buvo nušautas kartu su savo žmona. Nužudytas. Nebuvo teismo, buvo susidorojimas.

Tikroji Čiaušesku mirties priežastis yra tokia – jis išdrįso sumokėti Rumunijos nacionalinę skolą.

Grįžkime prie istorijos: Aštuntajame dešimtmetyje naftos kainos smarkiai išaugo. Atsidūręs augimo bangoje, Čiaušesku nusprendė imti paskolas iš Vakarų ir sukurti galingą naftos perdirbimo pramonę. 1975–1987 metais Rumunijai buvo suteikta apie 22 milijardai dolerių Vakarų kreditų ir paskolų. Juos reikėjo grąžinti iki 1990–1996 m. Tačiau mažėjant benzino ir rafinuotų naftos produktų kainoms, Rumunija atsidūrė sunkioje padėtyje.

Čiaušesku nusprendė greitai grąžinti savo skolas ir sutelkė visus šalies išteklius paskolai sumokėti. Nuo 1983 m. Rumunija sumažino importą iki minimumo ir išplėtė eksportą – pavyzdžiui, eksportavo mėsą, nors ji buvo parduodama kortelėmis šalies viduje. Tačiau Vakarams pinigų visai nereikėjo.

Kodėl bankai duoda paskolas? Dėl palūkanų, dėl pelno. Bet jei traukiate pinigus iš oro, jums jų grąžinti visiškai nereikia. Galite užsidirbti pinigų sau. Tačiau skolos negrąžinimas leidžia sužlugdyti skolininkės šalies politiką ir ekonomiką. Paskolos viešojoje erdvėje suteikiamos taip, kad jų grąžinti buvo neįmanoma. O jei skolininkas nori grąžinti skolą anksčiau laiko, kreditorius lieka labai nepatenkintas.

Neįtikėtinų pastangų kaina iki 1989 metų balandžio mėnesio Rumunija sumokėjo beveik visą skolą „spausdinimo mašinai“. Ir tai smarkiai pablogino Bukarešto ir Vakarų santykius. Vakarai iš tikrųjų perėjo prie Rumunijos blokados politikos.

1989 m. gruodį vakarų Rumunijoje gyvenantys etniniai vengrai dalyvavo masinėse demonstracijose. Protestantų kunigas Laszlo Takesas suorganizavo konfliktą su vietos valdžia, į kurį iškart įsitraukė kulkosvaidžiais ginkluoti banditai. Jie atvedė „maištininkus“ į sostinę. Įdomu tai, kad Nikolajus Čiaušesku nebijojo savo žmonių. Bukarešto kariams buvo įsakyta nešaudyti, o valstybės vadovas išėjo į balkoną. Tačiau kulkos skriejo į minią - pasirodymas buvo sutrikdytas ... Jei prisimintume šiuolaikinius „spalvotųjų revoliucijų“ scenarijus, tai nepakeičiami jų dalyviai yra kai kurie „vyriausybiniai“ snaiperiai, šaudantys demonstrantus. Žmonės tuoj pat išsižioja ir pradeda daužyti viską ir visus. Panaši taktika buvo naudojama ir Rumunijoje, o paskui, pasitelkę žinias iš lūpų į lūpas ir Vakarų radijo stotis, įtikino žmones, kad Rumunijos valstybės saugumo nariai šaudo.

Netrukus Čiaušesku suėmė jo artimo rato nariai. Jie nesurengė teismo – susituokusi pora buvo prispausta prie sienos.

Kodėl?

Pagal scenarijų, „diktatoriaus“ mirtis tarsi panaikintų tarybinę Rumunijos istoriją, todėl jos perėjimas prie politinės ir ekonominės struktūros reformų pagal vakarietiškus modelius būtų neišvengiamas. Po valstybės perversmo naujoji vyriausybė paėmė krūvą paskolų „ekonominėms reformoms“ vykdyti.

Rumunija šiandien yra užsienio prekių pardavimo rinka. Likviduota visa nacionalinė pramonė, o strateginės pramonės šakos parduotos užsieniečiams. Kaip ir Litukrijoje.